Bayern München: mínusz 17 pont!

Bayern München: mínusz 17 pont!

, ktn

Bundesliga, 15. forduló

A Dortmundnak pályára sem kellett lépnie ahhoz, hogy megszerezze az őszi bajnoki címet, mivel első számú üldözője, a Mainz vereséget szenvedett. A Dortmund előnye jelenleg tíz pont a tabellán.



A múlt heti történelmi léptékű bukást (0-5 a Kaiserslautern ellen) követően hamar talpra tudott állni a Schalke. Ráadásul nem is akármilyen ellenféllel szemben, a királykékek a Bayern Münchent verték 2-0-ra. Mázlis győzelem volt, a Schalkénak egy órán keresztül köze sem volt a meccshez, a második félidő első negyedórájában a Bayern 82 százalékban birtokolta a labdát!  Hiába azonban a nagy labdatartási fölény és a sok kapura lövés, Jurado és Höwedes góljaira a münchenieknek nem volt válaszuk.

"Hihetetlen, ami történt" - foglalta össze a látottakat Louis van Gaal, a Bayern München edzője. Leginkább mégis az hihetetlen, amit az eredmények mutatnak. A Bayern München zsinórban az ötödik idegenbeli bajnokiján maradt nyeretlen. A csapat szeptemberben 2-1-re nyert a Hoffenheim vendégeként, azóta azonban idegenben két vereség (Dortmund 0-2, Schalke 0-2) mellett csak három döntetlent szerzett (HSV 0-0, Gladbach 3-3, Leverkusen 1-1). A Bayern utoljára a 2001/02-es szezon fordulóján maradt öt idegenbeli mérkőzésen keresztül győzelem nélkül. Igaz, akkor mind az öt fellépésén kikapott, Gelsenkirchenben például 5-1-re. S hogy mi a helyzet a bajorok bajnoki esélyeivel? Szertefoszalni látszanak: a Bayern 23 pontos, ezzel közelebb áll a sereghajtó Mönchengladbachhoz (10), mint a listavezető Dortmundhoz (40).

Ami a Schalkét illeti, úgy tűnik, Magath keménykedése bevált. A vaskezű tréner múlt héten három futballistát (Baumjohann, Jones, Sarpei) fegyelmi okokból az amatőrcsapathoz száműzött. A Schalke győzelmének értékét növeli, hogy a szezon során ez volt az első bajnoki, amelyet a csapat úgy nyert meg, hogy sem Raul, sem Huntelaar nem talált be a kapuba (előbbit ráadásul a hatvanadik percben sérülés miatt le is kellett cserélni).

A Mainz szombaton kikapott a Frankfurttól, ezzel eldőlt, hogy az őszi bajnok két fordulóval a zárás előtt a Borussia Dortmund lesz. Ez jó előjel a sárga-feketék számára, mivel a Borussia eddig mindig (1994-ben és 1995-ben) megszerezte a bajnoki címet, amennyiben elsőként fordult a tavaszi idényre. A 15. forduló záró mérkőzésén a dortmundiak azért 2-0-ra megverték a Nürnberget. A csapat második gólját Lewandowski a 88. percben szerezte - ez volt a Dortmund 11. bajnoki találata a mérkőzések utolsó negyedórájában.


Tények & érdekességek


A Schalke ezt megelőzően 2005-ben tudta legyőzni odahaza a Bayernt. A vendégeket akkor éppen Felix Magath irányította, aki abban az idényben bajnoki címet is nyert a Bayernnel.

A Schalke zsinórban a negyedik hazai tétmeccsén nyerte meg, s 285 perce gólt sem kapott a Veltins Arenában.

A bajorok hét mérkőzésen át tartó bajnoki veretlenségüknek mondhattak búcsút Gelsenkirchenben.

A Dortmund nyolc idegenbeli mérkőzést nyert meg zsinórban, ezzel beállította a Bayern München 1995-ös bajnoki rekordját.

Utolsó kilenc bajnokija közül csupán egyet tudott megnyerni a Wolfsburg, amelynek a Werder elleni 0-0 volt sorozatban a negyedik döntetlenje.

A Werder Bremen az utolsó hét tétmérkőzése közül hatodszor maradt rúgott gól nélkül.

Mönchengladbach-Hannover 1-2: a Gladbach a mezőny egyetlen csapata, amely még nem tudott győzni hazai pályán. A Mönchengladbach utoljára április 9-én szerzett három pontot a Borussia Parkban (Frankfurt 2-0).

A Mönchengladbach 25 gólt szerzett a bajnokságban - és az utolsó helyen áll. A Mainz 26-ot - ezzel második.

Freiburg-Hamburg 1-0: a két csapat utolsó huszonegy bajnokija közül ez volt a második, amit a freiburgiak meg tudtak nyerni.

Sorozatban az ötödik idegenbeli meccsét veszítette el a Hamburg.

Christian Tiffert
(Kaiserslautern) kilenc gólpasszt adott az idei szezonban - ezzel ő vezeti az asszisztlistát a Bundesligában. Pénteken negatív hős volt: a St. Pauli az ő öngóljával verte a Lauternt.

Diego 2006 és 2009 között három évet töltött a Werder Bremennél - ezalatt 38 gólt lőtt, és 28 gólpasszt adott. Először találkozott ellenfélként a brémaiakkal: Wolfsburg-Bremen 0-0.

A Bayern elleni mérkőzés 77. percében csereként állt be a lábtöréséből felépült Christian Pander (Schalke), aki 19 hónapos kihagyás után lépett újra pályára a Bundesligában.

Dieter Hoeness bejelentette: Edin Dzeko eladó, 40 millió euróért. A Wolfsburg bosnyák csatára (aki 2008 ősze óta 57 gólt szerzett a Bundesligában) iránt a hírek szerint leginkább a Milan, a Manchester City és a Real Madrid érdeklődik.

Combsérülése miatt 2010-ben már nem léphet pályára Mladen Petric, a Hamburg horvát támadója.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább