Primera Division, 1. forduló

Primera Division, 1. forduló

, focitipp.hu

Az első őszi forduló után már látjuk is a tavaszt. Két csapat elhúzott, két csapat leszakadt, a többi pedig egyszerre küzd az UEFA-kupáért, ill. a kiesés elkerüléséért.



Középcsapatok bajnoksága

Sokan a spanyolt tartják a világ legerősebb bajnokságának. A [focitipp.hu] is hajlik eme tézis elfogadására, azonban nem tudjuk nem észrevenni, hogy a hispán klubok csillaga immáron nem olyan fényes, mint pár éve (lásd három csapat a BL elődöntőjében, 1999/2000). Az akkori időkben a spanyolok ereje - a Real mellett - a Deportivóban és Valenciában testesült meg, de mára ezek a csapatok nemhogy a BL-ben nem szerepelnek, hanem csúnyán búcsúztak az Intertotó kupa döntőjében (Depor-Marseille 2:0, 1:5; Valencia-Hamburg 0:0, 0:1). Jó-jó, a Marseille erős, no de beszedni egy ötöst?
A Valencia és a La Coruna tehát kilőve, de akkor ki szoríthatja meg a Realt és Barcát? Mert az nem kétséges, hogy ismét ők lesznek versenyben az első helyért.
Az Espanyol? És itt vegyünk egy nagy levegőt és pislantsunk az első fordulóbeli eredményükre. Hiába a 100 kihagyott ziccer, csak a 0:2 marad az alig középszerű Getafe ellen.
A katalán bajnokcsapat még magyarázhatja elképesztő balszerencsével az Alaves elleni 0:0-t, mert legalább nem kapott gólt. Marad a Betis, a Villarreal, az Atlético Madrid és a Bilbao. Az eddigi felsorolásból gyakorlatilag bárki lehet harmadik, de akár kilencedik is.


Vagy gondoljunk egy merészet?

A [focitipp.hu] azonban mindig előrébb jár egy lépéssel és már előre tudja, hogyan is fog lezajlani ez a bajnokság! Nem hiszi? Íme:
A bajnokság végén Cadiz, a Racing Santander és a Mallorca búcsúzik (most már nem lesz mázlijuk). A bajnokságot a Bilbao nyeri (csupa baszkkal), Yeste lesz az Isten és a jövő évi vb MVP-je, mögötte a Real Madrid végez a harmadik helyen. Florentino Perez megveszi majd az akkortájt legnagyobb felfedezettet (mondjuk egy észt középpályást, miután Gravesen a futball helyett K1-ben folytatja pályafutását). A Barcelona épphogy negyedik lesz, a fiúk megelégedtek a tavalyi bajnoki címmel, Rijkaard pedig elzavarja Henk Ten Cate-t és rákeni a felelősséget a kudarcért. Ezután Ten Cate Magyarországon próbál állást szerezni, de a Magyar Mesteredzők Országos Testületi Szövetsége (MMOTSZ) kiáltvány fogalmaz meg a holland tréner munkásságát kifogásolandó, úgyhogy a derék Henk hazamegy és elviszi magával Aldo Dolcettit is, aki túl sok futóedzést tartott Kispesten.
A Villarreal visszasüllyed a tizedik helyre, miután kiesett a BL-ből; a Valencia edzőket cserél, a szezon során négyszer; a Deportivo pedig kizárólag arról lesz híres, hogy a csapattagok - Tristán példáját követve - belenyírják a hajukba a mezszámukat. Még nem szóltunk a második sevillaiakról (FC Sevilla), akik szépen lassan - a fű alatt - a körbeveréseknek köszönhetően ezüstérmesek lesznek, de aztán az egész csapatot szétvásárolja Roman Abramovics, amelynek ekkor már Spanyolországban is lesz egy csapata (Badajoz).

Persze lehet, hogy nem lesz igazunk. Várjuk ki a végét. Így kezdődött:

Primera Division, 1. ford.:

Alavés - FC Barcelona 0:0b
Alavés: Bonano; Edu Alonso, Juanito, Sarriegi, Poli; Astudillo, Jandro (Wesley, 53.); Quique De Lucas (José María Mena, 80.), Nené; Rodolfo Bodipo, Rubén Navarro (Arthuro, 73.)
Barcelona: Víctor Valdés; Oleguer, Márquez, Puyol, Gio Van Bronckhorts; Xavi (Iniesta, 79.), Edmilson (Belleti, 68.), Deco; Giuly (Larsson, 68.), Ronaldinho, Samuel Eto'o
Sárga lap: Oleguer

Valencia - Betis 1:0 (0:0)
Valencia: Cañizares, Albiol, Ayala, Moretti, Fabio Aurelio; Rufete (Marchena 82.), Albelda, Baraja, Vicente; Aimar (Villa, 87.), Mista (Kluivert, 63.)
Betis: Doblas (Contreras, 34,), Luis Fernández, Juanito, Nano, Oscar López; Joaquín, Assuncao (Xisco, 80.), Rivera, Arzu (Dani, 67.); Edu, Oliveira
Gólszerző: Aimar 52. (1:0)
Sárga lapok: Albelda, Cañizares, Oliveira, Nano, Joaquín

Athletic Bilbao - Real Sociedad 3:0 (0:0)
Bilbao: Aranzubia; Expósito, Gurpegui, Luis Prieto, Casas; Ibon Gutiérrez, Orbaiz; Iraola, Yeste (Lacruz, 87.), Etxeberria (Tiko, 77.); Llorente (Guerrero, 84.)
Sociedad: Riesgo; Rekarte, Labaka, Garitano, Garrido (Nihat, 57.); Mikel Alonso; Uranga (Xabi Prieto, 46.), Larrea, Aranburu (Gabilondo, 61.), Barkero; Kovacevic
Gólszerzők: Yeste 47. (1:0), Llorente 52. (2:0), Luis Prieto 81. (3:0)
Sárga lap: Barkero

Mallorca - Deportivo 0:1 (0:1)
Mallorca: Moyá; Cortés, Potenza, Ballesteros, Fernando Navarro; Campano (Rafita, 72.), Borja, Farinós (Borja, 84.), Peralta; Tuni (Muñoz, 80.), Okubo
Depor: Molina; Manuel Pablo, Andrade, Juanma, Capdevila; Scaloni, Sergio, Duscher, Iván Carril (Momó, 53.); Rubén (Valerón, 75.), Tristán (Senel, 67.)
Gólszerző: Juanma 18. (0:1)
Sárga lap: Sergio, Carril, Juanma, Potenza, Duscher, Rafita

Atlético Madrid - Zaragoza 0:0
Atlético: Leo Franco; Velasco, Pablo, Perea, Antonio López; Maxi, Gabi (Ibagaza 71.), Luccin, Petrov; Kezsman (Galleti 71.), F. Torres
Zaragoza: César; Ponzio, Alvaro, Milito, Toledo; Zapater (Generelo 85.), Movilla, Ewerthon, Oscar (Cani 56.), Savio, Sergio García (Lafita 86.)
Sárga lap: Fernandez, Kezsman (Atletico), ill. az egész Zaragoza, kivéve César kapust, Militot, Movillat: nyolcan

Sevilla - Racing Santander 1:0 (1:0)
Sevilla: Palop, Daniel Alves, Aitor Ocio, Sergio Ramos, David; Martí, Renato, Jesús Navas (Maresca, 60.), Antonio López (Pablo Alfaro, 89.), Kanoute, Kepa (Saviola, 55.)
Santander: Aouate; Regragui, Moratón, Neru, Pinillos; Vitolo (Juanjo, 76.), Casquero; Marqués (Raúl, 60.), Dalmat (Jonathan, 66.), Melo; Aganzo
Gólszerző:Kepa 28. (1:0)
Sárga lap: Kepa

Celta Vigo - Málaga 2:0 (1:0)
Celta: Pinto; Angel, Contreras, Sergio, Placente; Iriney, Giovanella; Núñez, Canobbio (Javi Guerrer, 86.), Gustavo López (Silva, 78.); Fernando Baiano (Perera, 86.)
Málaga: Arnau; Alexis, Navas, Fernano Sanz, Valcarce; Edgar (Chengue Morales, 52.), Gerardo, Romero (Esteban, 32.) Nacho; Juan Rodríguez, Salva (Pablo Couñago, 84.)
Gólszerzők: Gustavo López 10. (1:0), Baiano 46. (2:0)
Sárga lap: Valcare, Nacho, Angel

Espanyol - Getafe 0:2 (0:0)
Espanyol: Kameni, Armando Sá (Jofre, 83.), Lopo, Pochettino, David García, Ito, Costa (Corominas, 57.) Zabaleta (Riera, 67.), Juanfran, De la Peña, Tamudo
Getafe: Luis García, Contra, Belenguer, Aníbal, Pernía, Diego Rivas, Celestini, Cotelo, Gavilán (Paredes, 71.), Riki (Paunovic, 78.), Güiza (Cubillo, 86.)
Gólszerzők: Gavilán 55. (0:1), Riki 60. (0:2)
Sárga lap: Matellán, Pernia, Rivasm Lopo, Corominas

Osasuna - Villareal 2:1 (1:0)
Osasuna: Ricardo; Javier Flaño, Cuéllar, Josetxo, Corrales; David López, Puñal (Marcelo Sosa, 64.), Raúl García, Delporte (Moha, 90.); Romeo (Valdo, 74.), Milosevic
Villarreal: Barbosa; Kromkamp, Gonzalo, Quique Alvarez, Arruabarrena (Cazorla, 73.); Senna, Josico (Tacchinardi, 73.), Riquelme, Sorín; Forlán, Figueroa (Guayre, 60.)
Gólszerzők: Romeo 27. (1:0), Forlán 55. (1:1), Romeo 62. (2:1)
Sárga lap: Corrales, Cuellar, Alvarez, Tacchinardi, Delporte, Garcia, Moha

Cádiz - Real Madrid 1:2 (0:1)
Cádiz: Armando; Varela, Abraham Paz, De Quintana, Raúl López; Enrique (Estoyanoff, 65.), Suárez (Benjamín, 65.), Fleurquin, Sesma; Pavoni, Oli (Medina, 78.)
Real Madrid: Iker Casillas; Salgado, Helguera, Pavón, Roberto Carlos; Beckham, Gravesen (Robinho, 65.), Zidane, Baptista; Ronaldo, Raúl
Gólszerzők: Ronaldo 4. (0:1), Pavoni 62. (1:1), Raúl 85. (1:2)
Sárga lap: Lopez, Gravesen, Helguera, Medina


- kislaci -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább