Genovában lehorgonyzott a Milan

Genovában lehorgonyzott a Milan

, focitipp.hu

Olaszország, 3. forduló Sampdoria-Milan 2:1

A Sampdoria lassan 10 éve volt nyeretlen a Milan ellen, és a meccs előtt semmi sem utalt arra, hogy ez a sorozat éppen most fog megszakadni. De megszakadt.



kettő-egy
A Sampdoria lassan 10 éve volt nyeretlen a Milan ellen, egészen 2005. szeptember 18-ig. A meccs előtt semmi sem utalt arra, hogy ez a sorozat éppen most fog megszakadni. A sorozat folytatása mellett ellenben több indokot is felsorakoztathattunk:
1. A Sampdoriát láttuk néhány hete szenvedni Firenzében.
2. A Milanban (saját bevallása szerint) élete legjobb formájában játszik Kaká, aki a Fenerbahcét végül szinte egyedül intézte el a BL-ben.
3. A Samp a múlt héten csak nagy szerencsével tudta begyűrni otthon az idén harmatosnak tűnő Regginát.
4. Tavalyi Serie A statisztikánkból kiderült: messze a Sampdoria meccsein esik a legkevesebb gól és ez a focitipp.hu számára nem éppen imponáló.

Amivel azonban nem számoltunk: a Genovában leggyakrabban előforduló eredmény a két csapat között a 2:1 (a Sampnak), eddig 48-ból 8 alkalommal. És még egy dologgal nem számoltunk: legutoljára az 1996/97-es idényben tudtak diadalmaskodni a genovaiak. Önök szerint mi lett akkor a végeredmény?

antisztárok
Pikáns, hogy a hazaiak edzője, Walter Novellino éppen a Milan színeiben érte el legnagyobb sikereit játékosként. Legnagyobb érdeme jelenleg éppen az, hogy a két éve ismét az A ligába feljutó Sampdoriából azonnal stabil csapatot épített. Ahol nincsenek igazi sztárok (hol van már Katanec, Vierchowod, Platt, Vialli, Mancini, csak így találomra kiemelve őket?), viszont van rend, fegyelem és pedantéria. A csapat tagjai közül két év alatt egy játékos hitte el, hogy valóban sztárrá vált. Emlékeznek még Bazzanira? Unta Genova kisvárosi légkörét, és inkább Romába igazolt topmodell barátnője közelébe és a Lazio cserepedjára, végül a kertek alatt lopódzott vissza az északi kikötővárosba. Így most ötödik számú csatár Bonazzoli, Flachi, Borriello és a fehérorosz Kutuzov mögött.

Emlékezzünk meg tehát a Sampdoria legjobbjairól, ők testületileg nyolcast kapnak. Első kiszemeltünk Aimo Diana, a csapat válogatottat is megjárt jobb oldali futógépe. Diana védekező középpályás létére az elmúlt két szezonban 5-5 gólt szerzett, de a Milan ellen tökéletes csapatemberként működött közre a sikerben. A második félidőben ugyanis végig a bal oldalon játszott (valahogy úgy, ahogy a BL-döntőben Gerrard Serginho ellen), hiszen ekkor feladata már Cafu semlegesítése volt. Másodjára említsük meg a 192 centi magas Emiliano Bonazzolit, aki Diana kapufára csúsztatása után testalkatát meghazudtoló akrobatikus mozdulattal bikázta a labdát a hosszú sarokba (1:1). A loboncos olasz nem egy zsonglőr, de fizikai ereje most pont jól jött a képzettebb Milan-védők mellett. Akinek pedig kilencest fogunk adni, az nem más, mint Max Tonetto. Nem azért, mert ő lőtte a győztes gólt (azt még Bazzani is bevágta volna). Hanem mert Tonetto a Milan ellen kiérdemelte, hogy Gennaro Gattusót ezentúl már csak milánói Tonettóként emlegessük. Ésszel futni, ez a nehéz. Az olasz ligában pedig hétről hétre sikerül valakinek a 90 percnyi robotolás mellett játékban is kiemelkednie a „vízhordók” mezőnyéből. Ezen a héten Tonettónak. Legyen tízes. Elvégre a meccs is kivételes volt.

kérdés Ancelottihoz
A Milant most nem részletezzük, vereségük ellenére sem játszottak rosszul, és ha Sevcsenko nem ennyire balfék, legalább ikszelnek. De ha már bűnbakot keresünk, akkor azt találjuk meg Ancelottiban, akiből valahogy minden zseniális ötlete (pl. a rombusz-alakzat) ellenére hiányzik egy apró kis plusz. Kérdésünk Carlo Ancelottihoz egyszerű: miért kellett éppen Cafut lecserélni 10 perccel a meccs vége előtt, ezzel teljesen megölve a csapat jobb oldali játékát (ezt Várhidi Péter is észrevette, ahogy sok egyéb jelenséget is)? A hajrában három-négy alkalommal is előfordult, hogy a Vieri-Sevcsenko-Gilardino trió valamelyike kapunak háttal állva csak a jobb szél felé tudott indulni, ahol azonban senki sem volt… Ebből aztán visszapassz vagy kínos forgolódás lett. És vereség. De azért ezúton is boldog születésnapot kívánunk Andrea Pirlónak!


Serie A, 3. forduló, eredmények >>

Sampdoria–Milan 2:1 (1:1)
Stadio Luigi Ferraris, 30.000 néző
Játékvezető: Bertini
Sampdoria: Antonioli; Zenoni, Castellini, Pavan, Pisano; Diana, Volpi, Dalla Bona, Tonetto (Palombo 70); Zauli (Flachi 58), Bonazzoli (Kutuzov 78)
Milan: Dida; Cafu (Vieri 79), Stam, Maldini, Kaladze; Gattuso (Serginho 62), Pirlo (Ambrosini 73), Seedorf, Kaka; Sevcsenko, Gilardino
Gólszerzők: 0:1 Gilardino (18.), 1:1 Bonazzoli (38.), 2:1 Tonetto (58.)
Sárga lapok: Seedorf, Tonetto, Diana, Flachi

Parma–Empoli 1:0 (1:0)
Stadio Tardini, 12.000 néző
Játékvezető: Bergonzi
Parma: Bucci, Cannavaro, Cardone, Contini, Pasquale, Pisanu (Cigarini 81.), Grella (Bolano 77.), Simplicio, Bresciano, Delvecchio, Corradi (Couto 92.)
Empoli: Berti, Busce’, Coda, Vanigli, Bonetto, Almiron, Ficini, Lodi, Vannucchi (Serafini 65.), Tavano, Rigano (Gasparetto 46. (Pozzi 71.))
Gólszerzők: 1:0 Corradi (17.)
Sárga lap: Bresciano

Internazionale–Lecce 3:0 (2:0)
Stadio Guiseppe Meazza, 48.000 néző
Játékvezető: Pieri
Inter: Julio Cesar, Ze Maria, Cordoba, Materazzi, Favalli, Figo (Zanetti 78.), Veron, Cambiasso, Sztankovics, Adriano (Pizarro 86.), Martins (Cruz 80.)
Lecce: Sicignano, Angelo (Camorani 79.), Diamoutene, Stovini, Abruzzese, Cassetti, Ledesma, Del Vecchio, Pinardi (Valdes 68.), Vucsinics, Konan
Gólszerzők: 1:0 Martins (25.), 2:0 Sztankovics (29.), 3:0 Cruz (85.)
Sárga lapok: Cassetti, Cruz

Cagliari–Messina 1:1 (1:1)
Stadio Sant.Elia, 10.000 néző
Játékvezető: Giannoccaro
Cagliari: Campagnolo; Pisano, Canini, Bega, Agostini; Abeijon (Budel 76), Conti, Gobbi; Esposito (Cossu 84), Suazo, Langella (Capone 58)
Messina: Storari; Zoro, Zanchi, Rezaei, Aronica; Iliev (Yanagisawa 86), Coppola, Donati, D.Agostino (Muszlimovics 73); Sculli, Zampagna (Mamede 70)
Gólszerzők: 0:1 Donati (30.), 1:1 Suazo (41.)
Sárga lapok: Aronica, Zanchi, Coppola, Rezaei

Fiorentina–Udinese 4:2 (2:1)
Stadio Artemio Franchi, 32.000 néző
Játékvezető: Dondarini
Fiorentina: Frey; Ujfalusi, Di Loreto, Dainelli, Pancaro (Pasquale 72); Fiore (Pazienza 73), Brocchi, Donadel, Jorgensen; Toni, Pazzini (Bojinov 58)
Udinese: De Sanctis; Motta, Natali, Felipe; Zenoni, Pinzi, Obodo, Muntari, Candela (Barreto 74); Iaquinta, Di Natale (Di Michele 53)
Gólszerzők: 0:1 Muntari (28.), 1:1 Fiore (39.), 2:1 Toni (42.), 3:1 Donadel (78.), 4:1 Toni (85.), Iaquinta (90. 11-esből).
Sárga lapok: Motta, Pinzi

Juventus–Ascoli 2:1 (2:1)
Stadio Delle Alpi, 27.300 néző
Játékvezető: Tagliavento
Juventus: Abbiati; Zebina (Blasi 3), Kovac, Cannavaro, Zambrotta; Camoranesi, Emerson, Vieira, Nedved; Del Piero, Trezeguet (Ibrahimovic 46)
Ascoli: Coppola; Comotto, Cudini, Domizzi, Del Grosso; Carriello (Foggia 52), Cristiano, Parola, Fini; Bjelanovic (Colombo 80), Quagliarella (Ferrante 52)
Gólszerzők: 1:0 Del Piero (13. 11-esből), 1:1 Cariello (32.), 2:1 Del Piero (39.)
Sárga lapok: Camoranesi, Fini, Nedved

Lazio–Treviso 3:1 (2:1)
Stadio Olimpico, 20.000 néző
Játékvezető: Mazzoleni P.
Lazio: Peruzzi (Sereni 80); Oddo, Siviglia, Stendardo, Zauri; Manfredini, Firmani, Dabo, Pandev (Inzaghi 85); Di Canio (Behrami 55), Rocchi
Treviso: Handanovics; Galeoto, Viali, Cottafava, Dellafiore (Giuliatto 71); A. Filippini (Chiappara 81), Parravicini, Gallo (Fava 46), E. Filippini; Pinga, Reginaldo
Gólszerzők: 1:0 Rocchi (21.), 2:0 Pandev (26.), 2:1 Pinga (44.), Oddo (87. 11-esből)
Sárga lapok:
Kiállítás: Handanovics 75.

Reggina–Chievo 1:3 (1:1)
Stadio Oreste Granillo
Játékvezető: Racalbuto
Reggina: Pelizzoli; Franceschini, De Rosa, Lucarelli (Ceravolo 84); Mesto, Rigoni (Missiroli 70), Carobbio (Biondini 90), Vigiani, Modesto; Vigiani, Cozza, Cavallli
Chievo: Fontana; Moro, D’Anna, Mandelli, Lanna; Semioli, Brighi, Giunti (Sammarco 67), Franceschini; Amauri (Malago’ 79), Pellissier (Obinna 72)
Gólszerzők: 1:0 Cozza (12.), 1:1 Franceschini (19.), 1:2 Franceschini (63.), 1:3 Mandelli (77.)
Sárga lapok: Franceschini, Rigoni, Mandelli, De Rosa, Mesto, D'Anna
Kiállítás: D’Anna 77.

Siena–Palermo 1:2 (1:1)
Stadio Comunale Artemio Franchi 7.500 néző
Játékvezető: Rocchi
Siena:Mirante; Negro, Legrottaglie, Mignani; Alberto, Tudor, Falsini (Volpato 79), Vergassola; Locatelli (Molinaro 67); Marazzina (Chiesa 57), Bogdani
Palermo: Santoni; Zaccardo, Barzagli, Terlizzi, Grosso; Santana, Corini (Ferri 89), Barone, Bonanni (Mutarelli 74); Makinwa (Brienza 84), Caracciolo
Gólszerzők: 0:1 Terlizzi (19.), 1:1 Locatelli (20.), 1:2 Makinwa (56.)
Sárga lapok: Falsini, Mignani, Terlizzi, Bonanni, Tudor

Livorno–Roma 0:0
Stadio Armando Picchi, 15.000 néző
Játékvezető: Trefoloni
Livorno: Amelia; Grandoni, Vargas, Galante; Balleri (Cesar Prates 74), Morrone, Ruotolo (Lazetic 61), De Ascentis, Coco; Palladino (Colucci 77), Lucarelli
Roma: Curci; Panucci, Kuffour, Bovo; Mancini (Cufre 76), De Rossi, Aquilani, Perrotta, Taddei (Alvarez 88); Totti, Montella (Nonda 55)
Sárga lapok: De Ascentis, Taddei, Colucci, Totti

- ktn -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább