Thriller Milánóban, burleszk Genovában

Thriller Milánóban, burleszk Genovában

, ktn

Serie A, 18. és 19. forduló

Őszi bajnok a Milan. Mély gödörben a Juventus. Mindkét meccsét megnyerte Leonardóval az Inter.



Féltávnál az AC Milan vezeti az olasz bajnokság tabelláját. Erre ezt megelőzően 2003 januárjában volt példa, a Milan akkor 42 ponttal állt az élen, a szezon végén azonban csak a bronzérmet szerezte meg a Juventus és az Inter mögött.

A Milan ezúttal már a 18. forduló után megszerezte az őszi elsőséget, a rossonerók a hajrában harcolták ki a győzelmet a Cagliari ellen Szardínián. Az unalmas csütörtöki partit vasárnap szenzációs előadás követte a San Siróban: Milan-Udinese 4-4. A friuliak háromszor szereztek vezetést (0-1, 1-3, 3-4), de ez sem volt elég, Pato duplázott, a 92. percben pedig Ibrahimovic közeli pofozása révén alakult ki a végeredmény. A meccs hőse mégis Antonio Cassano volt, aki csereként beállva kiosztott két gólpasszt. Cassanóval jó boltot csinált a Milan: a támadó két mérkőzésen 37 percet futballozott a vörös-feketéknék, s már három asszisztnál jár. Leáldozni látszik viszont a 34 esztendős Clarence Seedorf csillaga. A második félidőben lecserélt középpályást füttykoncert kísérte az öltözőbe - teljes joggal.

Jól mentek a Roma dolgai a Sampdoria ellen - egészen addig, amíg Juan be nem állt a sérült Mexes helyére. A máskülönben a Roma oszlopának számító brazil élete legrosszabb meccsét produkálta, burleszkfilmbe illő hibáinak köszönhetően a - játéka alapján legfeljebb egy pontot érdemlő - Samp fordított. Brazilt átkoztak Torinóban is. A Juventus idénynyitóján Felipe Melo egy ütközés után egyszerűen fejbe rúgta a pármai Pacit. Stoplissal. Piros lapot kapott érte, a Juventus pedig Melo kiállítása után négy gólt. Két exzebra nemes bosszút állt egykori csapatán: Giovinco duplázott, s betalált Palladino is. A Juventus csődje Nápolyban vált teljessé, a 19. forduló rangadóján a "matadornak" becézett Cavani kivégezte a zebrákat. Az uruguayi csatár három gólt fejelt Storarinak, ezzel a déliek feljöttek a táblázat második helyére, a Juventus 2011-es mérlege pedig két meccs, két vereség, 1-7-es gólkülönbség.

Álvarez, Rivas, Pérez, Ramírez, Romero, Esposito, Giménez - latinos névsorolvasásunk a Bari-Bologna mérkőzés jegyzőkönyvéből származik. A dél-amerikai túlsúly miatt mégis a Catania-Inter meccs kerül be a krónikáskönyvekbe. A találkozón tizenegy argentin futballista lépett pályára kezdőként. Ez rekord - Serie A-mérkőzésen az olaszon kívül más nemzet tagjai még sosem képviseltették magukat ilyen nagy számban. Egy rekordbeállítás is született: a kezdő sípszó pillanatában tizennyolc idegenlégiós tartózkodott a pályán (ilyesmire egy 2008-as Lazio-Inter és egy 2010-es Roma-Inter meccsen már volt példa). A mérkőzés egyébként 2-1-es Inter-sikert hozott, a gólokat természetesen argentinok szerezték: Gómez, ill. Cambiasso (2).

Tények & érdekességek


A Milan 15. alkalommal szerezte meg az őszi bajnoki címet. A korábbi tizennégy elsőséget követően kilencszer a Scudetto is a rossoneróké lett.

A Milan-Udinese mérkőzés volt a Serie A történetében a huszadik, amely 4-4-re végződött. A legtöbb gólt hozó döntetlen 1941 januárjában született: Torino-Ambrosiana 5-5.

1998 ősze, 16 bajnoki mérkőzés óta nyeretlen a Cagliari a Milannal szemben.

A Fiorentina kétgólos hátrányból fordított a Brescia ellen. Kétgólos hátrányból felállva meccset nyernie ezt megelőzően a Parmának sikerült - 2006 februárjában.

A Parma elleni vereséggel véget ért a Juventus 18 tétmérkőzés óta tartó veretlenségi szériája.

A Juventus az idei szezonban több pontot gyűjtött idegenben (16), mint odahaza (15).

A Napoli 396 perc után kapott ismét gólt. A nápolyiak az Inter elleni vereség előtt négy tétmérkőzést (Palermo, Genoa, Steaua, Lecce) hoztak le „nullára”.

A Napoli sorozatban negyedszer győzte le hazai pályán a Juventust.

A Catania 2010 februárja óta nem nyert idegenben, a Bresciát verő Cesena 1990 októbere óta először ünnepelhetett győzelmet vendégként a Serie A-ban.

A Catania-Internazionale mérkőzésen kezdőként pályára lépő tizenegy argentin játékos névsora: Mariano Andújar, Matias Silvestre, Pabla Álvarez, Alejandro Gómez, Pablo Ledesma, Cristian Llama, Maxi López (Catania), illetve Javier Zanetti, Esteban Cambiasso, Diego Milito (Inter).

Utolsó öt bajnokija közül négyszer is szerzett gól nélkül maradt a Genoa.

Inter-Napoli 3-1 - Hector Cúper óta Leonardo az Inter első trénere, aki győzelemmel debütált a kispadon.

"Nagyon sajnálom, ami történt. A csapat remekül futballozott, de a hibáimmal mindent tönkretettem" - nyilatkozott a Roma-Sampdoria mérkőzés után Juan, a farkasok hátvédje, aki mindkét genovai gól előtt szarvashibát vétett.

Lazio-Lecce 1-2: a déliek történetük során először verték meg a Laziót a Stadio Olimpicóban. A Leccének ez volt a 100. Serie A-győzelme.

A góllövőlistát Edinson Cavanival holtversenyben vezető Antonio Di Natale az utolsó hat bajnokiján nyolc gólt szerzett.

Térdszalagsérülés miatt az idény hátralévő részében nem léphet pályára Fabio Quagliarella, a Juventus csatára.

Marco Di Vaio (Bologna) megszerezte 123. Serie A-gólját, ezzel az örökranglistán beérte David Trezeguet-t és Gianluca Viallit.

Oliver Bierhoff 2001-es távozása óta a Cagliari elleni találkozón futballozó Alexander Merkel az első német játékos, aki pályára lépett az AC Milan mezében.

Koman Vladimir (Sampdoria) a Palermo ellen csereként állt be Marilungo helyére, a Roma elleni találkozót pedig végigjátszotta. Vass Ádám (Brescia) 72 percig volt a pályán a Cesena ellen.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább