Akik lefocizták a pályáról a Milant és az Intert

Akik lefocizták a pályáról a Milant és az Intert

, ktn

Serie A, 21. forduló

Érdekes játék a futball, Olaszországban a tabella nyolcadik helyezettjét ünnepeljük. Az Udinesének a bátor és eredményes támadófoci miatt jár az elismerés.



Első blikkre az Udinese az egyik legunalmasabb Serie A-klub. A Dolomitok tövében fekvő százezer lakosú Udinének se mediterrán tengerpartja, se híres ultracsoportja, de még egy valamirevaló klublegendája sincs. A legtöbb élvonalbeli bajnokit egy sprőd védő, Valerio Bertotto (334) játszotta a klub színeiben, az idegenlégiósok között pedig Nestor Sensini (246) vezeti a rangsort. A klubtörténet legismertebb csatára sem éppen Maradona - hanem Abel Balbo, aki 1989 és 1993 között 65 gólt lőtt az élvonalban.

Helyszíni riportunk Udinéből >>>

Az egyesület legjobb eredménye egy bajnoki ezüst (1955) és bronzérem volt (1998), ez utóbbi sikert a Bierhoff és Amoroso nevével fémjelzett gárda érte el. A következő csúcspont 2005-ben jött el, amikor az udineiek a tabella negyedik helyén zártak, és bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe is. Ez az év megint a friuliaké lehet, az Udinese nemcsak eredményes, hanem látványos, attraktív futballal ejti ámulatba a calcio rajongóit.

2011-ben az Udinese három meccset megnyert, és a Milan elleni idegenbeli 4-4 miatt sincs okuk szégyenkezésre Francesco Guidolin játékosainak. A csapat vasárnap a másik milánói gigászt is lefutballozta a pályáról. Pedig az Inter jó előjelekkel érkezett Udinébe, Leonardo százszázalékos mérlege (öt meccs, öt győzelem) azonban cseppet sem zavarta az Udinesét. Sztankovics gólja után a zebramezesek hamar fordítottak, a második félidőben pedig sokszor már cicáztak az Inter nagyágyúival. "Az Udinese megérdemelten nyert. Végig irányították a játékot, néhány gyors játékosukkal pedig folyamatos nyomás alatt tartottak bennünket" - értékelte a mérkőzést Leonardo, aki az első komolyabb csatáját elbukta az Inter kispadján. A visszhangos siker ellenére az Udinese trénere nem kerget ábrándokat: "Talán állhatnánk jobban is a tabellán, de a minket megelőző csapatok erősebbek nálunk" - fogalmazott két lábbal a földön járva Francesco Guidolin.

Ezzel együtt az Udinese rövidpasszos fociját élmény nézni. A csatárok (Di Natale, Sanchez) nemcsak a kapura veszélyesek, hanem az összjátékból is kiveszik a részüket. A szélsők (Isla, Armero) egyszerre atléták és intelligens futballisták, a Kwadwo Asamoah-Inler kettős pedig a Serie A egyik legjobb középpályás-tengelye. A háromvédős rendszer egyetlen gyengéje, hogy kockázatos: elég egy-egy védelmi hiba vagy labdavesztés a középpályán, és az ellenfelek máris büntetnek. Ebből következik, hogy az idei szezonban az Udinese mérkőzésein esett a legtöbb gól (62). Már csak emiatt is érdemes figyelemmel követni a csapat meccseit. No, és a 3-5-2-es rendszer miatt, a sok gól mellett ettől is elszoktunk már a kétezres években.

Tények & érdekességek


Az ezt megelőző Milan-Cesena Serie A-bajnoki is 2-0-s milánói győzelemmel zárult. 1991-ben a rossonerók Massaro és Van Basten góljaival nyerték meg a mérkőzést. A Cesena utoljára 1989 májusában szerzett pontot a Milan vendégeként. Akkor 0-0-ra végeztek a felek, majd a Milan négy nappal később 4-0-ra verte a Steauát - a BEK-döntőben.

Az AC Milan szerződést kötött Urby Emanuelsonnal, az Ajax balhátvédjével. A 24 éves futballista a hatodik olyan játékos, aki az Ajaxtól közvetlenül a Milanhoz igazol.

Antonio Di Natale (Udinese) szabadrúgásból szerzett gólt az Inter elleni bajnokin, 2-1-re alakítva az eredményt. A 33 éves futballista 2004 óta szerepel az Udinese színeiben, s ez volt a 99. bajnoki gólja a csapatnál.

Botrányos jelenetekkel zárult a Bologna-Lazio mérkőzés. Mauro Zarate (Lazio) megütötte az egyik vonalbírót, s a Bologna trénere szerint leköpte a hazaiak egyik játékosát, Rubint.

A Sampdoria 830 ezer eurót fizetett a Debreceni VSC-nek Laczkó Zsoltért. A Loki bal oldali védője három és féléves szerződést írt alá a genovai klubbal, ahol Koman Vladimir személyében magyar csapattársa is lesz.

A Juventus csupán két pontot szerzett az utolsó három idegenbeli bajnokiján.

A Sampdoria mérlege odahaza félelmetes: a Samp az utolsó 38 hazai bajnokija közül csupán egyet veszített el.

Az Udinese mérlege az utolsó kilenc hazai bajnokiján: hét győzelem, két döntetlen.

Nyolc hónap után volt ismét eredményes az Olimpicóban Francesco Totti, akinek a Cagliari elleni gólja volt pályafutása 250. találata az AS Roma mezében.

A Cagliari 1968-ban 4-1-re győzött az AS Roma vendégeként. A szardíniaiak azóta sem tudtak nyerni az Olimpicóban.

A Napoli 305 perce nem kapott gólt a Serie A-ban. A Palermo 353 perc óta nem kapott gólt a Renzo Barberában.

Parma-Catania 2-0: vereséggel mutatkozott be a vendégek kispadján az új edző, Diego Simeone.

Marco Di Vaio (Bologna) megszerezte pályafutása 126. Serie A-gólját, utolérve ezzel az örökranglistán Andrij Sevcsenkót.

David Di Michele (Lecce) az idei szezonban három tizenegyest rúghatott - mindhármat kihagyta.

Egy hónapot sem töltött a Bologna elnöki székében Massimo Zanetti, a klub elnöke. A Segafredo nevű kávéipari cég tulajdonosa azért távozott, mert kiderült, hogy 8 millió eurós tőkebefektetésre lenne szükség a Bologna megmentéséhez.

A Serie A magyar légiósai közül ezúttal csak Rudolf Gergely (Bari) jutott szóhoz, aki 78 percet kapott a Napoli ellen 2-0-ra elveszített hazai mérkőzésen.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább