Bent mérlege: egy helyzet = egy gól

Bent mérlege: egy helyzet = egy gól

, focitipp.hu

Premier League, 24. forduló

Nem először kezdjük az angol összefoglalót a következő megállapítással: a forduló hősét Dimitar Berbatovnak hívják.



A Manchester United szombaton 5-0-ra verte a Birmingham Cityt, a bolgár Berbatov három gólt lőtt, és 17 találatával vezeti a Premier League góllövőlistáját. Érdekesség: 17 góljából 15-öt az Old Traffordon szerzett... Berbatov vasárnap ünnepli harmincadik születésnapját, s a jelek szerint most van a csúcson: a Birmingham elleni mesterhármas már a harmadik triplája volt ebben a szezonban (ősszel a Liverpoolnak háromszor, a Blackburnnek ötször köszönt be), márpedig három tripla egy idényen belül utoljára Ruud van Nistelrooynak sikerült (a 2002/03-as szezonban).

A közvélemény elsősorban Wayne Rooney-tól várta volna a manchesteri gólokat, de Rooney idén jobban összpontosított az előnyös szerződéshosszabbításra, mint a futballra: eddig mindössze két gólt lőtt... Az ő szerepét vette át Berbatov, akit Bulgáriában hétszer választottak meg az Év játékosává, s aki a 2003/04-es szezontól kezdve az alábbi mutatókkal rendelkezik (az összes tétmeccset nézve):

2003/04           Leverkusen     19 gól
2004/05           Leverkusen     26 gól
2005/06           Leverkusen     24 gól
2006/07           Tottenham      23 gól
2007/08           Tottenham      23 gól
2008/09           ManUnited     14 gól
2009/10           ManUnited     12 gól
2010/11           ManUnited     18 gól


A januári átigazolási időszak eddigi legnagyobb fogását az Aston Villa könyvelhette el, amely klubrekordnak számító 18 millió fontért szerződtette a Sunderland csatárát, Darren Bentet (az átigazolási díj akár 24 millió fontra is felkúszhat). A játékstílusa alapján "magányos farkasként" emlegetett Bent feladata nem lesz könnyű: bent kell tartania az élvonalban a Villát. Az első leckét bravúrosan oldotta meg: új csapata az ő góljával győzte le 1-0-ra a Manchester Cityt.

Bent effektivitását jelzi, hogy az egész meccsen mindössze 27-szer ért labdához, s csak egyszer került gólhelyzetbe - de ez is elég volt neki ahhoz, hogy eldöntse a meccset. Azt a meccset, amelyen a Manchester City végig óriási mezőnyfölényben futballozott, játékosai 25-ször próbálkoztak lövéssel, 13 szögletet végezhettek el, s a játék minden elemében jobbak voltak ellenfelüknél. Kivéve a gólokat.

Tények & érdekességek


ManUnited-Birmingham 5-0, Edwin van der Sarnak ez volt a 129. olyan mérkőzése a Premier League-ben, amelyen nem kapott gólt. Ezzel megelőzte a ManU korábbi legendás kapusát, a dán Peter Schmeichelt (128 meccs kapott gól nélkül). A Premier League rekordját David James tartja, 169 mérkőzéssel.

A Birmingham City 33 éve nem nyert az Old Traffordon a Manchester United ellen.

Története során a Wigan eddig kilencszer volt az Arsenal vendége, s mind a kilenc alkalommal kikapott.

Az Arsenal az egyetlen klub a PL mezőnyében, amely a 2011-es évben még nem kapott gólt bajnoki meccsen (Birmingham 3-0, ManCity 0-0, West Ham 3-0, Wigan 3-0).

Robin van Persie, az Arsenal holland csatára mesterhármast ért el a Wigan ellen, s kihagyott egy tizenegyest is.

Aston Villa-ManCity 1-0 (1-0) - a Manchester City az utóbbi 75 olyan idegenbeli bajnokiján képtelen volt győzni, amikor a félidőben hátrányban volt (1995 áprilisától kezdve).

Fernando Torres (FC Liverpool) két gólt lőtt a Wolverhamptonnak, s ezzel a PL mezőnyéből már csak a Birmingham Citynek nem lőtt gólt angliai pályafutása során.

Dimitar Berbatov és Fernando Torres is 65-65 gólt lőtt eddig a Premier League-ben.

Tizenegy különböző nemzetiségű játékos alkotta a West Brom kezdőcsapatát a Blackburn elleni vasárnapi bajnokin, a névsor: Myhill (walesi), Olsson (svéd), Scharner (osztrák), Tamas (román), Èech (szlovák), Jara (chilei), Thomas (angol), Morrison (skót), Mulumbu (kongói), Brunt (északír) és Odemwingie (nigériai). Csereként beállt Tchoyi (kameruni) és Bednáø (cseh). A csapat edzője az olasz Roberto Di Matteo.


(G. J.)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább