Rooney lő, góóóóóóól!

Rooney lő, góóóóóóól!

, gj

Premier League, 27. forduló

Ferguson még sosem látott ilyen gólt, Mancini pedig egy zseni villanásáról beszélt. Rooney mozdulata maga volt a csoda. Kösz, Wayne!



Kezdjük talán azzal, hogy a manchesteri derbi hőse nem Wayne Rooney, hanem Chris Smalling volt. A 193 centi magas középhátvéd - akit Ferguson tízmillióért lasszózott a Fulhamtől - a sérült Rio Ferdinandot helyettesítette, zöldfülű létére hibátlanul, sallangmentesen. A Manchester Evening News szakíróitól ő kapta a legmagasabb (9-es) osztályzatot.

A legszebb gólt viszont Wayne Rooney szerezte, ez kétségtelen. Nem a meccs, hanem a szezon legszebb gólját. Akkor, amikor a City egyértelmű mezőnyfölényben játszott, s már-már úgy tűnt, a vendégek megnyerhetik a meccset, jött Rooney, s egy akrobatikus mozdulattal visszalopta magát a United-drukkerek szívébe.

"Ez volt a legszebb gól, amit valaha is láttam" - áradozott a meccs után Sir Alex Ferguson, s bár Rooney gólja valóban kivételes, mondhatni kegyelmi pillanata volt a futballnak, a "legszebb gól" vagy a "legszebb ollózásos gól" kategóriában azért Mauro Bressan (Fiorentina-Barcelona, 1999) vagy Rivaldo (Barcelona-Valencia, 2001) találata is szót kérne.

"Életemben nem lőttem még ilyen gólt. A pályán nincs idő azon gondolkodni, hogy mit fogunk tenni a következő pillanatban. Jön a labda, s te ösztönszerűen cselekszel. Ilyen mozdulattal tízből kilencszer nem találom el a kaput. Most eltaláltam" - nyilatkozta Rooney, akinek ez még csak az ötödik gólja volt az idei szezonban.

S ne feledkezzünk meg Naniról sem, elvégre az ő találata is csodaszép volt. Smalling hibátlan védekezésén és Rooney zseniális gólján kívül éppen Nani lendülete és Giggs rutinja kellett ahhoz, hogy a United leszakítsa magáról a Cityt - a két manchesteri csapat között a derbi után 8 pontra nőtt a különbség, ráadásul a United egy meccsel kevesebbet játszott városi riválisánál!

Tények & érdekességek


A Manchester United utóbbi 10 hazai bajnokijának mérlege: 10-0-0.

Wayne Rooney eddig öt gólt lőtt a manchesteri derbiken, ennél többször már csak Eric Cantona volt eredményes a City ellen (hétszer).

A Manchester United lassan egy éve, 2010 áprilisa óta nem kapott gólt hazai bajnokin az első félidőben!

Harry Redknapp csapata, a Tottenham győzni tudott Sunderlandben, s ez azt jelenti, hogy Redknapp - edzői pályafutása során - eddig 34 élvonalbeli pályán nyert. Ennél több stadiont a Premier League-ben csak Sir Alex Fergusonnak és Arséne Wengernek sikerült bevenni (48-at, illetve 41-et).

Michael Dawson (Tottenham) egymás után öt szezonban eredményes volt a Spurs mezében, jelenlegi csapattársai közül ez csupán Aaron Lennonnak sikerült.

A Liverpool 1-1-es döntetlent játszott a Wigannel, a vörösök gólját Raúl Meireles szerezte. Roy Hodgson irányítása alatt Meireles egyszer sem talált be, Kenny Dalglish érkeztével azonban 6 meccs/5 gól a portugál középpályás mérlege.

Először lépett pályára kezdőként a Liverpool mezében az uruguayi Luis Suárez, aki a Wigan ellen előbb a kapufát, majd a felső lécet találta el. Suárez a negyedik játékos ebben a szezonban, aki egy meccsen két kapufát lőtt (Stewart Downing, Salomon Kalou és Kenwyne Jones után).

A Wolves elleni bajnoki volt Arséne Wenger 550. mérkőzése a Premier League-ben az Arsenal edzőjeként. Wenger mérlege: 323 győzelem, 137 döntetlen és 90 vereség.

A Wolverhampton 1979 óta képtelen legyőzni az Arsenalt élvonalbeli mérkőzésen.

Robin van Persie (Arsenal) szenzációs formában játszik: a 2011-es naptári évben eddig 10 gólt lőtt a bajnokságban.

Daniel Sturridge kölcsönbe érkezett a Boltonhoz a Chelsea-ből, s első három meccsén három gólt lőtt új csapatában. 2001 óta Sturridge a Bolton első játékosa, aki egymás után három meccsen betalált.

Eldőlt, hogy a 2012-es nyári olimpiai után nem a Tottenham, hanem a West Ham veheti birtokba a londoni Olimpiai Stadiont. Európában az AS Roma és a Lazio Roma, az AEK Athén és a berlini Hertha BSC is olimpiai stadionban futballozik.


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább