Nicsak, ki beszél!

Nicsak, ki beszél!

, gj

Primera Division, 23. forduló

A Barcelona középpályása, Xavi Hernandez nem tartozik a lépten-nyomon nyilatkozó futballisták közé. Az Arsenal-Barcelona BL-nyolcaddöntő kapcsán azonban több lap is megszólaltatta a kiváló irányítót. Következzen Xavi véleménye...



...az Arsenalról

"Nagy csapat. Ha az Arsenal meccsét nézem, szinte a Barca játékát látom. Cesc, Nasri, Arsavin. Annyi köztünk a különbség, hogy nálunk több a gyors gondolkodású játékos. Számunkra hátrány, hogy tavaly már játszottunk az Arsenallal. Akkor még túlságosan féltek tőlünk, átengedték nekünk a labdát. Idén más lesz a leosztás."

...Cesc Fábregasról

"Szerintem arról álmodik, hogy mielőbb hazatér Barcelonába. De egyelőre az Arsenal csapatkapitánya, ő a húzóember, szóval nehéz ügy. Ráadásul egy olyan klubnál van, ahol az ő stílusához szabták a csapat játékát, Wenger végig tanította, nevelte, Cesc pedig tiszteli az edzőjét. Ha egy más csapatban, teszem azt a Blackburn Roversben futballozna, akkor könnyebben eljöhetne. De nem fogok mellébeszélni: igen, azt szeretném, ha a csapattársam lenne a Barcában."

...a Barca akadémiájáról

"Néhány utánpótlás-központban az eredmények a fontosak, a Barcelonánál viszont a nevelés. Az ún. Ajax-modell lett meghonosítva nálunk, amelynek lényege a cicázás. Körbe kell állni, és futtatni a labdát, hogy a kör közepén szaladgáló el ne csípje. Ezt kell gyakorolni látástól vakulásig. Minden. Egyes. Nap. Nincs is ennél jobb edzés. Arra tanít, hogy meg kell becsülni a labdát. Csiki-csuki-csiki-csuki, egyetlen labdaérintéssel. Ha eladjuk, mehetünk a kör közepére. Nem kellemes érzés."

...Wayne Rooney-ról

"Különleges csatár. A Barcában is játszhatna. Remélem, holnap nem azzal a szalagcímmel jelennek meg a lapok, hogy ’Xavi a Barcelonába csábítja Rooney-t’, mert nem így értettem. Hanem hogy illene ebbe a Barcába."

Paul Scholesról

..."Paul Scholes! A példakép. Számomra ő az utóbbi tizenöt-húsz év legjobb középpályása, és ezt most komolyan mondom. Xabi Alonsóval is beszéltünk már róla, Scholes a maga nemében tökéletes futballista: gólhelyzeteket teremt, gólokat lő, remek passzai vannak, lát a pályán, nem veszíti el a labdát. Ha spanyol lenne, akkor talán jobban megbecsülnék. A csapattársai így is imádják."

...az angol szurkolókról

"Anglia a futball bölcsője, ez vitán felül áll. Ha a Barcelonának olyan szurkolói lennének, mint a Liverpoolnak, a Manchester Unitednek vagy az Arsenalnak, akkor már 20-szor megnyertük volna a Bajnokok Ligáját. Persze, most túloztam, de még sehol másutt nem láttam ilyen elhivatottságot. Emlékszem, egyszer az Anfield Roadon legyőztük a Liverpoolt, és a meccs után vastapsot kaptunk, akárcsak a vesztes játékosok. Angliában talán jobban tisztelik a futballistákat, s a játék is valahogy nemesebb, kevesebb benne a csalás. Ha valaha is elhagyom a Barcát, akkor csakis egy angol klub kedvéért."

(Forrás: Guardian, Telegraph)

Tények & érdekességek


Pep Guardiola újabb egy évvel meghosszabbította szerződését a Barcelonával, amely így 2012-ig szól.

A Sporting Gijón az első csapat 2010 októbere óta, amely nem kapott ki bajnoki meccsen a Barcelonától, s a gijóniak az 1-1-es döntetlennel megszakították a Barca 16 győzelemből álló sorozatát.

A Barcelonának ez volt a hatodik döntetlenje tétmeccsen az idei szezonban, ötször 1-1-re, egyszer pedig - a Bilbao elleni kupameccsen - 0-0-ra végzett.

A Barca megőrizte idegenbeli veretlenségét a La Ligában, a katalánok tavaly február óta nem kaptak ki vendégként.

David Villa szerezte a Barcelona egyenlítő gólját Gijónban, s ez volt a 15 találata a bajnokságban: Villának ez a nyolcadik szezonja a La Ligában, s mindig elérte a 15 gólos határt.

Atlético-Valencia 1-2, a 2011-es évben az Atlético teljesít a leggyengébben a La Liga csapatai közül. A piros-fehérek utolsó tíz tétmeccsükből csak egyet nyertek meg (1-2-7).

Az Espanyol-Real Madrid (0-1) mérkőzést emberhátrányban futballozta végig a Real, miután Iker Casillas már a 2. percben piros lapot kapott, tizenhatoson kívüli buktatásért. Casillast a 91. másodpercben állították ki, s ez rekord a Real Madrid történetében.

A spanyol La Ligában utoljára 2003-ban állítottak ki hamarabb játékost: Carlos Marchena az első percben pirosat kapott.

Casillas a harmadik kiállított kapus a La Liga idei szezonjában, Calatayud (Hércules) és Palop (Sevilla) után.

A Real Madrid utolsó öt bajnokiját megnyerte az Espanyollal szemben, gólkülönbsége: 12-0.

A Racing Santander 35 éves középpályása, Pedro Munitis, aki korábban a Real Madridban és a Deportivóban is megfordult, a 400. bajnokiját játszotta a spanyol élvonalban. Munitis 1995-ben debütált a La Ligában, s az eddigi 400 meccsén 43 gólt lőtt és 74 gólpasszt adott (a gólpasszok számát tekintve az aktív játékosok között az első, Xavival holtversenyben). Eddig 55 futballista érte el a 400 meccses határt a La Ligában, a kantábriai származásúak közül Munitis a harmadik (Gento és Santillana után).


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább