Mi a frász történik itt?

Mi a frász történik itt?

, gj

Premier League, 13. forduló

Jöjjön egy kis matek.



A Chelsea úgy várta a Sunderland elleni összecsapást, hogy mind a hat hazai bajnokiját megnyerte ebben az idényben (6-0-0), ezeken a meccseken még gólt sem kapott (17-0), ráadásul a Sunderland ellen kifejezetten szeretnek focizni a Kékek, utóbbi 11 egymás elleni mérkőzésüket megnyerték (11-0-0), legutóbb például 7-2-re (akkor még Fülöp Márton védte a vendégek kapuját). Ehhez képest vasárnap délután meglepő eredmény született: Chelsea-Sunderland 0-3.

A meccset nézve már korántsem tűnt meglepőnek a 0-3, a Sunderland okosan futballozott, s ritkán fordul elő, hogy a Chelsea hazai meccsén a lövések aránya 14:19 legyen. Ekkora verést utoljára 2002 áprilisában kaptak a Stamford Bridge-en a Kékek, amikor a Manchester Unitedtől kaptak ki 3-0-ra. A "top four" csapatain (ManU, Arsenal, Liverpool) kívül pedig utoljára a Leeds Unitednek sikerült három góllal nyernie a Chelsea otthonában, 1995 márciusában (Chelsea-Leeds 0-3).

Szenved egy másik bajnokaspiráns, a Manchester City is, amely zsinórban harmadik hazai bajnokiján nem rúgott gólt (Arsenal 0-3, ManUnited 0-0, Birmingham 0-0). S amikor a szombati, Birmingham City elleni bajnokin Roberto Mancini vezetőedző a 83. percben, gól nélküli állásnál lecserélte Carlos Tévezt, s helyére a védekező középpályás Gareth Barryt küldte pályára, a lelátói kórus azonnal rigmussal válaszolt: "What the fuck is going on?" (Szalonképes átiratban: "Mi a frász történik itt?")

Tények & érdekességek


Marouane Chamakh (Arsenal) 37 másodperc elteltével betalált a Wolverhamptonnak - ez volt az Arsenal leggyorsabb gólja a Premier League történetében. (A korábbi rekord: Thierry Henry gólja a Readingnek 2006 októberében, 57 mp elteltével.)

Csütörtökön a Chelsea klubvezetése menesztette Carlo Ancelotti asszisztensét, az egykori angol válogatott Ray Wilkinst.

Sir Alex Ferguson irányítása alatt először fordult elő a Manchester Uniteddel, hogy 13 forduló elteltével is veretlen maradt. Igaz, idén már 7 döntetlent játszott a ManU, míg tavaly az egész szezonban csak 4-et.

A hétközi, Aston Villa elleni bajnokihoz képest a Blackpool edzője, Ian Holloway teljesen más (mind a tizenegy poszton eltérő) kezdő csapatot küldött pályára a West Ham ellen - ilyesmi másodszor fordult elő a Premier League történetében (korábban az Arsenal változtatta meg mind a tizenegy kezdőemberét két egymást követő bajnokin, 1993-ban).

Bacary Sagna
(Arsenal) vasárnap betalált az Everton ellen; a francia jobbhátvédnek ez csupán a második gólja volt a Premier League-ben, az elsőt 2008 márciusában lőtte a Chelsea-nek.

Wayne Rooney az EA Sports reklámfilmjében összeállította kedvenc csapatát - némi meglepetésre önmagán kívül csak egyetlen játékost választott a Manchester Unitedből. Rooney tizenegye: Reina (Liverpool) - Richards (ManCity), Ash. Cole (Chelsea), Puyol (Barcelona), Vidics (ManUnited), Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Ronaldo (Real Madrid), Messi (Barcelona), Tévez (ManCity), Rooney (ManUtd).


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább