Bajnok a Dortmund - mondják Münchenben

Bajnok a Dortmund - mondják Münchenben

, ktn

Bundesliga, 24. forduló

Tíz forduló még hátra van a bajnokságból, de talán nem hamarkodjuk el a következő kijelentést: a Borussia Dortmund nyeri a Bundesliga 2010/11-es szezonját.



A Borussia Dortmund 3-1-re legyőzte a Bayern Münchent a Bundesliga tavaszi idényének csúcsrangadóján. A bajnoki cím sorsa ezzel gyakorlatilag eldőlt, a Dortmund előnye tíz fordulóval a zárás előtt 16 pontra nőtt a Bayernnel szemben. A BVB-t már csak a Leverkusen állíthatja meg, a Bayernek 12 pontos hátrányt kellene ledolgoznia. "Biztos vagyok benne, hogy a Dortmundé lesz az aranyérem" - jövendölt Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern elnöke.

Úgy tűnt, hogy a dortmundiak is biztosak ebben: a sárga mezesek a lefújás után hosszú percekig a vendégszektor előtt ünnepeltek. Gyermeki öröm tükröződött az arcokról, a futballisták a móka csúcspontjaként metálkoncerthez illő pogózást mutattak be - a nagy hejehujában Jürgen Klopp még a szemüvegét is eltörte. Volt mit ünnepelnie a csapatnak, a Dortmund a szokásos szuperfocijával rukkolt elő az Allianz Arenában, és teljesen megérdemelten nyerte meg a "bajnoki döntőt".


A sima győzelemhez kellett némi szerencse is: az első félidőben Gräfe bíró les címén érvénytelenített egy szabályosnak tűnő Gómez-gólt, majd egy jogos tizenegyest is elfelejtett befújni a Bayernnek. Mérkőzést befolyásoló hibák - mondhatnánk, de a Bayern képviselői közül senki sem emlegette a játékvezetői tévedéseket. Nem is csoda, a meccs előtt Van Gaal, Rummenigge és a többiek többgólos bajor győzelemről és a Dortmund krízisbe taszításáról ábrándoztak. Aztán jött a mérkőzés, ahol kiderült, hogy a Dortmund idén egy kategóriával jobb, mint a Bayern.


A hazaiak mentségre szólhat, hogy amíg a Dortmund hét közben is a rangadóra koncentrálhatott, addig a Bayern szerdán az Internazionale ellen játszott idegőrlő, kimerítő BL-meccset. Látszott is a tompaság a játékosokon, az első dortmundi gól előtt bakizó Schweinsteiger talán élete leggyengébb teljesítményét nyújtotta a Bayern München mezében. De Badstuber sem remekelt, amatőr helyezkedési hibái miatt Van Gaal már a szünetben lecserélte a bekket.


"Eljutottunk arra a pontra, hogy kimondjuk: megnyerhetjük és meg is akarjuk nyerni a bajnoki címet" - nyilatkozta a mérkőzés után Hans-Joachim Watzke, a BVB igazgatója. Aki ezzel megdöntött egy tabut: ebben a szezonban ő az első, aki a Dortmund képviseletében a salátástálról beszélt.



Tények & érdekességek

A Dortmundnak a Bayern elleni volt a tizenegyedik idegenbeli győzelme a 2010/11-es idény során. Ezzel a BVB beállította a Werder Bremen (2003/04) és a Hamburg (2005/06) rekordját.


"A játékosaim többsége még csecsemő volt, amikor a Dortmund utoljára megverte idegenben a Bayernt" - mondta a Bayern legyőzése után Jürgen Klopp, a Dortmund edzője. A sárga-feketék ezt megelőzően 1991 októberében szereztek győzelmet Münchenben, s azóta 18 mérkőzést játszottak le nyeretlenül - szombatig.


A Dortmund az egyetlen csapat a mezőnyben, amely tavasszal még veretlen (négy győzelem, három döntetlen).


A Dortmund elleni vereséggel véget ért a Bayern hétmeccses hazai győzelmi szériája a Bundesligában.


A Bayern ezt megelőzően 2008 októberében kapott három gólt hazai bajnokin (Bochum 3-3). A csapatnak ez volt a 75. hazai veresége a Bundesliga fennállása óta.


Köln-Freiburg 1-0. A Köln sorozatban az ötödik hazai bajnokiját nyerte meg.


Schalke-Nürnberg 1-1. A nürnbergiek 18 éve nyeretlenek Gelsenkirchenben. Felix Magath (Schalke) a 750. pontját szerezte edzőként a Bundesligában.


A Hannover Schulz 89. percben szerzett fejesgóljával verte a St. Paulit. A H96 2009 novembere óta az összes olyan bajnokiját megnyerte, amelyen vezetéshez jutott.


A Hannover megszerezte a 14. győzelmét is az idei szezonban, és ezzel beállította a klubrekordot.


A 2011-es naptári évben a Frankfurt még nem szerzett gólt! A csapat eredményei az utolsó hét forduló során: Hannover 0-3, Hamburg 0-1, Mönchengladbach 0-1, Freiburg 0-0, Leverkusen 0-3, Nürnberg 0-3, Stuttgart 0-2.


A Frankfurt-Stuttgart mérkőzésen a vendégeknél három különböző játékos is viselte a csapatkapitányi karszalagot. Delpierre kiállítása után a jelzés Cacauhoz került, majd a csatár lecserélése után az osztrák Harnik őrizte meg azt a meccs végéig.


Élete első Bundesliga-mérkőzésén védett a Dortmundban az ausztrál Mitchell Langerak (22).


1000 perce nem lőtt gólt a bajnokságban Klaas-Jan Huntelaar (Schalke).


Hajnal Tamás lőtte a Stuttgart második gólját a Frankfurt ellen idegenben megnyert mérkőzésen. Hajnal a 95. Bundesliga-meccsén a 14. gólját szerezte.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább