Téli álmát alussza a Chelsea

Téli álmát alussza a Chelsea

, gj

Premier League, 16. forduló

Egy hónapja még úgy tűnt, senki sem tudja megállítani a Chelsea-t. S mi a helyzet most?



A Chelsea november eleje óta hat bajnokijából csak egyet nyert meg (Fulham 1-0), kétszer döntetlenezett (Newcastle 1-1, Everton 1-1), s háromszor kikapott (Liverpool 0-2, Sunderland 0-3, Birmingham 0-1). Nem egy fényes mérleg.

Pedig az Everton elleni meccsre visszatért John Terry és Michael Essien is, a Chelsea mégsem lett masszívabb; a Kékek taktikája a második félidőre teljesen összeomlott, céltalanul felívelt labdák jöttek, elképzelés nélküli kényszerpasszok, depresszív játék. Az Everton egyenlített (a gólt előkészítő Baines négy hazai játékost rázott le magáról a beadás előtt), a hajrában pedig olyasmit láthattunk, amit az elmúlt években a Stamford Bridge-en ritkán: a Chelsea játékosai gyáván futkostak a pályán, s a gólhelyzetek aránya 10:14 volt (a Guardian adatai szerint). További érdekes statisztika, hogy az Everton az utóbbi öt alkalommal ikszelt a Stamford Bridge-en (idén 1-1, tavaly 3-3, azelőtt 0-0, 1-1 és 1-1).

"A második félidőben borzalmasan játszottunk" - ismerte be Carlo Ancelotti, a Chelsea olasz trénere, azt azonban cáfolta (ha nem is túl meggyőzően), hogy a szakmai stáb és a klubvezetés között feszült lenne a hangulat. A Chelsea vezetősége másfél hónappal ezelőtt váratlanul menesztette Ancelotti asszisztensét, Ray Wilkinst, ez azonban a tréner szerint nem lehet kihatással a csapat játékára. "A játékunkkal van gond, nem a szakmai stáb összetételével" - nyilatkozta erről.

Utóbbi négy bajnokiján a megszerezhető 12 pontból mindössze kettőt gyűjtött be a Chelsea, s a szuverén listavezetői pozíció helyett hirtelen a dobogó alsó fokán találta magát. A nehéz időszaknak vélhetően még nincs vége: a Chelsea-re kemény tél vár, kemény ellenfelekkel.

December 12.: Tottenham-Chelsea
December 19.: Chelsea-ManUnited
December 27.: Arsenal-Chelsea
December 29.: Chelsea-Bolton

Említsük meg a hét botrányát is: szerdán a Ligakupában a Birmingham City 2-1-re legyőzte a városi rivális Aston Villát, s ezzel bejutott a legjobb négy közé. A hazai szurkolók a pályára rohanva ünnepelték kedvenceiket a lefújás után, majd több százan a vendégszektor felé vették útjukat, s bár a rendőrök hamar eszméltek, a huligánok percekig görögtüzes fáklyákkal és kitépett széktámlákkal dobálták egymást. A rendbontásnak 14 sérültje volt.

Tények & érdekességek


A Chelsea elleni bajnoki volt David Moyes 400. mérkőzése az Everton edzőjeként.

Az Everton 1994 novembere óta nem nyert a Stamford Bridge-en.

A Chelsea elleni 1-1 volt az Everton századik döntetlenje a Premier League-ben.

John Obi Mikel, a Chelsea nigériai középpályása 8913 perce nem lőtt gólt bajnoki mérkőzésen, ez több mint 148 órányi játékot jelent.

A Birmingham-Tottenham (1-1) mérkőzésen pályára lépett a Premier League két legmagasabb játékosa, Nikola Zsigics (Birmingham, 202 cm) és Peter Crouch (Tottenham, 201 cm).

A Tottenham Hotspur egyetlen mérkőzést nyert meg ebben a szezonban Londonon kívül, nem csupán a bajnokikat, hanem minden tétmeccset beleértve (a Stoke ellen).

Utóbbi 19 bajnoki meccsének mindegyikén kapott legalább egy gólt a Wolverhampton.

Tévez a 4. percben gólt lőtt a Bolton ellen - a Manchester City ezzel 289 percnyi szünet után talált be hazai pályán az ellenfeleknek.

Tavaly október óta a Manchester City mind a 18 olyan mérkőzését megnyerte, amelyen Carlos Tévez gólt lőtt.

A West Bromwich 1-0-s félidő után 3-1-re verte a Newcastle-t, s 2002 óta nem kapott ki olyan bajnokin, amelyen 45 percnyi játék után vezetett.

Ötszázadik mérkőzését játszotta a Premier League-ben Sol Campbell, a Newcastle United 36 éves középhátvédje (eddigi élvonalbeli klubjai: Tottenham, Arsenal, Portsmouth, NUFC). Campbell a negyedik futballista, aki elérte az ötszázas határt, David James (572), Ryan Giggs (555) és Gary Speed (535) után.

Olasz lapértesülések szerint a Liverpool 25 millió eurót adna Mirko Vucsinicsért, az AS Roma montenegrói csatáráért.


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább