Hajnal: százas!

Hajnal: százas!

, ktn

Bundesliga, 31. forduló

Kevés magyar futballistát állíthatunk példaképként a mai fiatalok elé. A kevesek egyike Hajnal Tamás.



A 30 éves középpályás 1998-ban, alig tizenhét évesen igazolt a Schalke 04 együtteséhez. Hat szezon alatt csupán nyolc meccs jutott neki az élvonalbeli csapatban, a Schalke-amatőrök között azonban 28 bajnoki találatot jegyzett. 2004-től két idényt töltött a belga Sint-Truidennél, majd közönségkedvenccé vált a Kaiserslauternnél és a Karlsruhénél is - a Lauternt feljutáshoz segítette (2006/07), a Karslruhe pedig főleg Hajnal góljai és gólpasszai révén őrizte meg élvonalbeli tagságát (2007/08). A KSC-nél töltött idénye során nyolc gól mellett kilenc asszisztott jegyzett. 2008 nyarán a Borussia Dortmund igazolta le. Az első idénye itt is tökéletes volt, egy súlyos sérülést követően azonban már nem tudta visszaverekedni magát a Jürgen Klopp által tökéletesített dortmundi gépezetbe.

Hajnal azonban nem sírta tele a sajtót a bánatával, nem hibáztatta a balszerencsét vagy az edzőt, hanem csapatot váltott, és a pályán bizonyított. Január óta a Stuttgartot erősíti kölcsönben. Nem véletlenül írtunk "erősítést": Hajnal az eddigi kilenc VfB-fellépésén két gólt és négy gólpasszt számlál, s a Kicker osztályzatai alapján az idei szezonban messze ő a Stuttgart legjobb mezőnyjátékosa! A Stuttgarter Zeitung hetek óta ódákat zeng a magyar középpályásról, aki a Hamburg elleni 3-0-s győzelemből egy gólpasszal vette ki a részét. S hogy miért foglalkozunk ennyit a futballistával? Hajnal Tamás a HSV ellen játszotta a 100. élvonalbeli bajnokiját Németországban. Gratulálunk!

Történt persze más is ezen a hétvégén, a Hannover például visszaelőzte a Bayern Münchent, így három fordulóval a bajnokság zárása előtt ismét a H96 áll a BL-indulást jelentő harmadik helyen. A két csapat között egy pont a különbség a Hannover javára, de ez lehetne akár kettő is, ha a Frankfurt elleni meccs 89. percében Drees bíró nem ad meg egy erősen vitatható büntetőt a bajor sztárcsapatnak. A tizenegyesből aztán Gómez megszerezte a szezonbeli 23. találatát, a Bayern pedig pontot mentett.

Elszalasztotta az első meccslabdát a Borussia Dortmund, amely 1-0-ra kikapott a Borussia Mönchengladbachtól, a bajnokavatás így egyelőre elmaradt. A dortmundiakon egy 18 éves kapus fogott ki Mönchengladbachban: a hazaiak kapuját az ifistakorú Marc-André ter Stegen védte, akinek ez volt az idei harmadik bajnokija. Ter Stegen nyolc lövést hárított, a Gladbach pedig a győzelemnek köszönhetően ellépett a táblázat utolsó helyéről - erre november 13-a óta először került sor a német élvonalban. S hogy ki csúszott vissza az utolsó helyre? Kedvenc punkcsapatunk, a Sankt Pauli, amely hétvégén a Werdertől kapott ki 3-1-re. A vigalmi negyed lakóinak semmi okuk az örömre: a barnamezesek az utolsó kilenc fordulóban megszerezhető 27 pont közül mindössze egyet tudtak begyűjteni.

Tények és érdekességek


A Hannover freiburgi győzelmével eldőlt, hogy a H96 ősszel biztosan indulhat a nemzetközi porondon. A csapat legrosszabb esetben az EL-indulást garantáló ötödik helyet biztosan eléri majd a szezon végén, mivel a hatodik Nürnberggel szemben tíz pontra nőtt az előnye, ami három forduló alatt behozhatatlan.

Stuttgart-Hamburg 3-0. A HSV 306 perce nem szerzett gólt vendégként a bajnokságban.

A stuttgarti Cacau két gólt is szerzett a Hamburg ellen 3-0-ra megnyert bajnokin, a brazil származású csatár így 69 gólnál jár a VfB mezében, amivel beérte a klub örökranglistáján a csapat sportigazgatóját, Fredi Bobicot.

Kétszer találta a kapuba a St. Pauli ellen a Werder perui csatára, Claudio Pizarro. A 32 éves játékosnak ez volt a 24. duplája a Bundesligában, amivel az aktív játékosok között átvette a vezetést Miroslav Klosétól (Bayern).

Sebastian Rode szerezte a frankfurtiak gólját a Bayern ellen, a 20 éves középpályásnak ez volt az első találata a Bundesligában.

A szezon 800. gólját a horvát Srdjan Lakic (Kaiserslautern) lőtte.

Ron-Robert Zieler (Freiburg) 94 alkalommal ért a labdához a Hannover elleni mérkőzésen. Az idei szezonban ez rekord a kapusok között.

2008 márciusa óta először fordult elő, hogy a sereghajtó legyőzze a listavezetőt, akkor a Cottbus verte a Bayern Münchent. Ezúttal a Mönchengladbachnak sikerült ez a bravúr, a Dortmund legyőzésével. A három pont megszerzésével a Gladbach át is adta a tabella utolsó helyét a St. Paulinak.

A Bundesliga történetének legnagyobb arányú győzelmét a Mönchengladbach aratta a Dortmund felett, 1978-ban a Gladbach 12-0-ra verte a Borrussia Dortmundot.

St. Pauli-Werder Bremen 1-3. Ez volt a hamburgiak 50. hazai veresége a Bundesliga története során. A Werder Bremen nyolc mérkőzés óta veretlen a bajnokságban.

A St. Pauli és a Bremen összesen tizenhatszor találkozott egymással a Bundesligában. A St. Pauli az első meccset megnyerte, azóta azonban egyszer sem tudta legyőzni a Werdert.

A bajnoki címre pályázók programja az utolsó három fordulóban:
Dortmund (69): Nürnberg (otthon), Werder (idegenben), Frankfurt (o)
Leverkusen (64): Köln (i), Hamburg (o), Freiburg (i)

A BL-indulást jelentő harmadik helyre pályázók programja az utolsó három fordulóban:
Hannover (57): Mönchengladbach (o), Stuttgart (i), Nürnberg (o)
Bayern (56): Schalke (o), St. Pauli (i), Stuttgart (o)

A kiesés által fenyegetett csapatok programja az utolsó három fordulóban:
Köln (35): Leverkusen (o), Frankfurt (i), Schalke (o)
Frankfurt (34): Mainz (i), Köln (o), Dortmund (i)
Wolfsburg (32): Werder (i), Kaiserslautern (o), Hoffenheim (i)
Mönchengladbach (29): Hannover (i), Freiburg (o), Hamburg (i)
St. Pauli (29): Kaiserslautern (i), Bayern München (o), Mainz (i)


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább