Akik 1938-ban és 1954-ben is aranyérmet szereztek...

Akik 1938-ban és 1954-ben is aranyérmet szereztek...

, ktn

Bundesliga, 27. forduló

Gyilkos kontrákkal is el lehet jutni a Bajnokok Ligájáig? A klubrekordokat döntögető Hannovernek sikerülhet ez a bravúr.



Dicsértük már a Dortmundot, a sárga-feketék szuperfociját. S kapott tőlünk elég méltatást a Mainz is, amely ősszel móresre tanította a fél Bundesliga-mezőnyt. A következő csapat, amelynek jár a taps, a Hannover 96.

Az 1896-ban alapított egyesület kétszer szerzett német bajnoki aranyérmet - éppen azokban az években, amikor a magyar válogatott vb-ezüstöt (1938, 1954). A Hannover az 1963 óta tartó Bundesliga-korszak legnagyobb sikerét 1992-ben érte el egy kupagyőzelemmel (ez volt az első alkalom Németországban, hogy a kupát második ligás csapat szerezte meg). A Hannover abban az idényben öt élvonalbeli klubot is búcsúztatott, s a fináléban tizenegyesekkel verte a Mönchengladbachot.

Az első osztályú bajnokságban a csapat legjobb helyezése egy ötödik hely volt (1965), idén azonban a H96 könnyen megdöntheti a rekordot. Néhányat már így is megdöntött, hétvégén például a klub elérte az ötvenpontos álomhatárt (az eddigi csúcs 49 pont volt). A Hannovernek ezúttal azt a Hoffenheimet sikerült legyőznie, amelyet a Bundesligában azelőtt még soha. A Hannover az utóbbi öt bajnokija közül négyet megnyert, két pont az előnye a negyedik helyen álló Bayern München előtt, azaz továbbra is a BL-indulást jelentő harmadik helyen áll.

"Hihetetlenül boldog vagyok, hogy hazai pályán sikerült megszereznünk az 50. pontunkat a bajnokságban. Ma a csapat és a közönség eggyé vált" - lelkendezett a mérkőzés után Mirko Slomka, a Hannover trénere. A hannoveriek nem féktelen támadófocijuknak köszönhetik a sikereket, a H96 a liga egyik legjobb kontracsapata. A statisztika ezt alátámasztja: a Hannover 2009 decembere óta nem veszített el olyan bajnokit, amelyen vezetést szerzett.

Ha a hét csapata a Hannover volt, akkor a hét embere mindenképpen Felix Magath. A trénert szerdán kirúgták a Schalkétől, a Wolfsburg pedig kapva kapott az alkalmon, és azonnal szerződtette. Magath 2009-ben bajnokcsapattá tette a Wolfsburgot, most pedig az lesz a feladata, hogy kiharcolja a bentmaradást. Az első meccs félsiker: Stuttgartban a farkasok stabilan és stílusosan fociztak. S vezettek is, csakhogy a 94. percben Gentner akrobatikus mozdulatsort követően egyenlített. Magath első nyilatkozata a biztató játék ellenére a lehető legkritikusabb volt. "Örülök, hogy szereztünk egy pontot, de a csapat állapota nagyon rossz. Komolyan aggódom. A játékosok mintha nem fogták volna fel, hogy a kiesési zónában tartózkodunk" - mondta Magath. A Wolfsburg jelenleg a 17. helyen áll, de Magath mentalitását ismerve csodálkoznánk, ha kiesne.

Tények & érdekességek


A Hannover először verte meg az élvonalban a Hoffenheimet, korábban négy vereséget és egy döntetlent számlált a csapattal szemben. Így már csak egyetlen klub van, amelyet a H96-nak még sosem sikerült legyőznie a Bundesligában: a Fortuna Köln ellen két döntetlent játszottak az északiak.

Egy héten belül négy játékosával is szerződést hosszabbított a Hannover. Markus Miller és Sofian Chahed 2013-ig, Karim Haggui és Christian Schulz 2014-ig marad az északi csapatnál.

A Bayern München sorozatban tizenegyedszer verte meg bajnokin a Freiburgot. A rekordot a Nürnberg ellen tartják a bajorok: 1982 és 1988 között a Bayern zsinórban tizenkétszer győzte le a Nürnberget a Bundesligában.

Mladen Petric
pályafutása első mesterhármasát szerezte a Bundesligában. A horvát csatár a Hamburg-Köln (6-2) mérkőzésen lőtt három gólt.

Jó formában Sandro Wagner
. A támadó sorozatban a harmadik mérkőzésen juttatta 1-0-s előnyhöz a Werdert. Wagner ezt megelőzően 19 bajnokit játszott le szerzett gól nélkül.

Wagner két gólt is lőtt büntetőből a Nürnberg-Werder (1-3) bajnokin. Ez Dimitar Berbatovnak jött össze legutóbb a Bundesligában: a bolgár 2006 tavaszán duplázott tizenegyesből egy Leverkusen-Kaiserslautern (5-1) mérkőzésen.

Maradva a tizenegyeseknél: a Mainz elleni mérkőzésen tizenegyest hibázott a Dortmund középpályása, Nuri Sahin. A török futballista idén háromszor végzett el büntetőt - és mindháromszor rontott. Nála rosszabb sorozatot csak két futballista mondhat magáénak a Bundesligában: Marko Pantelics és Bruno Labbadia egymás után négy tizenegyest hagyott kihasználatlanul.

Kilencedik győzelmét aratta a bajnokságban a Frankfurt, amely szombaton a St. Pauli ellen nyert 2-1-re. Ami a kilenc győztes meccsben közös: Teofanisz Gekasz mindegyik mérkőzésen betalált.

Mönchengladbach-Kaiserslautern 0-1. Ez volt a Gladbach kilencedik hazai veresége a szezon során, s ez negatív rekordbeállítás.

Január és február fordulóján a St. Pauli egymás után három bajnokin győzött. Azóta fordult a kocka: a hamburgiak sorozatban öt vereséget szenvedtek.

Az átmenetileg kinevezett Pierre Littbarski február 7. és március 16. között irányította a Wolfsburg együttesét. Mérlege: egy győzelem, négy vereség.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább