Real-Barca: médiaháború

Real-Barca: médiaháború

, focitipp.hu

Primera Division, 25. forduló

Spanyolországban csak kétféle sportlap létezik: Real-párti és Barca-párti.



A spanyol sportlapok közül a Marca a legnépszerűbb, 400 ezer példányban jelenik meg, s hozzávetőleg 2,5 milliós olvasótáborral rendelkezik, vagyis a legnagyobb napilapnak számít Spanyolországban (megelőzi még a politikai lapokat is). Az 1938-ban alapított Marca osztja ki a spanyol futball legfontosabb egyéni díjait, például a gólkirálynak járó Pichichi-trófeát vagy a szezon legjobb kapusát megillető Zamora-díjat. Kiadója a sportújság mellett tévé- és rádióadót is üzemeltet (TV Marca, Radio Marca), így aztán nem gond megtudni, mit is reggeliztek aznap a Real Madrid sztárjai.

De hiába vezeti országos viszonylatban az eladási listákat a Marca, s hiába tölt meg 10-12 oldalt a Realról szóló hírekkel, Madridban mégis az AS-t olvassák többen. Az AS szenzációhajhász lap, isteníti a Realt, ócsárolja a Barcelonát, s néha elveti a sulykot. Egy héttel ezelőtt például nagy csinnadrattával közölte, hogy a Barca lesgólt lőtt a Bilbaónak, s mindezt fotóval "bizonyította". Utóbb azonban kiderült, hogy a fényképről kiretusálták – képszerkesztő programmal eltüntették – a bilbaói középhátvédet. A gól természetesen szabályos volt, a "tetten ért" AS bocsánatot kért a "hibáért".

A csalást a Sport nevű újság leplezte le, amely a legnagyobb Barca-párti sportnapilap. Kötődését nem rejti véka alá, a szlogenje szerint "mindig a Barcával" marad ("Sempre amb el Barca"), s oldalain még a Barca B-csapata is megelőzi a Realt. Barcelonában nyomják az El Mundo Deportivót is, amely 1906-ban jelent meg először (akkor még hetilapként), s amely Európa második legrégibb sportújságjának számít (az 1896 óta létező olasz La Gazzetta dello Sport után).

A sportlapok elkötelezettsége egyértelmű, elég ránézni a hétfői címlapokra: a Real-párti Marca azzal vádolja a Barcelonát, hogy el akarja lopni a madridiak két féltett kincsét (U19-es játékosok leigazolásáról volna szó), az AS pedig a Real trénerét, José Mourinhót emeli a címlapra (az utóbbi öt napon harmadszor). Ezzel szemben a Sport öles betűkkel közli (Messire utalva), hogy "Íme, a bajnok", az El Mundo Deportivo címlapsztorija pedig azt a statisztikai adatot lovagolja meg, mely szerint Lionel Messi az utóbbi negyvenegy napban 8 gólt lőtt, míg Cristiano Ronaldo csak kettőt...

Tények & érdekességek


A Barcelona 3-0-ra nyert Mallorcán - Valdés, Puyol, Xavi és Dani Alvés nélkül.


Lionel Messi egymaga több gólt lőtt az idei szezonban (26-ot), mint az egész Mallorca együttvéve (25-öt).


A Barca beállította a Real Sociedad 31 éve érvényes rekordját: zsinórban 19 idegenbeli bajnokin nem talált legyőzőre.


Szombaton Facebook-csúcsot döntött a Barca, amelynek immár több mint 10 millió követője van a közösségi portálon, s ezzel rekorder a sportklubok között.


Lionel Messi 2011-es mérlege a Barcelona mezében: 13 tétmeccs, 15 gól.


A 169 centi magas Messi szokatlan módon fejjel volt eredményes a Mallorca ellen. Ez volt a hetedik fejesgólja, amióta a Barcában van.


A bajnokságban a Barcelona 76 góljából 56-ot három játékos jegyzett: Messi (26), Villa (17) és Pedro (13). Ez az 56 gól több, mint amennyit az egész Real Madrid lőtt az idei szezonban (55-öt).


A Real Madrid csak 0-0-s döntetlent játszott La Corunában a Deportivóval, s ezzel hátránya a Barcelonával szemben ismét 7 pontra nőtt. A Real játékosai közül Cristiano Ronaldo és Emmanuel Adebayor is csak a kapufát találta el szombaton.


José Mourinho nyilatkozata a Deportivo elleni döntetlen után: "A Depor felállása a második félidőben: egy kapus és tíz védő."


A Real Madrid az utóbbi 19 évben csak egyszer tudott győzni La Corunában!


Tavaly Manuel Pellegrinivel a Real Madrid 25 forduló alatt 62 pontot gyűjtött. Idén José Mourinhóval 25 forduló alatt csak 61-et.


Walter Pandiani (Osasuna) szerezte a legtöbb fejesgólt a La Ligában az aktív játékosok közül: 35-öt.


Az El Mundo Deportivo értesülései szerint a Juventus és a Napoli is érdeklődik a Barcelona fiatal csatára, Bojan Krkic iránt, de a támadóért 40 millió eurót kér klubja.


A hétvége legsportszerűtlenebb jelenete David Navarro (Valencia) nevéhez fűződik, aki úgy lekönyökölte Fernando Llorentét, hogy a bilbaói csatár fejét varrni kellett. Navarro eljátszotta, hogy szintén megsérült az esetnél - amivel megtévesztette a játékvezetőt, s megúszta a kiállítást.


Következik

A La Liga műsora + tippünk


Március 1., kedd:
20:00 Espanyol-Mallorca (1)
22:00 Sevilla-Sp. Gijón (1)


Március 2., szerda:
20:00 Zaragoza-Bilbao (X)
20:00 Getafe-Atlético (X)
20:00 Villarreal-Hércules (1)
20:00 Real Sociedad-Levante (1)
20:00 Osasuna-Deportivo (1x)
22:00 Valencia-Barcelona (x2)


Március 3., csütörtök:
20:00 Almería-Santander (1x)
22:00 Real Madrid-Málaga (1)


Március 5., szombat:
18:00 Mallorca-Valencia (1x)
20:00 Barcelona-Zaragoza (1)
22:00 Atlético-Villarreal (1x)


Március 6., vasárnap:
17:00 Gijón-Getafe (1x)
17:00 Hércules-Almería (1)
17:00 Málaga-Osasuna (1x)
17:00 Levante-Espanyol (x2)
19:00 Bilbao-Sevilla (X)
21:00 Santander-Real Madrid (2)


Március 7., hétfő:
21:00 Deportivo-Real Sociedad (1x)


G. J.

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább