Ne bomolj, Van Bommel!

Ne bomolj, Van Bommel!

, ktn

Serie A, 22. forduló

Mit hozott a hétvége az olasz bajnokságban? Az idény legjobb meccsét (Inter-Palermo), Van Bommel első kiállítását, a Juve újabb bukását, valamint Rudolf Gergely első kihagyott büntetőjét.



"Látványosan, de roppant naivan játszottunk. Óriási lehetőséget szalasztottunk el" - így kommentálta az Internazionale-Palermo (3-2) találkozót Delio Rossi, a vendégek edzője. Naivitás helyett beszélhetnénk harakiriről is, a Palermo holtbiztos három pontról mondott le a Giuseppe Meazzában. A Palermo 2-0-ra vezetett, amikor Javier Pastore kapufára rúgott egy óriási ziccert, majd 2-1-nél kihagyott egy tizenegyest. Pastore máskülönben fantasztikusan futballozott, a meccset azonban mégsem ő nyerte meg a Palermónak, hanem Giampaolo Pazzini - az Internek!

A 26 éves csatárt a nerazzurrik pénteken vásárolták meg a Sampdoriától (12 millió euróért + Jonathan Biabianyért), Leonardo pedig a vasárnapi bajnoki szünetében, kétgólos palermói vezetésnél pályára is küldte a futballistát. Nagy húzás volt: Pazzini a második félidőben szerzett két gólt, majd kiharcolta azt a tizenegyest, amelyből Eto’o belőtte a mérkőzést eldöntő harmadik Inter-találatot. "Nem is álmodtam ilyen kezdésről. Nagyon jól éreztem magam Milito és Eto’o mellett, mindkettejüknek köszönettel tartozom" - lelkendezett a csatár. Pazzini azonban inkább Leonardónak tartozik köszönettel. A brazil edző egy teljes félidőre bevállalta a háromcsatáros játékot Militóval, Eto’óval, Pazzinivel - miközben Benítez még a kétékes rendszert is kockázatosnak tartotta. Az eredmény Leonardót igazolta, az Inter fordított, a nézők pedig megkapták az idény eddigi leglátványosabb meccsét.

Kevésbé sikerült a debütálás Mark van Bommelnek, az AC Milan frissen igazolt középpályásának. A holland futballista az első bajnokiján mindjárt piros lapot kapott - igaz, Tagliavento bíró az 54. percben kissé szigorúan mutatta fel neki a második sárga kártyát. "Egy ilyen szabálytalanságért biztosan nem kapott volna figyelmeztetést Németországban" - védte meg a futballistát Massimiliano Allegri, a vendégek edzője. A Milannak egyébként nem okozott gondot a Catania, a rossonerók tíz emberrel is rúgtak két gólt, így simán nyerték meg a forrónak ígérkező derbit.

Rémes hetet zárt a Juventus. A múlt heti Sampdoria elleni 0-0-nál is volt lejjebb: a Juve csütörtökön kiesett az olasz kupából, miután hazai pályán 2-0-ra kikapott a félgőzzel játszó Romától. Vasárnap aztán jött az újabb pofon, az Udinese 2-1-re verte a Juventust a torinói zebraderbin. Jellemző a mérkőzésre, hogy a chilei Sánchez az Udinese győztes gólja előtt kétszer csapta be esernyőcsellel Felipe Melót. Győzelmével a januárban szárnyaló Udinese megelőzte a táblázaton a Juventust, amelynek lassan már azért kell harcolnia, hogy legalább az Európa Liga-indulást jelentő hatodik helyet elérje a bajnokság végén...

Tények & érdekességek


Mark van Bommelnek (Milan) ez volt a tizenegyedik kiállítása pályafutása során. A holland a Bayern és a PSV színeiben négy-négy, a Fortuna Sittard játékosaként két piros lapot kapott. Egy adalék a játékos németországi korszakából: Van Bommelt 2008-ban a Bild szavazásán a Bundesliga edzői és játékosai a liga "legnagyobb parasztjának" választották.

Az AC Milan immár 19 mérkőzés óta veretlen a Cataniával szemben (9-10-0). A szicíliaiak utoljára 1963-ban tudták megverni a Milant.

A Milan az utolsó tíz idegenbeli tétmérkőzését 8-2-0-s mérleggel zárta.

Az Inter ezt megelőzően három és fél évvel ezelőtt fordított 0-2-ről olasz bajnokin. A nerazzurrik 2007 májusában a Lazio ellen 4-3-ra győztek.

Samuel Eto'o mérlege az Internazionale játékosaként a Serie A-ban: 50 mérkőzés, 25 gól. A kameruni idén 24 gólt lőtt az Inter színeiben tétmérkőzéseken.

Giampaolo Pazzini az Internazionale első olasz gólszerzője a Serie A idei szezonjában.

"Cavani testesíti meg számomra a futball lényegét" - nyilatkozta csatáráról a Napoli edzője, Walter Mazzarri, azok után, hogy az uruguayi támadó mesterhármast szerzett a Sampdoria ellen 4-0-ra megnyert mérkőzésen. Cavaninak ez volt a második triplája az idei szezonban, rajta kívül kétszer csak Antonio Di Natale (Udinese) ért el mesterhármast a bajnokságban.

Házigazdaként a Juventus kapta a legtöbb gólt az idei szezonban - tizenkilencet!

A Bologna-Roma mérkőzés a hózápor miatt a 18. percben félbeszakadt.

Brescia-Chievo 0-3. A mérkőzés után a bresciai vezetők azonnal menesztették a december 6-án kinevezett Mario Berettát, aki az utolsó hat meccse közül ötöt elveszített a csapattal. A Brescia új trénere az a Giuseppe Iachini lesz, akivel a csapat megkezdte a szezont.

A Brescia elleni volt a Chievo 100. győzelme a Serie A-ban.

A Genoa ellen gólt szerző Hernan Crespo immár 152 Serie A-gólnál jár, s ezzel beérte az örökranglistán a magyar Nyers Istvánt (Inter, Roma).


A cseh Libor Kozáknak (Lazio) négy gólja van a Serie A-ban - ebből hármat a Fiorentina ellen szerzett.


Hétközi eredmények az olasz kupában: Palermo-Parma 0-0 (11-esekkel: 5-4), Sampdoria-Milan 1-2, Napoli-Internazionale 0-0 (11-esekkel: 4-5), Juventus-Roma 0-2. Az elődöntő párosítása: Milan-Palermo, Inter-Roma.

A magyar légiósok közül egyedül Rudolf Gergely (Bari) lépett pályára a 22. fordulóban, de alighanem ő is szívesen elfelejtené a Cagliari-Bari mérkőzésen történteket. A magyar támadó a hazaiak 2-1-es vezetésénél tizenegyest hibázott. A büntető elvégzését vita előzte meg Rudolf és Okaka között - végül a magyar csatár lőhette a tizenegyest, a Bari pechjére.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább