Robben és Ballack visszatért, Podolski feltámadt

Robben és Ballack visszatért, Podolski feltámadt

, ktn

Bundesliga, 19. forduló

Az elmúlt hétvégén több sztárjátékos is visszatért a Bundesligába. A forduló győztese a Bayern München volt.



Régi fényében tündököl a Bayern München. A csapat zsinórban a kilencedik tétmeccsét is megnyerte az Allianz Arenában, az újabb áldozat az a Kaiserslautern volt, amely az őszi "odavágón" 2-0-ra győzött, elindítva a Bayernt a lejtőn. A bajorok ezúttal 5-1-re ütötték ki a Lauternt, szezonbeli legnagyobb különbségű győzelmüket elkönyvelve. Mivel a Dortmund csak ikszelt a Stuttgarttal szemben, így a müncheniek hátránya már "csak" 14 pont az éllovassal szemben.

Arjen Robben először kezdett az idény során, s az első félidő utolsó pillanataiban a Bayern az ő góljának köszönhetően jutott előnyhöz. Akik ismerik a statisztikákat, azok tudták, ezzel vége: a Bayern még sosem kapott ki a német bajnokságban, ha Arjen Robben eredményes volt. Robben 74 percet kapott, s ezúttal a lecserélésével sem jártak rosszul a hazaiak: a helyére beállt Hamit Altintop negyedóra alatt kiosztott két gólpasszt.

Mario Gomez pedig három gólt lőtt - 2010 ősze óta ez volt a negyedik mesterhármasa a Bayern München játékosaként. Gomez hatékonysága lenyűgöző volt a Kaiserslautern ellen: a kilencven perc során összesen három kapura tartó lövése volt. "Ez a munkám" - válaszolt Gomez arra a kérdésre, amely a formáját firtatta. A 25 éves csatár 15 gólnál jár, s ezzel beérte a góllövőlistát vezető freiburgi Cissét. Kirobbanó forma ide vagy oda, Gomez még nem gondol a bajnoki aranyra: "Erre a kérdésre térjünk vissza tíz forduló múlva" - hárította el a salátástálra vonatkozó találgatásokat a center.

Simán győzött a második tavaszi fordulóban a Köln is, amely 3-0-ra verte a Werder Brement. A kölnieknél két gólt lőtt Lukas Podolski, aki 2008 májusa óta először duplázott a német élvonalban. Nem mondhatni, hogy "Poldi" a Bundesliga királya lenne, a Werder ellen jegyezte pályafutása ötödik élvonalbeli dupláját, mesterhármast pedig még sosem szerzett az első osztályban! Podolski a Bundesligában 46, a német válogatottban 42 gólnál jár. A Werder idegenbeli formája gyalázatos, a csapat augusztus 21-e óta tizenöt tétmeccset játszott idegenben, s ezek közül csak egyet nyert meg (Mönchengladbach-Werder 1-4). "Mostanában szörnyen futballozunk, messze vagyunk a legjobb formánktól" - összegzett Klaus Allofs, a Werder klubmenedzsere.

A tabella második helyén a Leverkusen áll, amely 3-1-re verte idegenben a Mönchengladbachot. A Bayerbe 134 nap szünet után tért vissza Michael Ballack, s az AP hírügynökség által kiadott szöveg még Ballack pályára lépésének pontos időpontját is közölte: a Leverkusen középpályása vasárnap délután 16 óra 42 perckor szállt be a játékba. S hogy mi a helyzet Mönchengladbachban? Csőd: a sereghajtó Borussia az utolsó hét bajnokija közül hatot elveszített, s ebben az idényben még egyetlen mérkőzést sem nyert meg hazai pályán.

Tények & érdekességek


A Kaiserslauternt 5-1-re legyőző Bayern hazai mérlege a legjobb a Bundesligában: hét győzelem, két döntetlen, egy vereség. A bajorok sorozatban a kilencedik tétmeccsükön nyertek az Allianz Arenában, ezeken a találkozókon összesen 30 gólt szerezve.


A Bayern félidőben 1-0-ra vezetett a Lautern ellen - ha a mérkőzések csak 45 percig tartanának, Van Gaal csapata vezetné a tabellát.


Pályafutása hatodik Bundesliga-mesterhármasát jegyezte Mario Gomez. A csatárnál csak tizenegy futballista szerzett több mesterhármast a Bundesligában. A lista első helyén Gerd Müller áll, aki 32 bajnokin triplázott! A Bayern gólvadászát Klaus Fischer követi az örökranglistán - 12 mesterhármassal.


Mario Gomez a 2010/11-es idényben három bajnokin (Bayern-Kaiserslautern 5-1, Stuttgart-Bayern 3-5, Bayern-Hannover 3-0) és egy BL-mérkőzésen (Kolozsvár-Bayern 0-4) szerzett mesterhármast.


Dortmund-Stuttgart 1-1 - a VfB az egyetlen csapat a ligában, amely idén még nyeretlen vendégként.


A Bundesliga története során századik alkalommal fordul elő, hogy egy fordulót követően a Borussia Dortmund áll a tabella élén.


A Wolfsburg az eddigi öt mainzi Bundesliga-fellépése közül négyet megnyert.


A Mainz még egyetlen döntetlent sem játszott az eddigi 19 forduló során. A rekordtól még mindig messze állnak Szalaiék: hat évvel ezelőtt a Wolfsburg a 24. fordulóban ikszelt először. S ami a wolfsburgiakat illeti: a Mainz legyőzése előtt a VfL zsinórban hét mérkőzésen játszott döntetlent.


A Frankfurt utolsó nyolc bajnokiján Gekaszon kívül csak egy Eintracht-futballista volt eredményes: a Mainz kapujába Russ talált be december 4-én. A Frankfurt összesen nyolc mérkőzést nyert meg az idei szezonban, s a 14 gólos Gekasz a csapat összes győztes találkozóján eredményes volt.


A Hamburg 1998 óta nem kapott ki hazai pályán a Frankfurttól.


A Werder Bremen zsinórban az ötödik idegenbeli bajnokiján, immár 465 perce maradt gól nélkül.
A Freiburg a Nürnberg ellen szerezte meg 500. Bundesliga-találatát. A gól a 23 éves Johannes Flum nevéhez fűződik.


Alexander Madlung (Wolfsburg) a 200., Cedrik Makiadi (Freiburg) a 100. Bundesliga-meccsén lépett pályára.


Ez volt a második olyan forduló a Bundesliga idei szezonjában, amikor a bírók egyik mérkőzésen sem ítéltek tizenegyest.


A Mönchengladbach 19 mérkőzés után 50 gólt kapott. Ezt megelőzően a Fortuna Düsseldorf védelme kapitulált ötvenszer 19 meccs után (az 1986/87-es idényben).


A Mönchengladbach 1989 óta képtelen legyőzni hazai pályán a Leverkusent!


"Ha Robbenre a szezon kezdete óta számíthattunk volna, most tízzel több pontunk lenne" - mutatott rá a holland szélső jelentőségére Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern elnöke.


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább