Robben és Van Gaal feladta!

Robben és Van Gaal feladta!

, ktn

Németország, 18. forduló

"Idén a Bayern München lesz a bajnok. Ahogy mindig" - jósolta a tavaszi idény nyitánya előtt Felix Magath. A 18. forduló után azonban ezt már a Bayern Münchennél sem hiszi senki.



A dpa hírügynökség körkérdést intézett a Bundesliga edzőihez: Ki lesz a bajnok? Az edzők többsége roppant egyszerű választ adott: a Borussia Dortmund. Nem is vitatkozik a trénerekkel az, aki látta a tavaszi idénynyitót: Leverkusen-Dortmund 1-3. A Borussia a BayArenában egy hatperces turbózással letudta a meccset, a második félidő elején Grosskreutz rúgott két gólt, Götze egyet, miközben a leverkuseni bekkek csak pislogtak. "A Dortmund sokkal jobb volt, a második félidő elején összeomlottunk" - kommentálta a vereséget Rene Adler, a leverkuseniek kapusa.

A Dortmund nem akárkivel cicázott - a Leverkusen a tabella harmadik helyén zárta a 2010-es évet. Nem kezdődött jól az újév a dobogó második fokán álló Mainznak sem, Szalai Ádámék kikaptak Stuttgartban. Bruno Labbadia az első győzelmének örülhetett a VfB kispadján, a mainzi Thomas Tuchel viszont nem sok örömét lelte a mérkőzésben: "Újra s újra megtörténik velünk, hogy jó teljesítményt nyújtunk, mégsem jár érte pont. Dehát ezzel is együtt kell élni" - nyilatkozott a vendégek edzője.

Két-két kapufa, egy-egy kihagyott tizenegyes, egy-egy lesgól és egy-egy gól: a statisztikák szerint totális ikszet hozott a Wolfsburg-Bayern mérkőzés. Csakhogy a meccs nem volt ikszes hangulatú, a Bayern a hajráig vezetett, és a második félidőben többször is megadhatta volna a kegyelemdöfést a Wolfsburgnak. Ehelyett a könnyelműsködő Schweinsteiger hibája után az immár Dzeko nélküli farkasok a 85. percben egyenlítettek. Így aztán a Dortmund és a Bayern közötti különbség nemhogy csökkent az első tavaszi forduló után, hanem nőtt - 16 pontra!

S bár a dpa által a tavaszi nyitány előtt feltett kérdésre Felix Magath (Schalke) még azt válaszolta, hogy a Bayern München lesz a bajnok, "ahogy mindig", Münchenben már szinte senki sem reménykedik az aranyérem megszerzésében. "Nagyon messze vannak tőlünk. Azt hiszem, gratulálhatunk nekik" - fogalmazott a dortmundiak kapcsán Arjen Robben, aki az első mérkőzését játszotta az idei bajnoki szezonban. Feladta a harcot a bajorok trénere is: "Már nem a Dortmund, hanem a Leverkusen és a Mainz eredményeire kell figyelnünk" - fogalmazott tőle szokatlanul Louis van Gaal.

Tények & érdekességek
Zsinórban kilencedszer fordult elő a Bundesligában az, hogy az őszi első győzelemmel kezdte a tavaszi idényt.


A Schalke hat bajnoki mérkőzés óta nyeretlen hazai pályán a Hamburggal szemben.


Szombaton négy játékos is büntetőt hibázott (Cissé - Freiburg, Lahm - Bayern, Grafite - Wolfsburg, Pinola - Nürnberg) - ilyesmire a kétezres években még nem volt példa egy Bundesliga-játéknapon.


A Dortmund tízből kilenc meccsét megnyerte idegenben. A korábbi rekord tíz meccs után hét győzelem volt a német első osztályban.


A Dortmund 18 mérkőzésen 46 pontot gyűjtött. A Bundesliga története során ennél jobban csak a Bayern München rajtolt, amely a 2005/06-os szezon azonos fázisában 47 ponttal vezette a tabellát.


Louis van Gaal (Bayern München) a wolfsburgi 1-1-gyel megszerezte karrierje 100. Bundesliga-pontját.


Bruno Labbadia eddig négy mérkőzésen ült a Stuttgart kispadján, s az eddigi meccsenkénti gólátlaga kimagasló: 6 gól/ mérkőzés (Odense 5-1, Bayern 3-5 és 3-6, Mainz 1-0). A mainziak elleni bajnoki a tréner 7,7-es mérkőzésenkénti gólátlagát rontotta le...


A Wolfsburg zsinórban a hetedik bajnokiján játszott döntetlent. A St. Pauli ellen ikszelő Freiburgnak ez volt az idénybeli első remije, a Mainz pedig még továbbra sem végzett döntetlenre. A Wolfsburg a következő fordulóban beérheti a Bundesliga döntetlenrekordját felállító Waldhof Mannheimet, amely az 1984/85-ös idény során produkált egy nyolc mérkőzésen át tartó ikszszériát.


A wolfsburgi Alexander Madlung (Wolfsburg) a 200., Diego pedig a 100. Bundesliga-mérkőzését játszotta. 


A Nürnberg sorozatban a 14. Bundesliga-bajnokiján kapott legalább egy gólt - a mezőny tagjai között jelenleg ez a leghosszabb sorozat. 


A Freiburg a Bundesligában még sosem tudta legyőzni idegenbeli mérkőzésen a St. Paulit.


A Schalke 438 perc után kapott ismét gólt hazai pályán.


A 2010-es naptári évben a Bundesliga jelenlegi klubjai közül a Mönchengladbachot követően a Hannovernek volt a második legtöbb veresége (17) és bekapott gólja (67) - frankfurti győzelmével a csapat mégis a tabella második helyére ugrott!


Manuel Neuer (Schalke) sorozatban a 62. mérkőzését játszotta végig a Bundesligában, ezzel rekorder a jelenlegi mezőnyben.


A Wolfsburg elleni meccsen térdsérülést szenvedett FranckRibéry, akit a 25. percben Arjen Robben váltott.


A magyar légiósok közül Szalai Ádám (Mainz) csereként beállva 41 percet játszott a Stuttgart elleni találkozón. 


A Transfermarkt közreadta az őszi idény álomcsapatának névsorát, amelyben négy dortmundi futballistát találunk, s a tizenegy trénere is dortmundi, Jürgen Klopp. A dream team: Neuer (Schalke) - Lahm (Bayern), Noveszki (Mainz), Hummels (Dortmund), Schmelzer (Dortmund) - Tiffert (Kaiserslautern), Vidal (Leverkusen), Sahin (Dortmund), Kagawa (Dortmund) - Gomez (Bayern), Cissé (Freiburg).


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább