Rabszolgák a futballisták?

Rabszolgák a futballisták?

, gj

Premier League, 17. forduló

Tévez távozna, mert honvágya van, klubja azonban nem engedi el. Patthelyzet.



A profi futballisták lennének a legjobban fizetett rabszolgák? Carlos Tévez esete alapján úgy tűnik. A 26 éves argentin csatár írásbeli kérvényt nyújtott be a Manchester Citynek: távozni akar a januári átigazolási idényben. Szándékát azzal indokolta, hogy családja (felesége és két kislánya) nem tudta megszokni az angliai életet, s ezért mindhárman Téveztől több ezer kilométerre, Buenos Airesben élnek.

Mint kiderült, Tévez már augusztusban kérte a klubvezetést, hogy engedjék távozni. A Manchester City azonban akkor is, most is nemet mondott, a futballistát ugyanis még három és fél éves szerződés köti a klubhoz, ráadásul 26 millió fontot fizettek érte a rivális Unitednek. S nem mellékesen a csapatkapitányról van szó, aki egyben a ManCity leginkább gólerős játékosa is: Tévez eddig 50 bajnoki mérkőzést játszott világoskék mezben, s ezeken 33 gólt lőtt. Idei mérlege a Premier League-ben: 15 meccs/10 gól. Korábban háromszor választották meg Dél-Amerika legjobb futballistájává, a Boca Juniorsszal argentin, a Corinthiansszal brazil, a Manchester Uniteddel pedig angol bajnoki címet szerzett.

A játékos és a klub közötti vasárnapi, nyilvános üzengetés során kiderült, hogy Tévez már eddig is a ManCity legjobban fizetett futballistája (vagyis heti fizetése meghaladja a 200 ezer fontot), s amikor előhozakodott távozási szándékával, újabb ajánlatot kapott a szerződés javítására, s egész Angliában ő lehetett volna a legjobban kereső játékos - ha aláírja a kontraktust. Csakhogy Tévez nemet mondott.

"Nem a pénzről van szó" - válaszolta erre az argentin támadó, aki nem szeret Manchesterben lenni. "Megcsömörlöttem a mai futballtól. Mindenki azt hiszi, hogy a pénz a legfontosabb. Már a fiatal játékosokat sem a győzelem, hanem a pénz motiválja. Vesznek maguknak egy házat meg két mobiltelefont, s azt hiszik, valamit már elértek" - nyilatkozta néhány hete, élesen kritizálva a profi labdarúgásban uralkodó viszonyokat.

Lehetőségként felmerült az is, hogy Spanyolországban folytatná, családja ugyanis könnyebben viselné például a madridi, mint a manchesteri mindennapokat. Ha viszont a ManCity nem engedi el télen, kész arra, hogy befejezze pályafutását - huszonhat évesen.

Tények & érdekességek


A Chelsea 10 forduló után 8-1-1-es mérleggel (27-3-as gólkülönbséggel) állt az élen. Azóta csak egy bajnokit nyertek meg a Kékek, akik a 2001/02-es szezon óta nem álltak ilyen rosszul 17 forduló után.

Utolsó 20 hazai bajnokiján csak egyszer kapott ki a Tottenham.

A birminghami derbin az Aston Villa 1-0-s félidő után 2-1-re verte a West Bromwich Albiont. A WBA még sosem nyert idegenbeli bajnokit, ha az első 45 perc után hátrányban volt.

Az Aston Villa 25 éve nem kapott ki tétmeccsen a West Bromwichtól.

West Ham-Manchester City 1-3, amióta Roberto Mancini az edző, a ManCity hétszer játszott Londonban, és egyszer sem kapott ki.

Gera Zoltán (Fulham) végigjátszotta a Sunderland elleni, 0-0-s döntetlennel végződő találkozót.

Hét mérkőzés óta nyeretlen az Everton (0-5-2) és a Fulham (0-4-3).

Az Everton kevésszer nyer, de kevésszer is veszít: utóbbi 28 bajnokiján csak ötször szenvedett vereséget.

A Fulham eddig 10 döntetlent játszott - annyit, mint tavaly az egész szezonban.

Holland játékos holland kapusnak lőtt gólt az angol Premier League-ben: a liverpooli Dirk Kuijt a newcastle-i Timothy Krulnak.

A liverpooli Fernando Torres mindössze egy gólt lőtt utóbbi tizenegy idegenbeli mérkőzésén.

A második ligában zsinórban hatodik bajnoki mérkőzésén is kikapott Fülöp Márton és Priskin Tamás csapata, az Ipswich Town.

Véget ért a Queens Park Rangers 19 bajnokin át húzódó veretlenségi sorozata (10-9-0) az angol másodosztályban, a QPR pénteken odahaza kapott ki 3-1-re a Watfordtól (Buzsáky Ákos sérülés miatt hiányzott). "Hála Istennek" - tette hozzá Neil Warnock, a QPR vezetőedzője, aki korábban azt a fogadalmat tette, hogy amíg tart csapata veretlenségi szériája, addig rövidnadrágban állja végig a meccseket a kispadnál.


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább