Kiszállt a buliból az Arsenal

Kiszállt a buliból az Arsenal

, focitipp.hu

Premier League, 34. forduló

Arséne Wenger a homlokát ráncolja: csapata hat éve vár trófeára. De hiába vár. Az Arsenal idén sem nyer semmit.



A forgatókönyv ugyanaz, mint tavaly vagy tavalyelőtt. A szezont jól kezdi az Arsenal, aztán elfogy a rutin, elfogy az előny, elfogy minden: májusra szépen kifekszik a csapat. Pedig még február közepén is benne volt a pakliban, hogy az Arsenal kivirágzik: a BL-ben 2-1-re legyőzte a Barcelonát, s négy fronton is versenyben volt. Nem sokáig: a Ligakupa-döntőben kikapott a Birminghamtől, a Barca elleni BL-visszavágón egyszer sem találta el a kaput, az FA-kupában alulmaradt a ManUtd-vel szemben, a bajnokság hajrája pedig maga a rémálom: az Ágyúsok utóbbi 7 meccsükből csak egyet tudtak megnyerni (1-5-1).

A törést a februári, Newcastle elleni mérkőzés jelentette, amelyen négygólos előnyt herdáltak el (a félidei 4-0-ból 4-4 lett), s ez a pszichés deficit mutatkozott meg a múlt heti, Tottenham elleni derbin is: az Arsenal szenzációs játékkal nyitott (s vezetett 3-1-re a 41. percben), mégsem tudta megnyerni a meccset (3-3). Ezért nem lesz bajnok. S azért sem, mert nincs rendes középhátvédje, s hiányzik a csapatból egy olyan egyéniség is, aki krízishelyzetben a vállára venné a többieket. A ManUtd-nek és a Chelsea-nek több ilyen kaliberű spílere is van (Ferdinand, Giggs, Rooney, ill. Terry, Lampard, Drogba), az Arsenalból azonban hiányzik egy "karizmatikus bandavezér": Nasri, Van Persie, Wilshere vagy Fábregas remek labdarúgó, de egyikőjük sem leader.

"Én raktam össze a csapatot, én választottam ki ezeket a futballistákat, vagyis a felelősség kizárólag engem terhel" - védte meg játékosait Arséne Wenger a Bolton elleni vereség után, bár a meccs közben többször is tenyerébe temette az arcát, a kispad előtt guggolva. A hangulaton nyilván nem javított Cesc Fábregas nyilatkozata sem, aki a Don Balón című spanyol szaklapnak adott interjújában úgy fogalmazott: más topkluboknál aligha tolerálnák, ha az edző hat éven át egyetlen trófeát sem szerez. Wenger szerint a lap kiforgatta Fábregas szavait. "Soha többé nem nyilatkozunk a Don Balónnak" - tette hozzá.

Ami tény: az Arsenal négy körrel a vége előtt 9 pont hátrányba került, s bár kiszállt a buliból, a bajnoki cím kérdésébe közvetve még beleszólhat: ha vasárnap legyőzi a Manchester Unitedet, helyzetbe hozhatja a "kertek alatt" lopakodó Chelsea-t.

Tények & érdekességek


A Manchester United hátralévő meccsei: Arsenal (idegenben), Chelsea (otthon), Blackburn (idegenben), Blackpool (otthon).

A Chelsea hátralévő meccsei: Tottenham (otthon), ManUtd (idegenben), Newcastle (otthon), Everton (idegenben).

Robin van Persie (Arsenal) az első játékos a Premier League 1992 óta íródó történetében, aki egymás után hét idegenbeli mérkőzésen gólt lőtt.

A Manchester United utóbbi 19 hazai bajnokijából 18-at megnyert.

Az Everton utoljára 1992-ben nyert az Old Traffordon, 3-0-ra (gólszerzők: Beardsley, Warzycha és Mo Johnston).

Maxi Rodriguez
(Liverpool) mesterhármast ért el a Birmingham City ellen, az argentin középpályás utoljára 2004 szeptemberében triplázott bajnoki mérkőzésen, az Espanyol játékosaként.

Dirk Kuijt 46 gólt lőtt eddig a Premier League-ben a Liverpool mezében, eggyel többet, mint a legendás Ian Rush.

A Liverpool még nem kapott ki az Anfield Roadon, amióta Kenny Dalglish átvette a csapat irányítását, és utóbbi 16 bajnokijának mindegyikén lőtt legalább egy gólt.

A Tottenham a döntetlenek csapata tavasszal, a Spurs utolsó hat bajnokijának mérlege: 1-5-0.

Darren Bent (Aston Villa) a 2008/09-es idénytől számítva 50 gólt lőtt a Premier League-ben, ezzel ő a mezőny legeredményesebb csatára az utóbbi három szezonban.

Mellkasi fájdalmai miatt kórházba került Gerard Houllier, az Aston Villa francia trénere, aki korábban szívműtéten esett át.

Gólt lőtt Fernando Torres! A bajnokság legdrágább játékosa januári átigazolása óta várt arra, hogy betaláljon a Chelsea mezében: ez a 14. meccsen sikerült neki.

Utóbbi 14 bajnokijából csak egyet nyert meg a Blackpool (1-3-10).

Daniel Sturridge januárban kölcsönjátékra érkezett Bolton Wanderershez a Chelsea-ből. A 21 éves csatár azóta kilenc bajnokin 7 gólt lőtt.

Az angol Professzionális Labdarúgók Szövetsége (PFA) szavazásán Gareth Bale-t (Tottenham) választották a szezon legjobbjává. A legjobb fiatal játékos kategóriában Jack Wilshere, az Arsenal 19 éves középpályása kapta a legtöbb voksot.

A 2010/11-es szezon álomcsapata a játékosok szavazatai alapján: Van der Sar (ManUtd), Sagna (Arsenal), Vidics (ManUtd), Kompany (ManCity), A. Cole (Chelsea), Nani (ManUtd), Nasri (Arsenal), Wilshere (Arsenal), Bale (Tottenham), Tévez (ManCity), Berbatov (ManUtd).


G. J.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább