Mese az oroszlánról és a kisegérről

Mese az oroszlánról és a kisegérről

, focitipp.hu

La Liga, 33. forduló

Tanulságos volt az előző hét. Megtudhattuk, hogy a Barcelona is legyőzhető, Mourinho pedig tényleg "special one".



A tavaszi menü: négy El Clásico 18 nap alatt. Eddig kettőn vagyunk túl: Real Madrid-Barcelona 1-1 (a bajnokságban) és 1-0 (a Spanyol Király Kupa döntőjében). Az első meccs után még Alfredo Di Stéfano, a Real tiszteletbeli elnöke is élesen bírálta a Real "arctalan, gyáva" játékát. "A Barcelona volt az oroszlán, a Real pedig a kisegér" - szúrt oda José Mourinhónak a 84 éves Di Stéfano.

A válaszra nem kellett sokat várni. "Di Stéfano az egyik legnagyobb alak a Real Madrid történetében, én pedig senki vagyok. Viszont a csapatösszeállításról és a taktikáról most én döntök" - replikázott a portugál tréner. Szerda éjjel már senki sem vitatta, hogy Mourinho a megfelelő taktikát választotta-e, a Real Madrid ugyanis hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a Barcelonát a Copa Del Rey döntőjében. Ez volt a Real első spanyol kupagyőzelme 1993 óta, Mourinho pedig elmondhatja magáról, hogy 2003 óta minden évben nyert legalább egy nagy trófeát aktuális csapatával (Porto, Chelsea, Inter, Real), s tíz nagy kupadöntőjéből kilencet megnyert (csak 2004-ben, a portugál kupadöntőben maradt alul a Benficával szemben).

A túlfűtött hangulatú mérkőzésen nyoma sem volt annak a szolidaritásnak, amit Eric Abidal májműtétjekor tanúsítottak a madridi játékosok (akkor "Veled vagyunk, Abidal!" feliratú pólókban feszítettek a Lyon ellen BL-nyolcaddöntő után); ezúttal Pepe, a Real hátvédje obszcén gesztusokkal hergelte a barcelonai szurkolókat. A meccs egyetlen gólját Cristiano Ronaldo szerezte, akinek ez volt a 42. szezonbeli találata tétmeccsen, s ezzel beállította korábbi rekordját (a 2007/08-as idényben is 42 gólig jutott a ManUnitedben). A Real Madrid történetében azonban nem ő, hanem még mindig Puskás Ferenc a csúcstartó: Puskás 47-szer volt eredményes az 1959/60-as szezonban.

A madridiak nagyszabású éjszakai fiesztával ünnepelték a kupagyőzelmet a Cibeles téren. Jókedvüket az sem rontotta el, hogy a nagy ünneplés közepette Sergio Ramos leejtette a trófeát a nyitott tetejű buszról (a busz pedig áthajtott rajta, úgy kellett összeszedni a darabjait).

Folytatás szerdán este a Bernabeuban, immár a BL-ben! A statisztika ezúttal a madridiak mellett szól, a Real eddig kétszer került össze a Barcelonával a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében, s mindkétszer bejutott a fináléba: 1960-ban Real Madrid-Barca 3-1 és 3-1; 2002-ben pedig Real Madrid-Barca 1-1 és 2-0.

Tények & érdekességek


Valencia-Real Madrid 3-6, a Valencia először kapott 6 gólt bajnoki meccsen a Mestallában.

Amióta Unai Emery a Valencia edzője, a csapat először kapott négynél több gólt egy mérkőzésen.

Az idei szezonban a Valencia a második csapat, amelyik kettőnél több gólt rúgott a Real Madridnak (a Barcelona novemberben ötöt).

Gonzalo Higuaín (Real Madrid) a Valencia elleni győzelem során öt gólból is kivette a részét (3 gól + 2 gólpassz), ilyesmi az idei szezonban csak Lionel Messinek sikerült (az Almería-Barcelona (0-8) meccsen.

Az argentin Higuaín ezt megelőzően tétmeccsen Dél-Korea ellen triplázott, a dél-afrikai világbajnokságon. A Real színeiben 2010. március 14-én, a Valladolid ellen ért el mesterhármast.

Lionel Messi gólt lőtt az Osasuna ellen, a Barcelona argentin támadójának ez volt az 50. gólja az idei szezonban, ami rekordot jelent - nem csupán a Barcelona, hanem a spanyol klubok történetében. Messi idei góljai: La Liga 31, Copa del Rey 7, Bajnokok Ligája 9, spanyol Szuperkupa 3.

A Barca soha nem kapott ki, ha Messi gólt lőtt a Camp Nouban. A mérleg 64 mérkőzésen: 59-5-0.

Dani Alvés
eddig 19 gólpasszt adott Messinek, néggyel többet, mint Xavi.

Két egymás utáni szezonban Lionel Messi 65 gólt lőtt eddig (34+31), ezzel beállította a La Liga rekordját. A csúcstartó a Real Madrid mexikói csatára, Hugo Sánchez volt, aki az 1988/89-es és az 1989/90-es szezonban ért el 65 találatot (27+38).

David Villa
(Barcelona) megszerezte 156. élvonalbeli gólját, ezzel a La Liga örökranglistáján utolérte a 14. helyen álló Puskás Ferencet


G. J.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább