Mourinho: Otthon, édes otthon!

Mourinho: Otthon, édes otthon!

, gj

Mikor kapott ki utoljára hazai bajnokin José Mourinho aktuális csapata? Kilenc éve.



Guttmann Béla, Helenio Herrera, Arrigo Sacchi, Rinus Michels, Valerij Lobanovszkij, José Mourinho. Mi a közös bennük? Az, hogy egyikük sem volt kiváló futballista - edzőként viszont kiemelkedőt nyújtottak.

Mourinho utoljára kilenc évvel ezelőtt, 2002. február 23-án szenvedett vereséget hazai bajnokin aktuális csapatával.
Az általa vezetett FC Porto akkor 65 percen át emberhátrányban futballozott, s végül úgy kapott ki 3-2-re a Beira Martól, hogy Deco és Clayton kiállítása után mindössze nyolc mezőnyjátékossal fejezte be a meccset. Azóta 148 bajnokit játszottak hazai pályán Mourinho csapatai, s egyszer sem kaptak ki: 123 győzelem, 25 döntetlen, 0 vereség, 333-87-es gólkülönbség. Csapatokra bontva:

FC Porto: 38 meccsen 36-2-0
Chelsea: 60 meccsen 46-14-0
Inter: 38 meccsen 29-9-0
Real Madrid: 12 meccsen 12-0-0

"Nem ilyesmiken jár az eszem. Ha a lapok nem írták volna meg, én ugyan meg nem mondom fejből, hogy pontosan hány meccset is számlál a veretlenségi sorozatom, vagy hogy mióta tart. Számomra sokkal fontosabb, hogy le kell győznünk a Levantét, mert csak így csökkenthetjük a Barcelonával szembeni hátrányunkat. Vagy azt hiszik, ha a meccs utolsó perceiben még döntetlen lesz az állás, akkor védekezésre fogom biztatni a játékosaimat, hogy a veretlenségi rekordom érvényben maradjon?" - reagált mosolyogva egy újságírói felvetésre José Mourinho a szombat esti Real Madrid-Levante spanyol bajnoki előtt, melyet végül Benzema és Carvalho góljával 2-0-ra nyert meg a Real.

A madridiak tartalékos összeállításban futballoztak, eltiltás miatt hiányzott az egy hete kiállított Iker Casillas (helyette Sergio Ramos viselte a csapatkapitányi karszalagot - pályafutása során először), s hiányzott Pepe, Mesut Özil és Xabi Alonso is, akikre kulcsszerep várhat a szerdai, Olympique Lyon elleni idegenbeli BL-nyolcaddöntőben. Cristiano Ronaldo ellenben a pályán volt, s adott is egy gólpasszt Ricardo Carvalhónak.

"Cristiano szeret focizni, ráadásul remek fizikai adottságokkal rendelkezik, nem fáradékony, úgyhogy őt nem pihentettem. Megsérülhetett volna a fontos lyoni meccs előtt, ez igaz, de a sérülés lehetőségét végül is sohasem lehet kizárni, még az edzéseken sem" - vélte Mourinho. A bukmékerek is a portugál trénernek hisznek: a fogadóirodák szerint a Real sokkal esélyesebb a Lyonnál (a franciák győzelme 3,8-szoros, a Real sikere pedig 1,8-szoros pénzt fizet), arra pedig, hogy Cristiano Ronaldo szerzi a szerdai találkozó első gólját, 4,5-ös szorzó.

Tények & érdekességek


José Mourinho a 2010 márciusában játszott Inter-Genoa (0-0) bajnoki óta zsinórban 27 tétmeccset nyert meg csapatával hazai pályán:

Internazionale-Livorno 3-0
Internazionale-CSZKA 1-0
Internazionale-Bologna 3-0
Internazionale-Juventus 2-0
Internazionale-Barcelona 3-1
Internazionale-Atalanta 3-1
Internazionale-AS Roma 1-0
Internazionale-Chievo 4-3
Real Madrid-Osasuna 1-0
Real Madrid-Ajax 2-0
Real Madrid-Espanyol 3-0
Real Madrid-Deportivo 6-1
Real Madrid-Milan 2-0
Real Madrid-Santander 6-1
Real Madrid-Atlético 2-0
Real Madrid-Murcia 5-1
Real Madrid-Bilbao 5-1
Real Madrid-Valencia 2-0
Real Madrid-Auxerre 4-0
Real Madrid-Sevilla 1-0
Real Madrid-Levante 8-0
Real Madrid-Villarreal 4-2
Real Madrid-Atlético 3-1
Real Madrid-Mallorca 1-0
Real Madrid-Sevilla 2-0
Real Madrid-Real Sociedad 4-1
Real Madrid-Levante 2-0


Kapus szerzett gólt az Almería-Deportivo La Coruna (1-1) mérkőzésen: az utolsó másodpercekben a vendégek hálóőre, Daniel Aranzubia is előre ment egy szögletnél, s az ő fejesgóljával mentett pontot a Depor.

Századszor ült a Barcelona kispadján bajnoki mérkőzésen Pep Guardiola. A klubrekordot a holland Johan Cruijff tartja 300 bajnokival (1988 és 1996 között).

A Barcelona mérlege Guardiolával a bajnokságban: 100 meccsen 79-14-7, gólkülönbség: 276-72.

Lionel Messi lőtte a Barcelona második gólját a Bilbao ellen, s ezzel az argentin megelőzte a góllövőlista élén Cristiano Ronaldót. Ez volt Messi 250. hivatalos mérkőzése a Barca mezében.

A Bilbao elleni volt a 113. mérkőzés, amelyen Messi gólt lőtt. Ezeken a meccseken a Barca mérlege: 100 győzelem, 11 döntetlen és 2 vereség.

"A szezon végén elbúcsúzom a Sevillától. A hátralévő időben igyekszem mindent beleadni. Ennyivel tartozom ennek a klubnak" - nyilatkozta a Sevilla brazil csatára, Luis Fabiano.

Willy Caballero védte a Málaga kapuját a Villarreal elleni meccsen - ő már az ötödik kapus, aki az idei szezonban pályára lépett a Málaga mezében (Arnau, Rubén, Sergio Asenjo és Galatto után).

Vadócz Krisztián
(Osasuna) csereként állt be az Espanyol elleni meccsen, Pintér Ádám (Zagaroza) ezúttal sem kapott játéklehetőséget.


(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább