Laczkó a Sampdoriánál, a Fradi Erdélyben

Laczkó a Sampdoriánál, a Fradi Erdélyben

, gj

Heti futballkrónika

A hét legfontosabb futballeseményei, röviden.



HÉTFŐ

Hannoverben utcát neveztek el Robert Enkéről, a Hannover és a német válogatott egykori kapusáról, aki másfél éve öngyilkosságot követett el. A Sparta megvette a DAC-tól a kameruni Leonard Kweukét, aki eddig kölcsönjátékosként szerepelt a prágai csapatban - a vételárat nem hozták nyilvánosságra, becslések szerint meghaladja a 2 millió eurót.

KEDD

A nemzetközi sportdöntőbíróság jóváhagyta Oleg Orehov büntetését, az ukrán bírót korábban az UEFA fogadási csalás miatt élete végéig eltiltotta a futballtól. A Catania klubvezetése menesztette Marco Giampaolo vezetőedzőt, utódja a kispadon az argentin Diego Simeone. A mexikói rendőrség letartóztatott egy drogdílert, aki a Salvador Cabanas válogatott futballista elleni gyilkossági kísérlettel gyanúsítható. Távozott posztjáról az Arisz Szaloniki edzője, Hector Cúper. Az Aston Villa klubrekordot jelentő 18 millió fontért szerződtette Darren Bentet a Sunderlandből.

SZERDA

Laczkó Zsolt, a DVSC válogatott hátvédje három és féléves szerződést kötött a Sampdoriával, az olaszok 830 ezer eurót fizettek érte a Debrecennek. Az FA-kupa harmadik fordulójának megismételt mérkőzésén: Leeds United-Arsenal 1-3. A Feyenoord féléves kölcsönjátékra megszerezte az újpesti Simon Krisztiánt, aki végig a pályán volt az Ajax elleni rangadón. Eric Cantona lett a New York Cosmos sportigazgatója. Meniszkusz-műtét vár a Leverkusen svájci légiósára, Tranquillo Barnettára. Véget ért a Barcelona 28 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata (a Spanyol Kupában: Betis-Barca 3-1). Az IFFHS szerint az olasz Pierluigi Collina az elmúlt 25 év legjobb játékvezetője, a magyar Puhl Sándor a 6. helyen végzett.

CSÜTÖRTÖK

Hongkongban folytatja pályafutását Mateja Kezsman. A Spanyol Kupában: Atlético-Real Madrid 0-1. Ruud Gullit lett az orosz élvonalbeli Terek Groznij vezetőedzője. Steven Pienaart (Everton) leigazolta a Tottenham.

PÉNTEK

Elsőként Japán jutott be az Ázsia-kupa elődöntőjébe, miután emberhátrányban fordított 1-2-ről 3-2-re a házigazda Katar ellen. A Sunderland 3 millió fontért leigazolta Ricardo Fullert (Stoke City). A Besiktas három portugál (Hugo Almeida, Quaresma, Simao Sabrosa) és egy spanyol (Guti) játékossal soraiban 5-1-re verte a Bucasport. Saláta Kornél négyéves szerződést kötött az orosz Rosztovval.

SZOMBAT

Mesterhármast ért el Dimitar Berbatov (Manchester Utd) a Birmingham, Robin Van Persie (Arsenal) a Wigan, Mario Gomez (Bayern) a Kaiserslautern, Luis Fabiano (Sevilla) pedig a Levante ellen. A Barcelona 3-0-ra verte a Santandert. A Sevilla leigazolta Gary Medelt, a Boca Juniors chilei hátvédjét. Gólt szerzett Gyepes Gábor (Cardiff) a Watford elleni meccsen. Második mérkőzését is megnyerte Bölöni Lászlóval a francia Racing Lens. Tőzsér Dániel (Genk) szerezte csapata győztes gólját a Kortrijk ellen.

VASÁRNAP

Az Erdélyben edzőtáborozó Ferencváros játékosai ajándékokat vittek a szovátai árvaházba. A brazil FC Sao Paulo szerződtette Rivaldót. Az Ajax 3-0-ra kikapott Utrechtben. Udinese-Internazionale 3-1. A Nemzeti Sport információi szerint a belorusz Naftan Novopolock csapatához igazolt Sándor István, a másodosztályú Budaörs játékosa. A holland ligában VVV-PSV 0-3. A francia kupában Nice-Lyon 1-0, hosszabbítás után.

A hét jó híre

Az Új Szó fotósa, Somogyi Tibor harmadik helyezést ért el a Szlovákiai Újságírók Szindikátusa (SSN) pályázatán sajtófotó kategóriában. Díjazott kollégánknak ezúton is gratulálunk!


A hét rossz híre

Súlyos rendbontások előzték meg az AS Roma-Lazio (2-1) kupameccset, az incidensek során egy drukkert megkéseltek.


A hét nyilatkozata

"Óriási a veszteségem. Akár azt is mondhatom: tönkretettek."


Mészáros Norbert nyilatkozata a Sport Plusz legújabb számában arról, hogy milyen kihatással volt anyagi helyzetére az UEFA szankciója - a debreceni hátvédet vesztegetési kísérlet jelentésének elmulasztása miatt tiltotta el a futballtól az UEFA.


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább