Félmillió drukker Dortmundban, tüntetés Hamburgban

Félmillió drukker Dortmundban, tüntetés Hamburgban

, ktn

Bundesliga, 16. forduló

Tizenöt meccs óta veretlen a Bundesligában a Dortmund, amelyet immár félmilliónál is többen láttak a Signal Iduna Parkban.



A Bundesliga 1963 óta íródó történetének legjobb rajtját produkálta a Borussia Dortmund, amely a szezon kezdete óta játszott tizenhat mérkőzése közül tizennégyet megnyert. A sárga-feketék szombaton a Werder Brement győzték le 2-0-ra, Sahin szabadrúgásból, Kagawa lesről talált a brémai kapuba. "A Werder megnehezítette a dolgunkat" - értékelte a meccset Roman Weidenfeller, a hazaiak kapusa, aki a második félidőben gyanúsan találkozott a perui Pizarróval a dortmundi tizenhatoson belül. A büntető elmaradt, a Dortmund pedig saját szurkolói előtt is megünnepelhette őszi elsőségét.

A záró mérkőzést 80 700 néző látta a Signal Iduna Parkban, így a dortmundiak hazai meccseire már több mint félmillió, egészen pontosan 532 ezer jegyet váltottak az őszi idényben. A Dortmund Sevillában teheti fel szereplésére a koronát: a csapat egy idegenbeli győzelemmel kivívhatja a továbbjutást az Európa Ligában is. A hírek szerint a Dortmundtól 2300 kilométerre fekvő andalúz városba közel négyezer drukker kíséri majd el a BVB-t...

Furcsa jelenettel zárult a 2010-es esztendő az Allianz Arenában. A Bayern München könnyed játékkal győzte le 3-0-ra a Sankt Paulit, a lefújás után pedig Bastian Schweinsteiger ragadta magához a mikrofont. A hét közben még a Manchester Unitedről fantáziáló középpályást füttykoncert fogadta, majd a szurkolók néhány másodperc múlva üdvrivalgásban törtek ki: "Schweini" élőben jelentette be, hogy 2016-ig meghosszabbította szerződését a Bayern Münchennel.

"Schweinsteiger aláírása volt a nap legfontosabb eseménye"
- kommentálta az eseményeket Louis van Gaal. Pedig a hollandnak lenne egyéb oka is az örömre: a Basel ellen duplázó Ribéry a hamburgiak ellen is eredményes volt.

Kínos perceket élt át a másik hamburgi csapat is. A HSV hazai pályán kapott ki 4-2-re a Leverkusentől, s a drukkerek nehezen viselték a kudarcot. A lefújás után százötven szurkoló tüntetett a stadionnál, a vezetőség lemondását követelve. "Teljesen megérdemelten kaptunk ki" - összegzett a hazaiak edzője. Armin Veh 2007-ben szenzációs bajnoki címet szerzett a Stuttgarttal, szerencsecsillaga idén azonban leáldozni látszik: januárban megbukott Wolfsburgban, s erre a sorsra juthat a Hamburgnál is. A HSV sorozata kiábrándító, a csapat az utolsó öt bajnokija közül négyet elveszített.

Tények & érdekességek


Ha a most 43 pontos Dortmund az utolsó körben vendégként legyőzné a Frankfurtot, azzal minden idők legjobb őszi Bundesliga-szereplését mondhatná magáénak. Az eddigi rekorder a Bayern München, amely 2005 őszén 17 mérkőzésen 44 pontot szerzett.


A Dortmund zsinórban a hetedik hazai bajnokiját is megnyerte, ezzel beállított egy klubrekordot.


A Werder Bremen sorozatban az ötödik idegenbeli tétmérkőzésén nem szerzett gólt - kapott viszont tizenötöt. A brémaiak 538 perce "góltalanok" vendégként.


A Stuttgart a nyolcadik bajnokiján is nyeretlen maradt idegenben. Más a helyzet kupafronton: a VfB az Európa Ligában és a német kupában hétszer lépett pályára vendégként - és hatszor győzött.


A Bayern München zsinórban az ötödik hazai bajnokiját is megnyerte, ráadásul ezeken a mérkőzéseken a bajorok mindig legalább három gólt szereztek.


Sorozatban az ötödik bajnokiján játszott döntetlent a Wolfsburg


Zsinórban az ötödik bajnokiját nyerte meg a Hannover, amely 2-1-re győzött a Stuttgart ellen.


A Mainz-Schalke (0-1) mérkőzésen Schürrle (Mainz) és Huntelaar (Schalke) is kihagyott egy tizenegyest, a csereként beállt Szalai Ádám pedig eltalálta a felső kapufát.

A Mainz az utolsó öt hazai bajnokija közül négyet elveszített.


Didier Konan Ya (Hannover) kilenc gólnál jár a bajnokságban - tavaly az egész szezon során talált ennyiszer a kapuba. A Stuttgart ellen duplázó elefántcsontparti csatárnak csak az szeghette kedvét, hogy a mérkőzésen összeszedett térdsérülése miatt műtét vár rá.


Arturo Vidal (Leverkusen) a 100., Per Mertesacker (Werder Bremen) a 200. Bundesliga-mérkőzését játszotta; Louis van Gaal a Bayern München, Michael Skibbe pedig a Frankfurt kispadján ült az 50. alkalommal.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább