Inter, gála, boldogság

Inter, gála, boldogság

, ktn

Serie A, 20. forduló

Leonardo csodát tett, az Inter ismét elkezdett futballozni.



Gálaelőadást tartott szombaton az Internazionale, amely 4-1-re legyőzte a Bolognát a Giuseppe Meazzában. Ez volt a brazil Leonardo negyedik tétmérkőzése az együttes kispadján, és a nerazzurrik negyedszer is nyertek a vezetésével. A játék lenyűgöző volt, az örömtelen, frusztrált, fogcsikorgatós foci a múlté, a Benítez-érában összesen nem láttunk annyi mosolyt Sztankovics és társai arcán, mint a Bologna elleni mérkőzés során. Leonardónak sikerült az, ami Beníteznek nem: Eto’o és Milito együtt alkotott halálos duót, a kameruni két gólt és egy gólpasszt, az argentin egy gólt és egy gólpasszt jegyzett. Leonardo irányításával az Inter már 12 gólt szerzett, Benítez ugyanennyi találatot az utolsó kilenc bajnokiján hozott össze a csapattal.

Az új brazil tréner legnagyobb támogatója az Inter exedzője, José Mourinho. "Leonardo egy fantasztikus fickó, csupa kellemes emléket őrzök róla. Intelligens edző, aki rögtön megértette, hogy a csapatnak mire van szüksége. Látszik, hogy a játékosok boldogok vele, és ez már félsiker" - nyilatkozott a portugál, aki továbbra is Inter-szurkolónak vallotta magát.

A Bologna elleni meccs után azonban nemcsak a csatárokról vagy Leonardóról beszéltek a Meazzában, hanem Javier Zanettiről, aki az 519. Serie A-mérkőzésén lépett pályára, beállítva ezzel Beppe Bergomi klubrekordját. Leonardo lecserélte, a közönség pedig felállva tapsolta meg az argentin futballistát a hajrában. "Ha Zanettiről beszélünk, csak pozitív dolgok jutnak eszembe. Mindez úgy hangzik, mintha bókolnék neki, pedig nem, ez az igazság. Csodálatos ember, csodálatos sportoló" - sommázta véleményét az Inter csapatkapitányáról Massimo Moratti, aki 1995 nyarán, a klub elnökeként elsőként Zanettit igazolta le az Internazionaléhoz.

Komoly fegyvertényt hajtott végre Rudolf Gergely, aki góllal mutatkozott be a Bari mezében. A Genoától kölcsönkapott magyar csatár a Juventus ellen szerzett gólt, s a találat értékét növeli, hogy Rudolf azt a Buffont mattolta, aki május óta először védett bajnoki mérkőzésen. A Juve végül megnyerte a meccset, Del Piero és Aquilani is gyönyörű gólt szerzett. A Bari sereghajtó, miután az utolsó 15 bajnokija közül csak egyet tudott megnyerni.

"Esztétikai értelemben az Udinese játssza a legjobb futballt Olaszországban" - nyilatkozta a Milan elleni 4-4 után Giampaolo Pozzo, a klub elnöke. A gyilkos kontrákkal operáló friuliak játéka a Marassiban is hatásos volt, az Udinese 4-2-re nyert a Genoa vendégeként. A klub így is csak a táblázat nyolcadik helyén áll, miután az első négy bajnokiját elveszítette. Az udineiek dél-amerikai megfigyelő-hálózata hibátlan: az aprópénzért megvásárolt chilei Sánchezért már a Manchester United is bejelentkezett, s várhatóan az ősszel kulcsemberré vált kolumbiai Armerót is hamarosan sztárklubok kezdik majd ostromolni.

Tények & érdekességek


Giuseppe Bergomi 1980 és 1999 között játszotta le a maga 519 bajnokiját az Inter mezében. Javier Zanetti 1995 augusztusában debütált a nerazzurriknál egy Vicenza ellen 1-0-ra megnyert bajnokin. "A nagy Inter-család tagja vagyok. Amikor 1995-ben megérkeztem Milánóba, még mindenki számára ismeretlen voltam. A Moratti-család tárt karokkal fogadott, együtt nőttem fel velük" - érzékenyült el a szurkolók szeretetétől az argentin focista.

A Bologna ellen Diego Milito és Dejan Sztankovics is pályafutása 50. Serie A-gólját szerezte.

Megtorpant a Milan: a rossonerók az utolsó négy bajnokijuk közül csak egyet tudtak megnyerni. A Milan az utolsó hét fellépése közül csak egyszer tudta elvinni Leccéből a három pontot.

A Bari 32 alkalommal volt a Juventus vendége olasz bajnokin - de még sosem nyert Torinóban.

A Fiorentina tíz hónapja nem nyert bajnokit idegenben. A violák utoljára tavaly márciusban, a Napoli ellen győztek vendégként.

A Napoli 472 perce nem kapott gólt hazai pályán rendezett tétmeccsen.

A Chievo hét mérkőzés óta nyeretlen az olasz bajnokságban.

Az Udinese 1983 után nyert újra a Genoa vendégeként.

Antonio Di Natale
immár 116 Serie A-gólnál jár, ezzel beérte az örökranglistán Sandro Mazzolát és Abel Balbót.

A cseh Libor Kozák (Lazio) a 84. percben szerzett győztes gólt a Sampdoria ellen. A 21 éves csatárnak ez volt a harmadik győztes találata a római klubnál, korábban a Fiorentina és az Udinese ellen szerzett három pontot érő gólt. Kozák eddig hét bajnokin lépett pályára, mindannyiszor csereként, s 131 percnyi futballal hat pontot "hozott" a Laziónak.

A kupában az Inter, a bajnokságban az Udinese ellen debütált Juraj Kucka (Genoa). A 23 éves szlovák középpályás a téli átigazolási időszakban érkezett a prágai Spartától.

Koman Vladimir (Sampdoria) végigjátszotta a Lazio elleni mérkőzést, Rudolf Gergely (Bari) 76 percet kapott a Juventus ellen.

A Cagliari-Palermo mérkőzésen a vendégeknél három szlovén játékos is szerepelt a kezdőben. Andjelkovic, Bacinovic és Ilicic is az NK Maribortól érkezett, a játékosokra az Európa Liga selejtezőjében figyelt fel a szicíliaiak stábja (a Maribor korábban a Videotont búcsúztatta az EL-ben). A palermóiak januárban megszerezték a negyedik szlovén játékosukat is, Jasmin Kurtic a hétközi, Chievo elleni kupamérkőzésen debütált a Rosaneróknál.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább