Barca: új meccsek, új rekordok

Barca: új meccsek, új rekordok

, gj

Primera Division, 21. forduló

Nem telik el hétvége Barca-rekord nélkül: a katalánok minden meccsükön történelmet írnak.



A Barcelona 3-0-ra nyert Alicantéban a Hércules ellen, s ez volt zsinórban a tizenötödik győzelme a bajnokságban, ami rekordot jelent a La Ligában: korábban csak egyetlen csapat jutott el sorozatban 15 győzelemig, a Puskás- és Di Stéfano-féle Real Madrid (az 1960/61-es szezonban). A Barca mérlege utóbbi tizenöt bajnoki mérkőzésén: 15-0-0, 57-6-os gólkülönbség...

A Barca egyúttal megdöntötte a La Liga rekordját a sorozatban elért idegenbeli győzelmek számát tekintve, Guardiola csapatának ez volt zsinórban a tizedik sikere vendégként, amire korábban egyetlen csapat sem volt képes. S említsük meg azt is, hogy utóbbi hat idegenbeli meccsén a Barca mindig lőtt legalább három gólt (Getafe 3-1, Almería 8-0, Osasuna 3-0, Espanyol 5-1, Deportivo 4-0, Hércules 3-0), amire utoljára a Real Madrid volt képes, 1986-ban.

A Hércules elleni mérkőzésről ki kell emelnünk Pedrót, aki egymás után a hatodik bajnokiján volt eredményes - ez utoljára Diego Forlánnak (Atlético) sikerült a spanyol élvonalban, két évvel ezelőtt. A Barca játékosai közül a brazil Ronaldo volt az utolsó, aki hat egymást követő meccsen betalált (az 1996/97-es szezonban).

"Ez volt a tizenötödik győzelmünk egymás után, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Bajnokok akarunk lenni, ezért nincs más lehetőségünk, mint minden meccset megnyerni" - nyilatkozta a lefújás után Andrés Iniesta, amikor pedig Messi két góljáról faggatták, visszakérdezett: "Messi? Remek játékos, nem?" (Messi statisztikáit a Tények & érdekességek rovatban közöljük.)

A Barcelonán kívül csak egyetlen csapatnak sikerült kétszer is legyőznie a Real Madridot az utóbbi két évben: az Osasunának. A pamplonai csapat vasárnap hősies küzdelemben 1-0-ra nyert, s a győztes csapatban csereként pályára lépett Vadócz Krisztián is, aki a 84. percben kihagyott egy óriási ziccert: Aranda akciója után már csak az üres kapu állt előtte, de a bevetődő Arbeloa blokkolta a magyar középpályás lövését. A Transfermarkt.de adatai szerint az Osasuna pályára lépő játékosainak piaci összértéke 29,1 millió euró volt, míg a vasárnapi Real Madrid 418 milliót ér, legalábbis papíron.

Tények & érdekességek (Lionel Messi statisztikái)


Lionel Messi (Barcelona) két gólt lőtt Alicantéban a Hércules elleni szombat esti bajnokin, vagyis a 2010/11-es szezonban 32 tétmeccsen 37-szer volt eredményes a Barca mezében.

Messi mérlege a 2011-es naptári évben: 8 tétmeccs, 10 gól.

A Hércules ellen 97 másodperc alatt két gólt lőtt: ez Messi egyéni rekordja, tétmeccsen ilyen gyorsan még nem duplázott.

Az idei szezonban kilencedszer lőtt két gólt: hatszor a bajnokságban, kétszer a BL-ben, egyszer a spanyol Király Kupában.

Messi 164 gólt lőtt a Barcelona mezében tétmeccsen, ezzel utolérte a klub örökranglistáján Josep Escolát, s már csak hárman előzik meg őt: César (235 gól), Kubala (196 gól) és Samitier (178 gól).

Ebből a 164 gólból az argentin támadó 39-et a mérkőzések utolsó tíz percében szerzett.

Dani Alvés adta a legtöbb gólpasszt Messinek - eggyel többet, mint Xavi.

Ami a bajnoki meccseket illeti: Messi 109 találatnál jár a La Ligában, megelőzte már a 108 gólig jutó Samuel Eto’ot is, s már csak ketten állnak előtte: César (287 bajnoki meccsen 195 gól) és Kubala László (186 spanyol bajnokin 131 gól).

Josep Guardiola 2008 nyarán vette át a Barcelona irányítását, s azóta 401 gólt lőtt a csapat (157 tétmeccsen). A négyszázadik találatot Lionel Messi szerezte a Hércules elleni bajnokin.

Messi a Guardiola-éra legeredményesebb játékosa, 122 góllal. A további sorrend: Pedro (42), Eto’o (36), Henry (30), Bojan (26).

A Barca legjobb góllövői az idei szezonban, minden tétmeccsen (bajnoki+BL+kupa): Messi 37, Pedro 19, Villa 17, Iniesta 7, Bojan 4, Xavi és Keita 3-3.

A bajnokságban Messi (21), David Villa (14) és Pedro (12) összesen 47 gólt lőttek: ez csak eggyel kevesebb, mint ahány gólt a Real Madrid szerzett (48-at).


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább