Torres, Carroll, Suárez és a többiek

Torres, Carroll, Suárez és a többiek

, gj

A téli átigazolási időszakban 225 millió fontot költöttek új játékosokra a Premier League-ben. 



A legnagyobb összeget a Chelsea fizette ki - az a klub, amely éppen az átigazolási időszak utolsó napján jelentette be, hogy a tavalyi pénzügyi évet több mint 70 millió font mínusszal zárta. Ez nem akadályozta meg a londoniakat abban, hogy újabb 71,3 millió fontot játékosvásárlásra költsenek: 50 millióért szerződtették Fernando Torrest a Liverpoolból, 21,3 millióért pedig a hátvéd David Luizt a Benficából.

Torres: főnyeremény?

A londoni klubvezetők szerint Torres szerződtetése főnyeremény, hiszen a spanyol csatár - aki Liverpoolban 142 tétmeccsen 81 gólt lőtt - tavasszal játszhat a Bajnokok Ligájában, s egy Drogba-Torres csatárkettős (esetleg egy Drogba-Torres-Anelka csatárhármas) félelmetesen hangzik. Torres megtarthatta a 9-es mezszámot, s első interjújában azonnal odaszúrt a Liverpoolnak, azt állítva, hogy "végre egy nagy klubhoz került, ahonnan már nincs feljebb".

Torres és Luiz megvásárlásával Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa megcáfolta azokat a vélekedéseket, melyek szerint már ráunt a Chelsea-re. Abramovics 2004 óta nem költött ennyit erősítésekre, s angol elemzők szerint ez csak a kezdet volt, s nyáron hasonló léptékű játékosvásárlás várható.

Liverpoolban azzal vigasztalták magukat, hogy Torres az utóbbi másfél évben sérülékeny és kedvetlen volt, reális piaci ára pedig 35 millió font körül lehetett (ha David Villáért 34 millió eurót fizetett a Barcelona), vagyis 15 millióval többet kapott érte a Liverpool. Ezt a bónuszpénzt azonnal tovább is adták a Vörösök, akik 35 millió eurót fizettek a sokkal kevesebbet érő Andy Carrollért a Newcastle Unitednek.

Név
Honnan
Hová
Ár
Fernando Torres   Liverpool Chelsea 58,5 millió
Andy Carroll  
Newcastle Liverpool 41 millió
Edin Dzeko  
Wolfsburg Man City 37 millió
David Luiz  
Benfica Chelsea 30 millió

Luis Suárez 

Ajax Liverpool

26,5 millió

Darren Bent  

Sunderland Aston Villa 21,5 millió
Stéphane Sessegnon   
Paris SG Sunderland 7 millió
Jean Makoun    Lyon Aston Villa 6 millió

Curtis Davies   

Aston Villa Birmingham 4 millió
Mauro Fórmica    Newell's Blackburn 4 millió

Steven Pienaar   

Everton Tottenham 3,6 millió
Demba Ba    Hoffenheim West Ham 3 millió
Jermaine Pennant   Zaragoza Stoke City 2 millió
Andy Reid    Sunderland Blackpool 1,2 millió
Steve Sidwell    Aston Villa Fulham 0,6 millió
Roque Santa Cruz   ManCity Blackburn kölcsönbe
Paul Konchesky   Liverpool Nottingham kölcsönbe
Stephen Ireland   Aston Villa Newcastle kölcsönbe
Sulley Muntari   Inter Sunderland kölcsönbe
John Carew  Aston Villa Stoke City kölcsönbe
Daniel Sturridge   Chelsea Bolton kölcsönbe
Robbie Keane   Tottenham West Ham kölcsönbe
Wayne Bridge   Man City West Ham kölcsönbe
Obafemi Martins   Rubin Kazany   
Birmingham kölcsönbe
David Bentley
Tottenham Birmingham   
kölcsönbe

(Forrás: Transfermarkt. Az árak euróban értendők.)


Carroll: zsákbamacska

A 22 éves Carroll szerződtetése zsákbamacskának tűnik, hiszen egy olyan futballistáról van szó, aki bár roppant tehetséges, de eddig csupán 41 élvonalbeli meccset játszott, mindössze  gyszeres válogatott, nemzetközi rutinja nincs, s a pályán kívül nehezen kezelhető, balhés alaknak tartják, aki előszeretettel látogatja az éjszakai szórakozóhelyeket. Jellemző, hogy Carroll piaci értékét a szezon előtt csupán 2,2 millió euróra becsülte a német Transfermarkt. Ez az ár Carroll 11 őszi gólja miatt nyilván emelkedett, ráadásul sokat nyom a latban az is, hogy angol futballistáról van szó, de a 35 millió font ezzel együtt túlzásnak tűnik. Mennyi is az a 35 millió? Az indiai tulajdonosok körülbelül ennyiért vették meg a Blackburn Roverst, tokkal-vonóval. S ennyibe került Mesut Özil, Sami Khedira és Rafale van der Vaart - együtt!

Torres és Carroll átigazolásai mellett eltörpült az uruguayi Luis Suárez szerződtetésének híre, pedig a Liverpool már érte is klubrekordnak számító összeget (23 millió fontot) fizetett ki. Suárez, aki az Ajaxban 159 meccsen 111-szer volt eredményes, a 7-es mezt kapta meg Liverpoolban (Keegan, Dalglish és Beardsley számát), Andy Carroll pedig a 9-est (Rush, Fowler, Torres).

Tottenham: csalódás

Hoppon maradt a Tottenham, ami némileg meglepő: a csapat a Bajnokok Ligájában bejutott a nyolcaddöntőbe, s helyenként stílusos, szép focit játszik a Spurs, ennek ellenére minden megszólított játékos kikosarazta Harry Redknappet. A Tottenham mindenképpen akart volna egy csatárt, de hiába ajánlott 15 millió fontot Diego Forlánért (Atl. Madrid), 38 milliót Sergio Agüeróért (Atl. Madrid), 25 milliót Fernando  Llorentéért (Bilbao), s hiába környékezte meg Luis Fabianót (Sevilla) és Giuseppe Rossit (Villarreal), végül mindenki nemet mondott az ajánlatra. Ami valahol érthető is: ilyen kaliberű játékosok nem szívesen igazolnak olyan együtteshez, ahol esetleg nincs bérelt helyük, márpedig Defoe, Crouch és Pavljucsenko személyében három, Van der Vaarttal együtt pedig tulajdonképpen négy támadója van a Spursnek.

Utóbb kiderült, hogy a Tottenham bejelentkezett az Everton csapatkapitányáért, Phil Neville-ért is, de nevetségesen alacsony összeget ajánlott érte: előbb 250 ezer fontot, majd 500 ezret (részletfizetéssel). Az Everton "méltánytalannak" és "tiszteletlennek" nevezte az ajánlatot, s komolyabban nem is reflektált rá. Hasonlítsuk össze: az összegek alapján egy Andy Carroll 140 Phil Neville-t ér...

Név
Honnan
Hová
Ár
Cristiano Ronaldo ManU Real Madrid (2009/10)
94 millió
Zinedine Zidane
Juventus Real Madrid (2001/02)
73,5 millió
Zlatan Ibrahimovic
Inter Barcelona (2009/10)
69,5 millió
Kaka
Milan Real Madrid (2009/10)
69 millió

Luis Figo

Barcelona Real Madrid (2000/01)

60 millió

Fernando Torres  

Liverpool Chelsea (2010/11)
58,5 millió
Hernan Crespo
Parma Lazio (2000/01)
55 millió
Gianluigi Buffon    Parma Juventus (2001/02)
54,2 millió

Gaizka Mendieta

Valencia Lazio (2001/02)
48 millió
Andrij Sevcsenko Milan Chelsea (2006/07)
48 millió

Rio Ferdinand

Leeds ManU (2002/03)
46 millió
Christian Vieri Lazio Inter (1999/2000)
45 millió
Ronaldo Inter Real Madrid (2002/03)
45 millió
Robinho Real Madrid
ManCity (2008/09)
43 millió
Juan Sebastian Veron
Lazio ManU (2001/02)
42,6 millió

(Forrás: Transfermarkt. Az árak euróban értendők.)


A nagy vesztes

Az átigazolási időszak vesztese Charlie Adam, a Blackpool középpályása. A remekül osztogató Adamot három klub csábította: a Manchester United, a Tottenham és a Liverpool, utóbbi 10 millió fontot ajánlott érte, s a játékos már útra készen állt, de a Blackpool végül nem engedte távozni - pedig másfél éve mindössze 500 ezer fontért vette a Glasgow Rangerstől, vagyis 20-szoros áron adhatta volna el.

Egyelőre úgy tűnik, a legjobb vásárt a Bolton csinálta, amikor kölcsönbe megszerezte Daniel Sturridge-t a Chelsea-ből: a fiatal csatár első meccsén azonnal győztes gólt szerzett új csapatában (Bolton-Wolves 1-0).

(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább