Szicília: minden rózsaszín

Szicília: minden rózsaszín

, focitipp.hu

Olaszország, 2. forduló Palermo-Inter 3:2

A szicíliaiak tavalyi hatodik helye UEFA-Kupát ért. Az Inter ellen féltettük őket, vajon mire mennek Toni nélkül. Luigi del Nerit azonban kihagytunk a számításból.



Sok mindenről meggyőződtünk
Két hete, a Serie A nyitófordulója után éppen Luca Tonit magasztaltuk az egekig (azóta hármat vágott Minszkben, egyet pedig Messinában). A Palermo–Inter meccs előtt is ő járt az eszünkben, hiszen a szicíliaiak tavalyi menetelésében kiemelkedő szerepe volt a Brienza–Zauli–Toni triónak. Idén mindhárman másutt (Toni Firenzében, Zauli Genovában, Brienza pedig a Palermo kispadján) kezdték a szezont, és nélkülük bizony féltettük a szezontól a rózsaszíneket. Az új csatárigazolások ráadásul a tavaly látottak alapján nem tűntek különösebben meggyőzőnek (Makinwa a kiesett Atalantából és Caracciolo a kiesett Bresciából). Az Inter elleni meccset látva azonban nincs ember, akit ne győztek volna meg, mi is hamut szórunk a fejünkre és mossuk kezeinket. Nyilván szeptember elején nehezen állíthat ilyet bárki is, de az idény egyik legjobb meccsét láthattuk szombat este. A Palermo egyszerűen tökéletesen futballozott (nézzék meg például lentebb a kapura lövések számát…), ezt nem lehet másképp leírni.

A védelem oszlopai:
Kezdjük a Zaccardo–Barzagli–Terlizzi–Grosso védőnégyessel (természetesen a Guardalbent pótló Santoni kapus is hiba nélkül teljesített). Zaccardónak jót tesz a bizalom: hiába vétett kapitális hibákat a válogatottban Írország és Skócia ellen, Marcello Lippi teljes mértékben megbízik benne. Joggal, mert kitűnően képzett és gyors fiatal védőjátékos, akárcsak Barzagli (akinél mindig elhangzik a „Nesta-utód” jelző). Terlizzi nemcsak a Parma ellen lőtt gólt az első fordulóban, hanem most is. Egy védőtől több ennél nem is kellhet. Grosso speciel Glasgowban egyenlített a hajrában, a hazai bajnokságban egyszerűen csak remekül játszik, a Duró József testalkatú balbekk beadásai, elfutásai a legnagyobbakat (na például kit is?) juttatják eszünkbe.

Barone, a palermói Brocchi
A középpályán négy egészen különböző karakter robotolt a gyepen. A tavalyi csatárháromszög helyett idén már klasszikus 4-4-2-t játszó csapatban a Konföderációs Kupán remeklő Santana feladata bejátszani a jobb oldalt (nincs is ebben hiba). Középen Corini és Barone egyszerre irányít és hordja a vizet (előbbi 27 méteres szabadrúgásgóljáért igazgatói dicséret!). (Újabb megjegyzés: az olasz liga hemzseg a „Gattusóktól”. Múlt héten a Fiorentinás Brocchira ragasztottuk a „firenzei Gattuso” nevet, de akkor mi lesz Baronéval vagy Grellával vagy Tedescoval?) És most bemutatjuk a szezon eddigi felfedezettjét: a görög Panahikit is megjárt, 23 éves Massimo Bonannit (Palermóban 6-os mezben). A bal oldali középpályás Grossóval együtt alaposan felforgatja majd számtalan csapat védelmét. A göndör fedezet jól bánik a labdával, gyors, energikus satöbbi satöbbi. Jó focista lesz.

Két csatár:
Ayodele Makinwa. 1983. július 27-én született Lagosban (ami nem Nigéria fővárosa, mert az Abudzsa). 186 centiméter magas és 78 kilogramm. Eddig csak Olaszországban játszott felnőttcsapatokban, először a Reggianában (ne tévesszük össze Reggio Emilia egyik városát a déli Reggio di Calabria Regginájával) a 2002/03-as szezonban. Legeredményesebb tavaly volt: ősszel a Genoa csapatában, majd tavasszal az Atalantában is 6-6 találatot jegyzett. (Ironikus, hogy az Atalantának ezzel sem tudott segíteni, és a Genovában lőtt hat gólja is felesleges volt – az északiak a C-ligában próbálkozhatnak, például a jól hangzó Pizzighettone, Lumezzane és sajnos a Salernitana társaságában is.) Egyébként az Interes Obafemi Martins-szal együtt jelenleg ők alkotják a nigériai válogatott csatárkettősét, Makinwa Algéria ellen már gólt is szerzett. Az Inter ellen pedig egy gyönyörű fejesgólt (a hosszú felé mozduló Julio Cesar kapus helyére, kifacsart testtartással).
Andrea Caracciolo.1981. szeptember 18., Milánó. 194 cm/75 kg. A 2001/02-es szezonban játszott először az A-ligában, a Brescia színeiben. Egy éves perugiai kitérő után visszatért a Bresciába és előbb 11, majd 12 gólt szerzett. Stílusa, testfelépítése és zenei ízlése (kemény rock) hasonlít Toniéhoz. Az Internek nem rúgott gólt, de többször hülyét csinált a tavalyi önmagához képest ezúttal csak botorkáló, ütemtelen, fásult Cordóbából.

Néhány mondat Lugi Del Neriről:
Aztán van itt még valaki, akire fel szeretnénk hívni a focitipp.hu olvasóinak figyelmét: Luigi Del Neri. A veronai sikerkovács tavaly eléggé leszerepelt (előbb furcsán távozott Portóból, majd Rómában sem tudott a farkasok igazi alfahímjévé válni), úgyhogy itt az ideje újból sikereket elérnie. A Palermónál sok minden adott: jó szellemű játékoskeret, csapategység, fanatikus szurkolók – és hát itt van Del Neri jobbkeze a pályán: a 35 éves Eugenio Corini is. A magunk részéről szép bajnoki szezont, talán BL-helyezést és minimum UEFA-nyolcaddöntőt jósolunk a Palermónak.

Egy kérdés Roberto Mancinihez:
1. Miért ül a cserepadon Alvaro Recoba és mit keres a kezdőben Kily Gonzalez (Minden tiszteletünk a Valenciában zseniálisan munkálkodó balszélsőé, de…)? Követelésünk egyértelmű: Alvaro Recobát Pozsonyban már a kezdőben szeretnénk látni! Mi a helyszínen leszünk és beszámolunk a fejleményekről.


Serie A, 2. forduló, eredmények >>

Palermo–Internazionale 3:2 (1:0)
Palermo, Stadio Renzo Barbera, 31.300 néző
Játékvezető: Paparesta
Palermo: Santoni, Zaccardo, Barzagli, Terlizzi, Grosso, Santana, Barone (66. Mutarelli), Corini, Bonanni (56. M. Gonzalez), Makinwa (83. Brienza), Caracciolo.
Internazionale: Julio Cesar, Ze Maria, Cordoba, Materazzi, Favalli, Veron, Cambiasso (68. Cruz), Pizarro, K. Gonzalez 5 (56. Figo), Martins (75. Recoba), Adriano.
Gólszerzők: Corini 20. (1:0), Terlizzi 50. (2:0), Makinwa 67. (3:0), Cruz 85. (3:1), Cruz 90. (3:2)
Sárga lap: Santana, Ze Maria, Brienza
Labdabirtoklás (%): 34:66
Pontos passzok aránya (%): 69:80
Kapura lövések: 11:4
Kapu felé tartó lövések: 12:11
Szögletarány: 9:6
Szabálytalanságok: 14:12

Milan–Siena 3:1 (2:1)
Milano, Stadio San Siro, 56.100 néző
Játékvezető: Farina
Milan: Dida; Stam (52. Cafu), Nesta, Maldini, Serginho; Ambrosini, Pirlo, Seedorf (67. Gattuso), Rui Costa (73. Kaka); Sevcsenko, Gilardino
Siena: Mirante; Negro, Legrottaglie, Colonnese (63. Marazzina), Portanova; Alberto (76. Foglio), Tudor, Vergassola; Locatelli (50. Falsini); Chiesa, Bogdani
Gólszerzők: Ambrosini 15. (1:0), Sevcsenko 31. (2:0), Tudor 45. (2:1), Kaká 81. (3:1)
Sárga lap: Legrottaglie, Tudor, Ambrosini

Chievo–Parma 1:0 (1:0)
Verona, Stadio Marc Antonio Bentegodi, 5.000 néző
Játékvezető: Guardi
Chievo: Fontana; Moro, D'Anna, Mandelli, Lanna; Semioli, Brighi, Giunti (68. Sammarco), Franceschini; Pellissier (83. Obinna), Amauri (76. Cossato)
Parma: Lupatelli (35. De Lucia); Bonera (46. Cannavaro), Cardone, Contini, Pasquale (64. Couto); Bolano, Simplicio, Pisanu; Morfeo, Bresciano; Corradi
Gólszerző: Mandelli 10. (1:0)
Sárga lap: Amauri, Cardone

Empoli–Juventus 0:4 (0:3)
Empoli, Stadio Carlo Castellani, 14.000 néző
Játékvezető: Dattilo
Empoli: Berti; Busce, Coda, Pratali, Bonetto; Ficini, Almiron; Lodi (Serafini 57.), Vannucchi (Moro 81.), Tavano; Rigano' (Gasparetto 64.)
Juventus: Abbiati; Pessotto (Balzaretti 46.), Kovac, Cannavaro, Zambrotta, Camoranesi, Emerson, Vieira, Nedved; Trezeguet (Zalayeta 70.), Ibrahimovic (Mutu 59.)
Gólszerzők: Trezeguet 10. (0:1), Vieira 13. (0:2), Camoranesi 15. (0:3), Trezeguet 58. (0:4)
Sárga lap: Ficini

Lecce–Ascoli 0:0
Lecce, Stadio Via del Mare, 20.000 néző
Játékvezető: Romeo
Lecce: Sicignano; Angelo, Diamoutene, Stovini, Rullo; Cassetti, Ledesma (Vucinic 57.), Del Vecchio, Pinardi (Camorani 68.); Pelle (Cozzolino 27.), Konan
Ascoli: Coppola; Carbone, Cudini, Domizzi, Tosto (35.); Fini, Cristiano, Parola (Zanini 70.), Foggia (Guana 54.); Quagliarella (Paci 37.), Ferrante
Gólszerzők: Trezeguet 10. (0:1), Vieira 13. (0:2), Camoranesi 15. (0:3), Trezeguet 58. (0:4)
Sárga lap: Fini, Tosto, Ferrante, Ledesma, Paci, Parola, Camorani
Kiállítás: Tosto 35.

Messina–Fiorentina 2:2 (0:2)
Messina, Stadio San Filippo, 22.000 néző
Játékvezető: Rodomonti
Messina: Storari; Zoro Kpolo, Zanchi, Rezaei, Aronica; Giampa (Iliev 46.), Donati, Coppola; D'Agostino (Sculli 68.); Di Napoli (Muslimovic 77.), Zampagna
Fiorentina: Frey; Ujfalusi, Di Loreto, Dainelli, Pancaro; Fiore (Pazienza 88.), Brocchi, Donadel; Jorgensen (Guigou 80.), Toni, Bozsinov (Pazzini 58.)
Gólszerzők: Toni 9. (0:1), Bozsinov 41. (0:2), Di Napoli 57. (1:2), Zoro Kpolo 61. (2:2)
Sárga lap: Zoro Kpolo, Donadel, Toni, Zanchi, Rezaey, Brocchi

Roma–Udinese 0:1 (0:1)
Roma, Stadio Olimpico, 28.000 néző
Játékvezető: Messina
Roma: Curci; Panucci, Kuffour, Chivu, Cufre (Cassano 54.); Perrotta (Alvarez 77.), De Rossi; Mancini, Totti, Taddei; Montella (Nonda 46.)
Udinese: De Sanctis; Felipe, Natali, Juarez; Zenoni, Muntari (Mauri 63.), Obodo, Candela; Di Michele (Vidigal 46.), Iaquinta, Di Natale (Barreto 85.)
Gólszerző: Muntari 32. (0:1)
Sárga lap: Natali, Vidigal, De Sanctis, Juarez

Sampdoria–Reggina 3:2 (1:1)
Genova, Stadio Luigi Ferraris, 22.000 néző
Játékvezető: Palanca
Sampdoria: Antonioli; C Zenoni, Castellini, Pavan, Pisano; Diana (Dalla Bona 63.), Palombo, Volpi, Tonetto (Gasbarroni 54.); Bonazzoli (Kutuzov 76.), Flachi
Reggina: Pelizzoli; A Lucarelli, De Rosa, Franceschini; Mesto, Carobbio (Missiroli 87.), Tedesco (81.), Vigiani, Modesto; Cavalli, Cozza
Gólszerzők: Bonazzoli 18. (1:0), Cozza 28. (1:1), Volpi 58. (2:1), Gasbarroni 85. (3:1), Missiroli 93. (3:2)
Sárga lap: Diana, De Rosa, Cozza, Tedesco, A. Lucarelli

Treviso–Livorno 0:1 (0:0)
Treviso, Stadio Omobono Tenni, 4.800 néző
Játékvezető: Saccani
Treviso: Handanovic; Galeoto, Viali, Cottafava, Dossena (Dellafiore 21.); A Filippini, Parravicini, Gallo, E Filippini; Pinga (Acquafresca 88.), Reginaldo (Fava 71.)
Livorno: Amelia; Grandoni, Vargas, Galante; Pfertzel, Morrone, Centi, Ruotolo, Coco (Cesar Prates 58.); C. Lucarelli, Palladino (Lazetic 68.)
Gólszerző: C. Lucarelli 90. (0:1)
Sárga lap: Parravicini, E. Filippini, Galeoto, Coco

Cagliari–Lazio 1:1 (1:1)
Cagliari, Stadio Sant'Elia
Játékvezető: Bertini
Cagliari: Carini (Campagnolo 46.); Lopez, Canini, Bega, Agostini; Abeijon, Conti, Gobbi, Capone (Langella 61.); Esposito (Pisano 78.), Suazo
Lazio: Peruzzi; Oddo, Siviglia, Stendardo, Zauri; Manfredini, Dabo, Baronio (Firmani 78.), Cesar; Di Canio (Pandev 57.), Rocchi (Inzaghi 82.)
Gólszerzők: Suazo 1. (1:0), Siviglia 13. (1:1)
Sárga lap: Barone, Abeijon, Capone, Firmani
Kiállítás: Lopez 77.

(focitipp.knt)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább