A Bayern München és a horroszcenárió

A Bayern München és a horroszcenárió

, ktn

Bundesliga, 29. forduló

FC Hollywood. A kilencvenes évek elején - amikor a klub futballistái többet szerepeltek a bulvárlapok hasábjain, mint a sportújságokban - ezt a gúnynevet kapta a Bayern München.



A 2010/11-es idényben a bajorok megint rászolgáltak erre az elnevezésre. A főszerepet azonban idén nem a futballisták játsszák. Robben és Ribéry csak néha került címlapra, ahol inkább Louis van Gaal, Karl-Heinz Rummenigge és Uli Hoeneß szerepelt. Az utolsó felvonásra hétvégén került sor: a Nürnberg elleni 1-1-es döntetlent követően a klubvezetés teljes egyetértésre jutott, s menesztette a holland trénert. Thomas Kraft kapus amatőr hibája miatt a Bayern fontos pontokat veszített, s a Hannover győzelmével ismét visszaesett a tabella negyedik helyére (amely csak Európa Liga-indulást ér).

Van Gaal 2009-ben kétéves szerződést kötött a Bayernnel, és a 2010-es tavaszi hadjárat után úgy tűnt, Münchenben minden a legnagyobb rendben. Bajnoki cím, kupagyőzelem, ezüstérem a Bajnokok Ligájában - nagy sorozat volt, emlékezetes meccsekkel, látványos focival. Aztán az őszi idényben a Bayern minden idők leggyengébb szezonrajtját produkálta, az első négy mérkőzésén csupán két gólt szerzett, a hetedik forduló után pedig visszaesett a 12. helyre. Van Gaal alatt ingott a kispad, s csak a BL-csoportgyőzelem mentette meg, igaz, a gyengécske kvartettben (Roma, Basel, Kolozsvár) ez volt a minimum. A holland akkor még hivatkozhatott arra, hogy legfontosabb játékosai nehezen heverték ki a világbajnokság fáradalmait, vagy éppen sérültek (Robben és Ribéry például csak február 12-én lépett először pályára együtt kezdőként).

Aztán jött az újabb fordulat, a Bayern két rangadót bukott el (Dortmund 1-3, Hannover 1-3), majd kiesett a német kupából is (Schalke 0-1). A klubvezetés ekkor felemás döntést hozott: bejelentették, hogy Van Gaal nyáron távozik a klub kispadjáról. Alighanem ez a zűrzavar okozta, hogy a Bayern - minden idők egyik legdrámaibb BL-meccsén - 3-2-re kikapott az Intertől, és már a nyolcaddöntőben búcsút intett a sorozatnak. A játékosok közben ekézni kezdték a trénert - Philipp Lahm és a többiek rendre azt nyilatkozták, hogy a nyáron érkező Jupp Heynckesszel a Bayern ismét acélos lesz.

Ezután jött a Nürnberg elleni hétvégi iksz, a vezetőség türelme pedig elfogyott - Van Gaalt azonnali hatállyal menesztették a klub kispadjáról. "Veszélyben forog a csapat elé kitűzött minimális célkitűzés, a BL-indulást jelentő harmadik hely elérése a bajnokságban" - állt a klub közleményében. Öt körrel a zárás előtt a Bayern csak a negyedik, s ha ez így is marad, akkor a klub csak az Európa Ligában indulhat. A német lapok ezt a lehetőséget csak így emlegetik a Bayern kapcsán: "horrorszcenárió".

Tények & érdekességek


A holland Andries Jonker foglalta el Louis van Gaal helyét a Bayern Münchennél. A 48 esztendős Jonker a 2002/03-as idényben a Barcelona másodedzőjeként tevékenykedett.

A Dortmund a 92. percben lőtt góllal egyenlített Hamburgban (Blaszczykowski). A BVB idén negyedszer talált be az ellenfelek kapujába az utolsó percben.

Ralf Rangnick három mérkőzésen vezette eddig a Schalkét - a gelsenkircheniek mindhárom találkozót megnyerték az irányításával (St. Pauli 2-0, Inter 5-2, Wolfsburg 1-0).

Felix Magath még nyeretlen a Wolfsburg trénereként.

A szenegáli Papiss Demba Cissé (Freiburg) megszerezte a huszadik gólját. Ezt megelőzően csak egy afrikai futballistának sikerült elérnie a 20 gólos álomhatárt a német élvonalban: a ghánai Anthony Yeboah-nak (1992/93).

Christian Tiffert (Lautern) három gólpasszt adott a Stuttgart-Kaiserslautern (2-4) mérkőzésen, ezzel ő a Bundesliga legjobb "kiszolgálója" 13 assziszttal. Tiffert 2000 és 2006 között a Stuttgartban szerepelt.

Teofanisz Gekasz
(Frankfurt) összesen 15 alkalommal ért labdához a Frankfurt-Werder (1-1) mérkőzésen - ebből nyolc kapura lövési kísérlet volt!

2000 játékperc után szerzett ismét gólt Bundesliga-meccsen Halil Altintop (Frankfurt) - a dolog szépséghibája, hogy a sorozatot egy öngóllal törte meg.

A Freiburg-Hoffenheim (3-2) találkozón a hazaiak középpályása, Julian Schuster szöglet után, érintés nélkül szerzett gólt. Ilyesmi két év után először fordult elő a Bundesligában.

Jubilálások: Dieter Hecking (Hannover) 150. alkalommal ült Bundesliga-mérkőzésen a kispadon. Vedad Ibisevic (Hoffenheim) megszerezte a klub történetének 150. Bundesliga-gólját. A Freiburg legyőzte a Hoffenheimet - így már 300 hazai pályán elért pontnál jár a Bundesligában.

Az utolsó kilenc hazai mérkőzése közül nyolcat megnyert a Hannover, az utolsó ötöt pedig megnyerte az AWD Arenában - ezzel 39 éves klubrekordot állított be. Egy rekordot pedig meg is döntött a H96: a Mainz elleni diadal volt a csapat tizenegyedik hazai győzelme a szezon során.

A Werder Bremen zsinórban a 14. bajnokiján kapott legalább egy gólt.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább