A nyerő páros: Robben & Ribéry

A nyerő páros: Robben & Ribéry

, ktn

Bundesliga, 22. forduló

Mi kell ahhoz, hogy a Bayern München sziporkázzon? Két futballista: Arjen Robben és Franck Ribéry.



A Hoffenheim elleni bajnokin 273 nap után lépett pályára ismét kezdőként a Bayern Münchenben Arjen Robben és Franck Ribéry. Tavaly májusban a bajorok a Werder Brement verték 4-0-ra a német kupa döntőjében, szombaton pedig a Hoffenheim ellen győztek - ugyancsak 4-0-ra. A francia és a holland szélső kettősét a német sajtó csak úgy emlegeti: "Robbéry", s a duó jelentősége meghatározó a Bayern szempontjából. A Hoffenheim elleni 4-0-ból Robben két góllal és egy gólpasszal, Ribéry két gólpasszal vette ki a részét.

"Fél év után játszottak ismét együtt. Xavi és Messi nélkül a Barcelona is egészen máshogy mutatna" - nyilatkozta a meccs után Louis van Gaal, a Bayern edzője a csapat két talizmánjáról. Főleg Robben formája lenyűgöző, a holland ötször játszott tavasszal - és öt gólt lőtt. A hoffenheimiek elleni második gólja pedig lassan a védjegyévé válik: a tizenhatos bal sarkánál lekezelte a labdát, befelé cselezett, majd ballal a jobb felsőbe tekert. Káprázatos lövés volt, "kapufás gól", a tavaly tavaszi Robbent idézte.

Ha a Bayern is felidézi a tavalyi dicsőséges tavaszt, akár még meg is lepheti a Dortmundot. A zsinórban másodszor ikszelő BVB mintha még mindig téli álmát aludná: a csapat az utolsó hat bajnokija közül csupán kettőt nyert meg. Ezúttal a Kaiserslautern tréfálta meg a Dortmundot, Sven Bender pályafutása első Bundesliga-találatára a cseh Morávek a 90. percben válaszolt. "Nem kell aggódni" - reagált higgadtan az újabb botlásra a máskülönben ezerfokos lángon égő dortmundi tréner, Jürgen Klopp.

A Dortmund tíz ponttal előzi meg a Leverkusent, amely 3-0-ra lelépte idegenben a Frankfurtot. Jupp Heynckes szerint csapata az első félidőben oktatófilmbe illő módon futballozott - ezúttal Michael Ballack nélkül. A német futball legendája csak a cserepadon kapott helyet, ráadásul a Leverkusen vasárnapi tréningjén ismét megsérült.

Kiváló formában kezdte a tavaszi idényt a St. Pauli, amely kiesési rangadón 3-1-re verte a Mönchengladbachot. A hamburgi punkcsapat 2011-ben még veretlen, története során a St. Pauli először úszta meg vereség nélkül az első négy tavaszi bajnokiját az élvonalban. A barnamezesek ezzel kissé eltávolodtak a kiesőzónától, a Borussia viszont - úgy tűnik - végérvényesen ottragad. A Gladbach helyzete kezd reménytelenné válni, a csapat hét pontra került a bentmaradástól.

Tények & érdekességek


103. alkalommal fordul elő a Bundesligában, hogy egy forduló végén a Borussia Dortmund vezeti a tabellát. A BVB ezzel megelőzte a Hamburgot (102), s már csak a Bayern München (577), a Mönchengladbach és a Werder Bremen (130-130) előzi meg ezen a listán.

A Bayern München-Hoffenheim mérkőzésen a bajorok játékosai mindössze ötször szabálytalankodtak az ellenféllel szemben. Ez az idei szezonban rekordnak számít.

A Hoffenheim ellen a Bayern München megszerezte története 3300. Bundesliga-gólját. Az örökranglistán ezzel a bajorok a legeredményesebbek.

A Bayern München sorozatban a hetedik hazai bajnokiját nyerte meg úgy, hogy minden mérkőzésen legalább három gólt szerzett. Ilyesmire utoljára az 1979/80-as szezonban volt példa.

Arjen Robben 2011-ben csak a Köln elleni bajnokin nem lépett pályára - a Bayern München azt a mérkőzést el is veszítette 3-2-re...

A Wolfsburg elleni találkozón a Hamburg kezdőjátékosainak átlagéletkora 30 év és 28 nap volt - 2001 ősze óta ez volt a legidősebb tizenegy a Bundesligában.

A St. Pauli 3-1-re győzött a Mönchengladbach ellen, s ezzel története során 250 Bundesliga-pontot szerzett.

A legutolsó tizenkét mérkőzése közül csak egyet nyert meg a Wolfsburg. A farkasoknál a Hamburg elleni 0-1 alkalmával debütált az új edző, Pierre Littbarski.

Továbbra is nyeretlen tavasszal a Frankfurt, amely az eddigi öt 2011-es bajnokiján egyetlen gólt sem szerzett - ezzel egyszerre két negatív klubrekordot is felállított.

"Egészen hülye hibákat vétettünk" - fogalmazott a Nürnberg elleni hazai 1-4 után Bruno Labbadia, a Stuttgart edzője. A VfB négy pontra került a biztos bentmaradást jelentő 15. helytől.

Gerald Asamoah-t (St. Pauli) 128. alkalommal cserélték le élvonalbeli bajnokin. A szélsőt az örökranglistán már csak a dortmundi Lars Ricken előzi meg.

Felix Magath (Schalke) mérlege edzőként a Freiburg ellen: 14 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség.

Klaas-Jan Huntelaar (Schalke) 822 perce nem talált a kapuba a Bundesligában.

A 21 éves Julian Schiebert 2010 nyarán adta kölcsön a Stuttgart a Nürnbergnek. A játékos azóta két mérkőzést játszott a VfB ellen a Bundesligában - és mindkétszer betalált!

A Borussia Mönchengladbach vezetősége menesztette a csapat edzőjét, Michael Frontzecket. A kispadot ideiglenesen az ifjúsági csapat trénere, Sven Demandt foglalja el.

63 évvel ezelőtt, 1948. február 13-án egyesült a Sülz 17 és a Kölner BC 01. Így jött létre az 1. FC Köln csapata, amely az évfordulón 4-2-re verte a Mainzot, Novakovic és Podolski duplájával.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább