Ki találta fel a futballt?

Ki találta fel a futballt?

, ktn

Serie A, 23. és 24. forduló

Múlt héten két fordulót is lefuttattak az olasz bajnokságban. Ezúttal a legszínesebb nyilatkozatok közül válogattunk.



"Rendkívüli mérkőzés volt. Borriello a liga legjobb középcsatára, de csodálatos teljesítményt nyújtott Sneijder, Eto’o, Pazzini, De Rossi és Simplicio is. És még másokat is említhetnék" - ezekkel a szavakkal kommentálta az Inter-Roma találkozót Leonardo, a nerazzurrik trénere. Egy héttel ezelőtt, a Palermo elleni bajnokit a szezon legjobb meccseként emlegettük - de az 5-3-as végeredménnyel záruló vasárnapi thrillerről is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. Mindent elmond a rangadóról, hogy a két csapat játékosai összesen 47 alkalommal célozták meg a kaput (a kaput eltaláló lövések száma: 14-8). Leonardót semmi más nem érdekli, csak a támadófutball, a statisztika pedig őt igazolja. Amióta átvette az Intert, nyolc bajnokit játszott a csapattal, mérlege hét győzelem, egy vereség. A gólkülönbség pedig 24-13, ami meccsenként 4,6-os átlagot jelent!

Az Intert 2011-ben csak az Udinese tudta legyőzni, s a friuliak gyilkos kedvének szombaton Koman Vladimir Sampdoriája esett áldozatul. A zebrák ezúttal is kielégítették a futballínyenceket, tempójukhoz képest úgy tűnt, mintha a vendégek ólomlábakon jártak volna. A chilei Sánchez játékát nézve lassan nem tűnik túlzásnak a Messihez történő hasonlítgatás, hétvégén a pálmát mégis Di Natale vitte el, aki megszerezte 100. Serie A-gólját az Udinese színeiben. A találatot követően egy pillanatra megállt az élet a Friuliban, mindenki Totót ünnepelte. "Udine az életem. Rengeteg ajánlatot kaptam nyáron, de én mégis itt maradtam, hogy segítsek felépíteni ezt a fiatal csapatot" - mondta Toto, sokan pedig tanulhatnának tőle.

"Csatárokkal azért könnyebb győzni" - csillogtatta meg humorérzékét a Juventus edzője, Luigi Delneri, aki az Udinese és a Palermo elleni 1-2 után hétvégén végre győzelemnek örülhetett. A Juve 3-1-re győzött a Cagliari ellen, Luca Toni fejjel szerzett látványos találatot a tizenhatos vonaláról, Alessandro Matri pedig két gólt is lőtt. Aztán legszívesebben a föld alá bújt volna szégyenében: a 26 éves csatár négy szezon alatt 36-szor volt eredményes a bajnokságban a Cagliari játékosaként, majd hétfőn, az átigazolási piac zárása előtti utolsó órákban elfogadta a Juventus ajánlatát.

A hét legszórakoztatóbb mondatait ismét Maurizio Zamparininek köszönhetjük. A Palermo tulajdonosa az Inter ellen elveszített mérkőzés után fakadt ki sokadszor a csapat edzőjére, Delio Rossira: "Az Udinese nagyon jól futballozik a 3-5-2-es rendszerben. Amikor ezt a taktikát javasoltam az edzőnknek, őrültnek nézett. Néha lehetetlen beszélgetni olyan trénerekkel, akik azt hiszik magukról, hogy ők találták fel a futballt". Rossi minderre lakonikusan csak annyit felelt, hogy Zamparini túl gyakran nyilatkozik. Aztán leült a kispadra, a Palermo pedig előbb megverte a Juventust (2-1), majd a Leccét is (4-2). Mindkétszer 4-3-2-1-es felállásban.

Tények & érdekességek


A Napoli sorozatban a hatodik meccsén, 562 perce nem kapott gólt hazai pályán rendezett bajnokin.

Palermo-Juventus 2-1: a déliek sorozatban harmadszor verték meg a bajnokságban a Juvét.

Zsinórban hét tétmérkőzést veszített el a Bari.

A Lazio 1989 óta képtelen győzni a bajnokságban a Milan vendégeként.

A Lecce-Palermo mérkőzésen lépett pályára 152. alkalommal Serie A-meccsen Mattia Cassani (Palermo), ezzel ő játszotta a legtöbb első osztályú bajnokit a klub története során.

Az Udinese ellen megszerezte pályafutása 127. Serie A-gólját Marco Di Vaio (Bologna), aki ezzel beérte az örökranglistán Andrij Sevcsenkót.

Luca Toni a Cagliari ellen szerezte meg pályafutása 100. Serie A-gólját.

Nicolas Burdissónak az Inter elleni volt az idei harmadik piros lapja.

Simone Loria 23 hónap után lépett ismét pályára a Roma mezében - góllal tért vissza.

Az Inter-Roma mérkőzésen Maicon a 200. hivatalos mérkőzését játszotta az Inter mezében, Jeremy Menez pedig a százas álomhatárt érte el a Románál.

Minden tétmérkőzést számítva Edinson Cavani (Napoli) már 25 gólnál tart az idei szezonban. A klubrekordot a brazil Careca tartja 26 találattal.

Az olasz szövetség négy mérkőzésről eltiltotta Christian Chivut, az Inter román hátvédjét, aki a Bari elleni csütörtöki bajnokin ököllel megütötte Marco Rossit.

Az olasz válogatott szerdán Németország ellen játszik felkészülési mérkőzést. Cesare Prandelli két újoncot is avathat Matri (Juventus) és Giovinco (Parma) személyében. Prandelli a brazil származású Thiago Mottára is számítana, de a döntés a FIFA kezében van: az Inter középpályása a 2003-as Gold Cupon tagja volt az U23-as brazil válogatottnak.


A 25. forduló műsora (tippünk)


Február 12., szombat
18:00     Milan-Parma     (1)
20:45     Roma-Napoli     (1x)


Február 13., vasárnap
12:30     Palermo-Fiorentina         (1)
15:00     Cagliari-Chievo (1x)
15:00     Bari-Genoa         (1x)
15:00     Brescia-Lazio     (X)
15:00     Catania-Lecce    (1)
15:00     Cesena-Udinese                (2)
15:00     Sampdoria-Bologna        (1)
20:45     Juventus-Inter    (1)


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább