Idény eleji

Idény eleji

, focitipp.hu

Olaszország, 1. forduló Fiorentina-Sampdoria 2:1

A tavalyi vergődés után első meccsén üdítő benyomást keltett a firenzei csapat. A Bozsinov-Fiore-Toni trióról később is hallunk még, ez fix.



Nyári Serie A évadértékelőnkben nyomatékosítottuk: a most kezdődött szezonban az átlagnál is kritikusabbak leszünk a Fiorentinával. Azzal a Fiorentinával, amely a kilencvenes évek végi BL-sikerek (idegenbeli győzelem az Arsenal ellen, például) után a pénzügyi összeomlás következtében megjárta a negyedosztályt is, hogy aztán tavaly ismét az őt megillető helyén szerepeljen, a Serie A-ban. Vártuk ezt a pillanatot, nagy meccseket, ahol a firenzeiek a legnagyobbakkal szemben is megmutathatták. Ehelyett a tv-társaságokkal való jogdíjviták miatt még összefoglalókban sem láthattuk jó darabig a hazai meccseiket (szerencsére kéthetente Fülöp László derekasan elmesélte, mi történt a pályán). Egy idő után pedig, végignézve néhány idegenbeli leszereplésüket (pl. Milan–Fiorentina 6:0) már nem is voltunk kíváncsiak rájuk.

Valahogy bennmaradtak, és most megint itt vannak. A csapat elvesztette a tavalyi támadószekciójának egy részét (Miccoli, Maresca), de a keret feltöltését igazán kiváló játékosokkal oldotta meg a vezetőség. Kettejük (Luca Toni és Stefano Fiore) produkcióját látva biztos, hogy idén nem a bennmaradás elkerüléséért küzdenek majd a lilák. A Valenciánál szörnyű évet záró ex-laziós középpályás újra a régi (pármai) fényében ragyog, Luca Toni pedig ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta a szicíliaiaknál. A többieket is dicséret illeti: Brocchi például megtáltosodott attól a tudattól, hogy végre nem a padon tölti az egész szezont, így már első fellépésén kiérdemelte a „firenzei Gattuso” nevet.

A focitipp.hu szerint a Fiorentina magabiztos sikerében kulcsszerepe van Cesare Prandellinek, aki két évvel ezelőtt a parmaiak fiatal csapatával ért el sikereket. Aztán tavaly hiába költözött Rómába, felesége betegsége miatt még a szezon előtt lemondott a farkasok vezetőedzői posztjáról (talán ez is oka lehetett a rómaiak tavalyi kálváriájának). A hosszú hajú mester jól építette fel a Fiorentina klasszikus 4-4-2-ös játékát Tonira, a széleken Fioréra és Jörgensenre. Mindezzel együtt a második felében beálló kelet-európai különítményt (Bozsinov – Fiorentina, Kutuzov – Sampdoria) a következőkben kezdőként követeljük mindkét csapatba, vesszen Pazzini (Prandelli egyelőre őt dicséri elsősorban) és Bonazzoli! Ugyanakkor piros pont a Samp edzőjének, Walter Novellinónak: a mérkőzés után elismerte, hogy az ő hibás csapatösszeállítása adta ajándékba az első félidőt a Fiorentinának.

A forduló többi mérkőzésén semmi egetverő nem történt: a Roma és az Inter egész masszív csapat benyomását kelti, biztosan jobb idény elé néznek, mint tavaly. Cassano klubcseréje (Romából a Juvébe) még mindig találgatások tárgya, mindenesetre Cassano egy percet sem játszott Reggio Calabriában, csakúgy, mint Del Piero a Chievo ellen – ha ez így marad, lesz min csámcsogni idén is a futballpletykák rajongóinak. Ja, Adriano mesterhármassal kezdte az idényt, reméljük a Treviso később azért összekapja magát.


Serie A , 1. forduló, eredmények >>

Fiorentina–Sampdoria 2:1 (2:0)
Fiorentina: Frey, Ujfalusi, Dainelli, Di Loreto, Pancaro, Jørgensen, Donadel, Fiore (Guigou 75.), Brocchi (Pazienza 88.), Toni, Pazzini (Bozsinov 67.)
Sampdoria: Antonioli, Sala, Diana, Castellini, C. Zenoni, Palombo, Tonetto, Zauli (Kutuzov 46.), Edusei (Pisano 67.), Flachi, Bonazzoli (Borriello 53.)
Gólszerzők: Fiore 12. (1:0), Toni 30. – 11-es (2:0), Diana 74. (2:1)
Sárga lapok: Sala, Pancaro, Castellini, C. Zenoni, Zauli

Livorno–Lecce 2:1 (1:1)
Livorno: Amelia, Grandoni, Vargas, Galante, Giallombardo, Morrone, Ruotolo, Centi (De Ascentis 71.), Pfertzel (Balleri 88.), C. Lucarelli, Palladino (Paulinho 77.).
Lecce: Sicignano, Rullo, Stovini, Diamoutene, Polenghi, Pinardi, Ledesma, Marianini, De Almeyda (Camorani 64.), Pellé (Cozzolino 57.), Eremenko Jr. (Valdes 67.)
Gólszerzők: C. Lucarelli 12 (1:0), Pinardi 39. – 11-es (1:1), Palladino 48. (2:1)
Sárga lapok: Vargas, Ruotolo, Marianini, Polenghi, Sicignano

Udinese–Empoli 1:0 (1:0)
Udinese: De Sanctis, Bertotto, Natali, Candela, Felipe, Muntari, Obodo, Zenoni, Vidigal (Mauri 59.), Iaquinta, Di Natale (Barreto 66.)
Empoli: Berti, Buscé, Coda, Vanigli, Lucchini (Lodi 56.), Bonetto, Ficini, Almiron, Serafini (Pozzi 73.), Vannucchi, Tavano
Gólszerző: Muntari 30. (1:0)
Sárga lapok: Vidigal, Bonetto, Obodo

Ascoli–Milan 1:1 (0:0)
Ascoli: Zotti, Cudini, Carbone, Tosto, Lauro (Coralli 78.), Parola, Fini, Cristiano, Foggia, Ferrante (Colombo 57.), Quagliarella (Del Grosso 68.)
Milan: Dida, Cafu, Nesta, Stam, Kaladze (Jankulovski 87.), Ambrosini, Kaká, Serginho, Pirlo (Seedorf 82.), Gilardino, Sevcsenko
Gólszerzők: Cudini 58. (1:0), Sevcsenko 63. (1:1)
Sárga lapok: Kaladze, Cristiano, Del Grosso

Internazionale–Treviso 3:0 (1:0)
Internazionale: Júlio César, Zanetti, Córdoba, Materazzi, Favalli, Cambiasso, Figo, Stankovics, Verón (Pizarro 71.), Recoba (Cruz 67.), Adriano (C. Zanetti 81.)
Treviso: Handanovics, Dellafiore, Dossena, Galeoto, Lorenzi, A. Filippini, E. Filippini, Pinga (Muntasser 62.), Gallo (Chiappara 76.), Reginaldo, Beghetto (Fava 62.)
Gólszerzők: Adriano 32. (1:0), Adriano 68. (2:0), Adriano 79. (3:0)
Sárga lapok: E. Filippini, Cambiasso, Dellafiore, Lorenzi

Lazio–Messina 1:0 (1:0)
Lazio: Peruzzi, Zauri, Cribari, Stendardo, Oddo, Dabo, César, Firmani, Behrami (Manfredini 54.), Pandev (Di Canio 67.), Rocchi. (Muzzi 88.)
Messina: Caglioni, Aronica, Zanchi, Rezaey, Zoro, Donati, Giampà, Mamede (Di NApoli 53.), D'Agostino (Muszlimovics 78.), Zampagna, Sculli (Iliev 73.).
Gólszerző: Pandev 21. (1:0)
Sárga lapok: Mamede, Dabo, Oddo

Parma–Palermo 1:1 (0:1)
Parma: Lupatelli, Cardone, Contini, Bonera, Pasquale (Delvecchio 84.), Bresciano, Pisanu, Grella, Fabio Simplício (Morfeo 46.), Bolaño (Dessena 69.), Corradi.
Palermo: Guardalben (Santoni 43.), Zaccardo, Terlizzi, Barzagli, Grosso, Santana, Barone, Bonanni (Mutarelli 59.), Corini (Brienza 65.), Caracciolo, Makinwa
Gólszerzők: Terlizzi 36. (0:1), Bresciano 48. (1:1)
Sárga lapok: Corradi, Contini, Cardone

Reggina–Roma 0:3 (0:1)
Reggina:
Pelizzoli, Franceschini, De Rosa, Mesto, Zoppetti (Zoppetti 71.), Paredes, Tedesco, Balestri, Rigoni (Vigiani 49.), Bianchi, Cavalli (Modesto 80.)
Roma: Curci, Panucci, Chivu, Kuffour, Cufré, Mancini, De Rossi, Perrotta (Aquilani 89.), Taddei (Rosi 94.), Totti, Montella (Nonda 74.)
Gólszerzők: Mancini 30. (0:1), De Rossi 46. (0:2), Nonda 93. (0:3)
Kiállítás: Paredes

Siena–Cagliari 2:1 (1:1)
Siena:
Mirante, Portanova, Negro, Legrottaglie, Mignani (Falsini 55.), Vergassola, D'Aversa, Paro (Alberto 51.), Cozza (Gastaldello 78.), Chiesa, Bogdani
Cagliari: Carini, Canini, Agostini, Bega, López, Esposito, Conti, Abeijón (Capone 61.), Gobbi (Budel 70.), Suazo, Cossu (Ferrarese 78.)
Gólszerzők: Esposito 10. (0:1), Chiesa 45. – 11-es (1:1) Chiesa 58. (2.1)
Sárga lapok: Conti, Mignani, Falsini
Kiállítás: D'Aversa

focitipp.knt

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább