Hol vagytok, fiatalok?

Hol vagytok, fiatalok?

, ktn

Serie A, 29. forduló

Del Piero, Di Natale, Di Vaio, Totti - az olasz ligában továbbra is a "matuzsálemek" viszik a prímet.



Az Inter orbitális mázlinak köszönhetően vívta ki a továbbjutást a Bajnokok Ligájában. Hiába játszott fényévekkel jobban a Bayern München az Allianz Arenában az Internél, Pandev a 88. percben a mennybe lőtte a nerazzurrikat, így mégis lesz olasz csapat a legjobb nyolc között az európai kupamezőnyben. Ez azonban nem teszi semmissé az olasz futball általános problémáit.

Ezek közül is az egyik legsúlyosabb, hogy a fiatal játékosok alig kapnak lehetőséget klubjaikban. Milánóban például ünnepnek számít, ha az AC Milan kezdőjátékosainak átlagéletkora nem több harminc évnél. Az olasz futballban zajló folyamatokat jól jellemzi Andrea Pirlo pályafutása. Az utóbbi évtized egyik legjobb középpályása 16 éves és 2 napos volt, amikor bemutatkozott a Brescia felnőttcsapatában egy Reggiana elleni bajnokin (még 1994-ben). Mégis, csak hét-nyolc évvel később, az AC Milannál kapott bizalmat, vagyis nagyjából 23 éves kora óta számít meghatározó játékosnak klubcsapatában. A Juventus szurkolói is tudnának mesélni: az olasz Messinek kikiáltott Sebastian Giovinco 2006 óta három idényt töltött a Juventusnál, de mindössze 37 bajnokin jutott szóhoz, többnyire csereként. Jelenleg a Parmában kulcsember - és már 24 éves. Messi 23.

Nem véletlen, hogy Cesare Prandellitől az olasz válogatott vb-égése után totális fiatalítást vártak el a szövetség elöljárói - csakhogy Prandellinek nehéz a dolga, hiszen a Serie A-ban manapság nem hemzsegnek a fiatal tehetségek. Prandelli kétségbeesésében már a bajnoki rendszer reformját is pedzegetni kezdte. A szövetségi kapitány szeretné elérni, hogy az olasz ifjúsági bajnokságban (Primavera) legfeljebb 18 éves játékosok lépjenek pályára - a jelenlegi gyakorlat szerint 20-21 éves fiatalok is az "ifik" között fociznak. Prandelli még ennél is tovább ment, Arrigo Sacchival egyetértésben nemrégiben azt javasolta, hogy az olasz szövetség a Serie B-ben indítson el egy olasz U21-es válogatottat. Tény, hogy nemcsak a nagyválogatott került krízisbe az elmúlt évek során. Az olasz utánpótlás-válogatottak messze nem olyan eredményesek, mint például a kilencvenes években: az 1992 és 2004 között lejátszott hat U21-es Európa-bajnokság közül négyet Olaszország nyert meg. Azóta a mérleg "csak" egy harmadik és két ötödik hely.

S miközben Prandelli az Inter fiatal védőjével, a Münchenben szenzációsan futballozó Andrea Ranocchiával (23) példálózik, az olasz bajnokság 30. fordulójában megint az "matuzsálemek" vitték a prímet. A Fiorentina-Roma mérkőzésen (2-2) a vendégek mindkét gólját Francesco Totti (34) szerezte. Hasonló a helyzet Bolognában is: a piros-kékek ikszeltek a Genoával (1-1), gólszerző: Di Vaio (34). A veterán csatár már 18 gólos a bajnokságban, s ez a Bologna által szerzett összes találat 55 százaléka. S hogy hétvégén ki mentette meg a Juventust? Természetesen Alessandro Del Piero, a 36 éves támadó parádés szólója nyomán a Juve 2-1-re legyőzte a Bresciát.

Jelenleg nem sok remény van arra, hogy a helyzet megváltozik. A Football Italia nevű portál értesülései szerint az AC Milan nyáron a Dortmund védőjével erősítene. Nem, nem Hummels (22) vagy Schmelzer (23) áll a rossonerók célkeresztjében - hanem a brazil Dede. Aki áprilisban lesz 33 éves.

Tények & érdekességek


Antonio Di Natale
későn érő típus. Az Udinese 33 éves csatára a 2009 ősze óta eltelt közel kétszezonnyi időszak során összesen 54 bajnoki gólt szerzett. Az ezt megelőző öt idénye alatt 55 gólig jutott a zebrák színeiben.

Tizenegy mérkőzésen 29 pontot gyűjtött az Udinese a 2011-es naptári évben, ezzel a friuliak a tavaszi idény legjobbjai. Az Udinese ráadásul 656 perce nem kapott gólt a bajnokságban.

A Firenzében duplázó Francesco Totti a 200. és a 201. gólját is megszerezte a Serie A-ban, és már csak öt találat választja el az örökranglistán Roberto Baggiótól. Totti korábban tizenegyszer lépett pályára az Artemio Franchiban, de a kapuba csak most talált be először.

Palermóban szakadt meg a Milan tizenkét mérkőzés óta tartó idegenbeli veretlenségi szériája. Ezzel együtt is igaz, hogy a Milan sorozatban a huszadik fordulót követően vezeti az olasz bajnokság tabelláját.

Az Internazionale sorozatban a kilencedik hazai bajnokiján szerzett három pontot.

A Brescia nem győzni jár Torinóba, a csapat bajnoki mérlege a Juventus ellen vendégként: 24 mérkőzés, 5 döntetlen, 19 vereség.

A Sampdoria az utolsó négy hazai bajnokija közül egyet sem tudott megnyerni. A gárdának 1976 óta nem volt ilyen rossz sorozata a Marassiban. A 2011-es eredmények alapján a Samp a liga leggyengébb csapata.

A Bari tizenkét bajnoki mérkőzés óta nyeretlen. A Cesena viszont négy mérkőzés óta veretlen.

Giampaolo Pazzini döntötte el az Inter-Lecce mérkőzést. Az olasz csatárnak a Lecce a kedvenc ellenfele: ez volt a hatodik gólja a déli csapat ellen.

Klubrekordot döntött Morgan De Sanctis. A Napoli kapusa 799 perce nem kapott gólt a San Paolóban. Az utolsó vendégjátékos, aki eredményes volt Nápolyban: Riccardo Meggiorini (Bologna), aki tavaly november 21-én lőtt gólt De Sanctisnak.

263 perc játék után szerzett újra gólt saját stadionjában a Juventus.

Az olasz válogatott pénteken Szlovénia ellen játszik Eb-selejtezőt, majd Ukrajnával találkozik barátságos mérkőzésen. Cesare Prandelli fegyelmi okok miatt nem hívta meg a keretbe Daniele De Rossit és Mario Balotellit, a Cesena két újonca (Marco Parolo, Emanuele Giaccherini) viszont meghívót kapott.

Magyarok a Serie A-ban: Vass Ádám (Brescia) végigjátszotta a Juventus elleni idegenbeli bajnokit s gólpasszt adott, Rudolf Gergely (Bari) 65 percet kapott a Chievo ellen, Koman Vladimir (Sampdoria) a 80. percben lépett pályára a Parma ellen. Ami közös a magyar focistákban: mindegyikük csapata vereséget szenvedett hétvégén.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább