Örömjáték Dortmundban, dráma Wolfsburgban

Örömjáték Dortmundban, dráma Wolfsburgban

, ktn

Bundesliga, 23. forduló

Magára talált a Dortmund, városi derbit nyert a St. Pauli, menthetetlennek tűnik a Wolfsburg.



Februárban egymás után két döntetlent játszott a Borussia Dortmund (Schalke 0-0, Kaiserslautern 1-1). Ilyesmi a 2010/11-es idényben először fordult elő a csapattal, a lassítás azonban csak két mérkőzésre szólt, a BVB 2-0-ra nyert a St. Pauli elleni hétvégi mérkőzésen. Jürgen Klopp "örömjátékot" emlegetett a meccs kapcsán, s a 12:1-es kapura lövési arány is erről tanúskodik.

A St. Pauli a vereség ellenére is története legszebb napjait ünnepelte múlt héten. A centenáriumát ünneplő klub szerdán 1-0-ra győzött a HSV ellen a hamburgi derbin - a mérkőzést eredetileg február 6-án játszották volna le, de az özönvízszerű esőzés miatt a meccs akkor elmaradt. A St. Paulinál nemcsak annak örülhettek, hogy az egyesület 33 év után ismét le tudta győzni az élvonalban a Hamburgot. A barnamezeseknél a tavaszi repülőrajt (három győzelem, két döntetlen) azt jelentette, hogy öt forduló után a St. Pauli bizonyult a 2011-es év legjobbjának a Bundesligában. Aztán jött a dortmundi mélyrepülés, amelyet a csapat trénere, a német lapok szerint "halaskofaként káromkodó" Holger Stanislawski csak így kommentált: "Betojtunk!".


A Dortmundot a Leverkusen követi a tabellán. A Bayer látványos, lüktető meccsen verte meg a Stuttgartot, ezzel egy hét leforgása alatt tizenegy gólt szerzett (Frankfurt 3-0, Metaliszt Harkov 4-0, Stuttgart 4-2). Visszavágott a fájó őszi vereségért a Mainznak a Bayern München, a 3-1-es bajor győzelem során Mario Gómez megszerezte 18. bajnoki találatát. A Bayern számára az "igazság hetei" következnek, a müncheni gárdára a következő ellenfelek várnak március közepéig: Inter, Dortmund, Schalke, Hannover, Hamburg, Inter.


"Kedves VfL-szurkolók!" - így kezdődik az a nyílt levél, amely a Wolfsburg játékosainak aláírásával jelent meg a klub honlapján. A szövegben a kiesés ellen küzdő farkasok a létező összes futballközhelyet felvonultatják. "Megértjük a csalódottságotokat, de előre kell néznünk." "Együtt ki tudunk lábalni a hullámvölgyből." "Folytassuk a harcot a VfL-ért." S végül: "Új kezdetre van szükségünk". Az új kezdetet azonban a VfL-fanok hiába várják, a Wolfsburg hétvégén 2-1-re kikapott a Freiburgtól, így továbbra is csak négy pont választja el a kiesőzónától. A Wolfsburg az utolsó tizenhárom bajnokija közül csak egyet tudott megnyerni, s a Freiburg elleni volt sorban a csapat negyedik veresége. "A helyzet drámai" - összegzett az újabb kudarc után a csapatkapitány, Marcel Schäfer.


Tények & érdekességek

A Mainz elleni mérkőzés volt a tizedik olyan bajnoki, amelyen Arjen Robben és Franck Ribéry is kezdőként lépett pályára a Bayern München mezében, noha a holland szélső érkezése óta már 55 fordulót is lejátszottak a Bundesligában. Amikor Ribéry és Robben kezdett, a Bayern még sosem kapott egynél több gólt.


Úgy tűnik, a Mainz őszi bombaformája végleg a múlté: a csapat tavasszal hat meccset játszott, s ezek közül négyet elveszített.

Hamburg-Werder Bremen 4-0. A brémaiak öt mérkőzés óta nyeretlenek a bajnokságban. A Werder 48 gólt kapott, idén ennél csak a sereghajtó Mönchengladbach mérlege rosszabb.


A Hoffenheim-Köln mérkőzésen a hazaiak háromszor találták el a kapufát. Ilyesmit utoljára a Bayern játékosaitól láthattunk a csapat őszi, Mönchengladbach elleni bajnokiján (3-3).


A Leverkusen 26. alkalommal győzte le a Bundesligában a Stuttgartot - a Bayer ennél többször egyetlen más csapat ellen sem nyert az élvonalban.


A Werder Bremennek a Hamburg elleni volt az 500. veresége a Bundesliga története során. A Köln 200. alkalommal végzett döntetlenre az élvonalban, a Kaiserslautern pedig a 400. idegenbeli vereségét szenvedte el a legmagasabb osztályban.


Freiburg-Wolfsburg 2-1. A vendégek gólját Patrick Helmes szerezte - a 28. percben. A Wolfsburg az előző kilenc bajnokiján egyszer sem talált be az ellenfelek kapujába a 75. percnél korábban!


Utolsó tizennégy Bundesliga-mérkőzése közül csak kettőt nyert meg a Werder Bremen.


Egymás után négy bajnoki győzelmet aratott a Nürnberg - 1989 óta először.


Egyetlen csapatot találunk a mezőnyben, amely még veretlen tavasszal, s ez a Borussia Dortmund.


A Kaiserslautern elleni volt a Hannover 13. győzelme a bajnokságban. A H96 számára ez Bundesliga-rekordot jelent.


Stefan Kiessling (Leverkusen) eddigi pályafutása során nyolc gólt szerzett a Stuttgart ellen.


Bastian Schweinsteiger szerezte a Bayern második gólját a Mainz ellen - ez volt a középpályás első fejesgólja a Bundesligában.


A Dortmund elleni bajnokin bokatörést szenvedett Bastian Oczipka, a St. Pauli 22 éves védője, aki emiatt várhatóan a szezon további részében nem léphet pályára.


2011 júliusától Frank Arnesen lesz a Hamburg sportigazgatója. Az 54 éves dán jelenleg a Chelsea-nél tölt be hasonló szerepkört.



(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább