Légy erős, Abi

Légy erős, Abi

, gj

La Liga, 29. forduló

Szomorú hírrel kezdődött a hét: az orvosok májdaganatot diagnosztizáltak Eric Abidalnál, a Barcelona francia játékosánál.



A 31 esztendős balhátvéden csütörtökön háromórás műtétet hajtottak végre, s eltávolították a rosszindulatú daganatot. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor térhet vissza, az viszont biztos, hogy az idei szezonban már nem léphet pályára.

 

Néhány héten belül ez a második ilyen eset Spanyolországban. Március elején Miki Roquét, a Betis Sevilla fiatal hátvédjét műtötték meg: a 22 éves futballista derékfájdalmai miatt kereste fel az orvost, s a kivizsgálás során rosszindulatú tumort találtak a medencecsontjánál.

 

A szombat esti Barcelona-Getafe (2-1) bajnoki mérkőzés Abidal nélkül is Abidalról szólt. A Barca-játékosok neki ajánlották a győzelmet, s együttérzésüket hangsúlyozandó "T’estimem Abi" ("Szeretünk, Abi") feliratú mezbe bújtak. A Camp Nou lelátóján rengeteg szurkolói transzparens kívánt jobbulást a francia bekknek ("Légy erős, Abi!"), a mérkőzés 22. percben pedig vastaps hangzott fel a stadionban - Abidal mezszáma ugyanis a 22-es.

 

A hír a rivális Real Madrid játékosait is megdöbbentette: Cristiano Ronaldo és Sergio Ramos még aznap bátorító üzenetet küldött a Barca futballistájának, Kaká pedig twitter-bejegyzésében azt írta: imádkozni fog érte. A Real futballistái szombat este már az Atlético elleni derbire összpontosítottak, s ha nem is könnyedén, de 2-1-re győztek a Vicente Calderónban. Hiszik vagy sem: az Atlético 1999 óta, zsinórban 21 mérkőzésen nem tudott nyerni a Real ellen.

 

A szombati derbiről Karim Benzema teljesítménye emelhető ki, aki utóbbi 8 tétmeccsén 10 gólt lőtt, vagy Mesut Özilé, akinek az idei mérlege 6 gól és 10 gólpassz. A meccs legjobbja azonban Iker Casillas volt: a Real kapusát dicsérte a mérkőzés utáni nyilatkozataiban José Mourinho is. "Leginkább azt szeretem, ha a kapusunk végigunatkozza a meccset. Most azonban akadt dolga bőven" - vélte Mourinho, s a jövő hetek sűrű programjáról szólva hozzátette: a bajnoki cím sorsa még korántsem nem dőlt el.

 

A Barca és a Real Madrid között 5 pont a különbség, s legközelebb április 17-én randevúznak a Bernabéuban. Ami nem az egyetlen El Clásico lesz azokban a napokban: ha a Bajnokok Ligájában a Real kiejti a Tottenhamet, a Barca pedig a Sahtart, akkor három hét alatt négyszer csap össze a két gárda.

 

Április 17., Real-Barca (bajnoki)

Április 20., Barca-Real (kupadöntő)

Április 27., Real-Barca (BL-elődöntő)

Május 3., Barca-Real (BL-elődöntő)

 

 


TÉNYEK & ÉRDEKESSÉGEK

A Barcelona zsinórban a 27. bajnokiján sem kapott ki - ennél hosszabb veretlenségi szériája a La Liga történetében csak a Real Sociedadnak volt (38 mérkőzés vereség nélkül, 1979 áprilisától 1980 májusáig).

 

Lionel Messi gólpasszt adott a Getafe elleni meccsen, ez volt Messi 17. asszisztja az idei szezonban. Ennél több gólpasszt egyetlen játékos sem adott a La Ligában egy szezonban az utóbbi húsz évben!

 

Dani Alvés találata volt a Barcelona 125. gólja az idei szezonban (47 tétmeccsen).

 

Bojan Krkic dupla jubileumot ünnepelhetett: a húszesztendős focista a 100. mérkőzését játszotta a Barca mezében, s megszerezte a 25. gólját. Krkic a legfiatalabb játékos a Barca történetében, aki elérte a 100 meccses határt (Messi 21 éves is elmúlt, amikor a századik mérkőzését játszotta).

 

Xavi megkapta az ötödik sárga lapját, ezért kihagyja a Barcelona soron következő, Villarreal elleni bajnokiját. Érdekesség, hogy az öt sárga egyikét sem szabálytalanság miatt kapta: négyet reklamálásért, egyet pedig időhúzásért.

 

A Real Madrid zsinórban ötödször győzött tétmeccsen a Vicente Calderónban (4 bajnoki és egy kupameccs), ilyesmi először fordult elő.

 

Cristiano Ronaldo combizomsérülést szenvedett az Atlético elleni meccsen, le kellett cserélni, s várhatóan 2-3 hétig harcképtelen lesz.

 

Két statisztika az Atlético-Real Madrid derbiről: szögletek száma 12:1, gólok száma 1:2.

 

Sergio Ramos 2005 szeptemberében debütált a Real Madridban a Celta Vigo elleni meccsen, szombaton pedig már a 250. mérkőzését játszotta a Realban. A mai játékosok közül csak Casillas szerepelt többször a Blancóknál (560-szor).

 

Vadócz Krisztián (Osasuna) kezdő volt a Hércules ellen, s ő szerezte csapata harmadik gólját.

(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább