Hisztéria Rómában, eufória Torinóban

Hisztéria Rómában, eufória Torinóban

, ktn

Serie A, 25. forduló

A Milan nyert, az Inter vesztett - a két csapat közt nyolc pontra nőtt a különbség a tabellán.



"Hiába is mondanék bármit, képtelenség leírni Eto’o nagyságát" - így jellemezte csatártársát Giampaolo Pazzini, az Inter újdonsült támadója a Juventus elleni vasárnapi rangadó előtt. A 214. Derby d’Italián végül mégis a kameruni negatív hőssé vált, miután két ordító gólhelyzetet is kihagyott a hajrában. A 89. percben - ahelyett, hogy az üres kapuba passzolt volna - három méterről a felső lécre bombázott, majd alig valamivel később ziccerben luftot rúgott. Ezzel együtt az Inter nem érdemelt volna pontot, Leonardo játékosai fásultnak tűntek, és az utolsó perceket leszámítva nem tudták nyomás alatt tartani a Juventust.

Eto’o helyett így Alessandro Matri döntötte el a mérkőzést. A Cagliaritól igazolt csatár a 18 éves Sörensen beadása után fejelte be a hazaiak győztes gólját. Matrinak ez volt a harmadik bajnokija és a harmadik gólja a Juventusnál. Jól járt vele a Juve, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a 2010/11-es idényben Del Piero és Iaquinta csupán négy-négy bajnoki gólt szerzett, a Parmának kölcsönadott Amauri pedig - Juventus mezben - egyet sem.

S hogy mi történt a Roma-Napoli meccsen? A futball szempontjából semmi. Balhé annál több volt: "Leköptük egymást, de előbb ő könyökölt le engem" - magyarázta az Ezequiel Lavezzivel (Napoli) szembeni afférját Aleandro Rosi, a Roma focistája. A Derby del Sole első félideje kis híján vérfürdőbe torkollott, s a hisztériát a szünet után született két Cavani-gól sem tudta feledtetni a semleges nézőkkel.

A kiábrándító jelen helyett forduljunk inkább a múltba. A szezonbeli huszadik gólját megszerző Cavani továbbra is vezeti a góllövőlistát, az egy szezonban lőtt gólok számát (27) tekintve pedig a Napoli örökranglistáján megelőzte a brazil Carecát (1988/89). Ezen a ranglistán az uruguayi jelenleg holtversenyben a harmadik helyen áll, azzal a Hasse Jeppsonnal holtversenyben, akit 1952-ben a Napoli világrekordnak számító összegért (105 millió líráért) vett meg az Atalantától. Cavanit már csak két futballista előzi meg a klubnál: az egykor oroszlánnak becézett Luís Vinícius (28), illetve az isztriai Pulában született Antonio Vojak (29), aki a harmincas évek fasiszta terrorja miatt kénytelen volt a nevét Voglianira változtatni.

Ami a tabellát illeti: azt a Milan vezeti. A rossenerók hétvégén 4-0-ra győztek a Parma ellen. A németek elleni szerdai válogatott mérkőzésen közepesen focizó Antonio Cassano a bajnokin nagyot alakított. A 28 éves karmester megszerezte első gólját a Milanban, s emellett még kiosztott két gólpasszt is Robinhónak. "Ha minden meccsen így játszunk, senki sem állíthat meg bennünket" - ünnepelte a győzelmet Cassano.

Tények & érdekességek


A Juventus-Inter derbi előtt az Inter 21, a Juve csak 7 pontot gyűjtött 2011-ben.

A Milan 1996 óta nem kapott ki hazai pályán a Parmától. A rossonerók mérlege azóta tíz győzelem és három döntetlen.

A Parma zsinórban a harmadik idegenbeli bajnokiján maradt alul.

Az Inter 2005 óta nem tudott győzni Torinóban a Juventus ellen.

A Napoli 1993 óta először verte meg idegenben a Romát.

A Roma először kapott ki az idény során az Olimpicóban.

Giorgio Chiellini a 200., Momo Sissoko a 100. tétmérkőzését játszotta a Juventus mezében.

Az Udinese története során először győzött a Cesena vendégeként bajnoki mérkőzésen. Az Udinese nyolc mérkőzés óta veretlen a Serie A-ban, a csapat 2011-es mérlege: hat győzelem, két döntetlen. A naptári év eredményei alapján az Udinese lenne a listavezető.

A Cesena ellen duplázó Antonio Di Natale 120 élvonalbeli gólnál jár, ezzel a 46. az olasz bajnokság örökranglistáján.

465 perc után szerzett ismét gólt a Serie A-ban a Sampdoria, amely ezúttal 3-1-re győzött a Bologna ellen.

Megszerezte első győzelmét a 2011-es évben a Catania. A szicíliaiak 3-2-re verték a Leccét, s ez volt a klub első sikere Diego Simeone irányításával.

Hat vereség után ismét pontot szerzett a Bari, amely 0-0-ra végzett a Genoa ellen. Ezen a mérkőzésen debütált a sereghajtó kispadján az új edző, Bortolo Mutti.

Palermo-Fiorentina 2-4: a Fiorentina 2010 márciusa után nyert ismét bajnokit vendégként a Serie A-ban.

Pénteken Massimiliano Allegri bejelentette, hogy a Parma ellen ismét kezdőként számít Andrea Pirlóra, aki december közepe óta nem lépett pályára kezdőként a Milanban. Néhány órával később a csapat 32 éves karmestere újabb térdsérülést szenvedett, ami miatt másfél hónapig nem futballozhat, azaz kihagyja a Tottenham elleni BL-nyolcaddöntő mindkét meccsét, valamint a Juventus és a Napoli elleni bajnokikat is.

A Serie A magyar légiósai közül senki sem lépett pályára a 25. fordulóban.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább