Messi: 2 gól + 1 gólpassz

Messi: 2 gól + 1 gólpassz

, gj

Primera Division, 14. forduló

A Barcelonát a spanyol légiközlekedési sztrájk sem állította meg. Lehet, hogy nem Messi kapja az Aranylabdát, de ma ő a legjobb.



Spanyolországban akkora káoszt okozott a légiirányítók sztrájkja, hogy a kormány - 1975 óta először - szükségállapotot hirdetett ki, és katonai irányítás alá vonta a reptereket, így a sztrájkolók kénytelenek voltak felvenni a munkát, különben a katonai büntetőtörvénykönyv alapján vádat emelhettek volna ellenük - közölte a HVG.

Eleinte úgy tűnt, a sztrájk megbénítja a La Liga hétvégi fordulóját is, s a szombatra tervezett Osasuna-Barcelona mérkőzést vasárnap délutánra halasztják. Ez az információ jelent meg a Barcelona hivatalos weboldalán is, a Spanyol Labdarúgó Szövetség azonban elrendelte, hogy a mérkőzést az eredetileg kiírt időpontban (szombaton este nyolckor) kell megtartani. A katalánok számára nem maradt más hátra, Zaragozáig gyorsvonattal robogott a csapat, onnan pedig autóbusszal folytatták útjukat Pamplonába, s 19:50-re értek a stadionhoz. A mérkőzés végül 20:45-kor kezdődött, de a Barca játékosain nem látszott meg, hogy bemelegítésre is alig maradt idejük, és második félidei remek játékukkal elintézték az Osasunát: Messi előbb adott egy pazar gólpasszt Pedrónak, majd lőtt két gólt. Vagy ahogy az El Mundo Deportivo írta a három gólról: "Pim! Pam! Pum!"

Időközben az is eldőlt, hogy az Aranylabdát nem Wesley Sneijder, hanem barcelonai játékos kapja. Az eredetileg 23 nevet tartalmazó listát a FIFA és a France Football háromfősre szűkítette, s most már csak három futballista - Xavi, Iniesta és Messi - közül kerülhet ki a győztes. Utóbbi az Osasuna ellen is elemében volt; megjegyzendő, hogy egymaga több gólt lőtt az idei szezonban (15-öt), mint az Osasuna minden játékosa együttvéve (12-t).

A Barca formájáról pedig legyen elég annyi, hogy a csapat utóbbi hét tétmérkőzését megnyerte (7-0-0), 30-3-as gólaránnyal (vagyis átlagban több mint négy gólt rúgva meccsenként).

Az El Clásicón kapott pofon után magához tért a Real Madrid, bár ehhez a játékvezető segítsége is kellett. A Real sokáig szenvedett a Valencia ellen a Bernabéuban, mígnem a vendégek hátvédje, Albelda kezezés miatt megkapta második sárga lapját, s kénytelen volt elhagyni a pályát. A visszajátszott felvételeken azonban látszott, hogy Albelda nem a kezével, hanem a vállával ért labdához. "Ha én is a bíróval foglalkoznék, akkor számon kellene kérnem néhány tizenegyest, ami nem lett befújva a javunkra" - utasította el a valenciai stáb vádjait José Mourinho, aki szerint ezen a meccsen az volt a legfontosabb, hogy játékosai feledtessék a barcelonai kudarcot, s visszaszerezzék önbizalmukat - ami Cristiano Ronaldo duplájával (idénybeli tizenötödik és tizenhadotik góljával) sikerült.

Tények & érdekességek


Edzői pályafutása során (Porto, Chelsea, Inter, Real) a Barca elleni El Clásicón fordult elő először José Mourinhóval, hogy csapata háromnál több góllal kapott ki (0–5).

Lionel Messi még sosem lőtt gólt annak a csapatnak, amelynek José Mourinho volt az edzője - Messi az El Clásicón sem talált be.

Messi két gólt lőtt az Osasuna elleni idegenbeli mérkőzésen, s ebben a bajnoki idényben már 15 találatnál jár (ebből 10-et idegenben szerzett).

A Barcelona beállította saját klubrekordját a sorozatban elért idegenbeli győzelmeket tekintve: az Osasuna elleni siker zsinórban a kilencedik Barca-győzelem volt idegenben.

Pedro Rodriguez lőtte a Barcelona első gólját Pamplonában, ami azt jelentette, hogy zsinórban hét Barca-gólt spanyol játékos lőtt - ilyesmi utoljára 1999-ben fordult elő a Barcával.

A Real Madrid hazai mérlege a Valenciával szemben: 60 győzelem, 9 döntetlen és 9 vereség, 187-73-as gólarány.

Az UD Levante 2004 szeptembere óta először lőtt gólt az Atlético Madridnak.

Kilenc mérkőzés óta nyeretlen az Almería (0-5-4), hét bajnoki óta nyeretlen a Sporting Gijón (0-2-5).

Málaga-Santander 4-1; a málagai csapat 34 bajnoki mérkőzés után lőtt ismét négy gólt hazai pályán.

Real Sociedad-Bilbao 2-0, ebben az idényben először fordult elő a Bilbaóval, hogy nem rúgott gólt.

A hétvége helyzetét a Real Sociedad francia támadója, Antoine Griezmann hagyta ki, aki a hátvédeken és a kapuson túljutva már az üres kapu előtt állt, de öt méterről a kapufát találta el.

A hétvége pechese a fiatal bilbaói hátvéd, Mikel San José: az ő kezezése nyomán jutott 11-eshez a Real Sociedad (1-0), majd a második félidőben saját kapujába bombázta a labdát (2-0).

Sem Vadócz Krisztián (Osasuna), sem Pintér Ádám (Zaragoza) nem lépett pályára a La Liga 14. fordulójában.


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább