Gól, ami nem volt gól

Gól, ami nem volt gól

, focitipp.hu

Premier League, 35. forduló

Az Arsenal bekavart, úgyhogy a vasárnap délutáni ManUtd–Chelsea dönthet a bajnoki címről.



"Bármikor el tudunk juttatni űrhajóval egy embert a Holdra, de azt nem tudjuk megállapítani, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon" - méltatlankodott Harry Redknapp, a Tottenham edzője. Sirámai jogosak: a Spurs két vitatható góllal kapott ki a Chelsea-től. Ha megnézzük a visszajátszásokat, belátjuk, hogy azon a két gólon tulajdonképpen nincs is mit vitatni. Egyik sem volt szabályos. Lampard lövésénél a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon (Marriner játékvezetőnek érvénytelenítenie kellett volna a találatot), Kalou pedig a 89. percben lesről szerezte a győztes gólt (Marriner ezt is megadta).

 

A Chelsea ezzel lőtávolságon belülre került, és vasárnap ki-ki meccset játszhat az Old Traffordon. A ManUtd előnye ugyanis 3 pontra csökkent, miután 1-0-ra kikapott az Arsenaltól. Remek meccs volt, csak Chris Foy játékvezető felejtett el befújni két tizenegyest: egyet itt (Vidics kezezéséért járt volna az Arsenalnak), egyet ott (Clichy megtaposta Owent).

 

S mi a helyzet az alsóházban? Pánik, ájulási rohamok, matekleckék, rózsafüzér. Nem cserélnénk a West Hammel, amely a pályán már csődöt mondott (utolsó öt meccsén 0-0-5), s most már csak az ima erejében bízhat. De ne temessük őket előre, a hátralévő három körben (Blackburn és Sunderland otthon, Wigan idegenben) akár 9 pontot is összegereblyézhetnek, ami elég lehet a bennmaradáshoz. Ugyanez érvényes a Wolverhamptonra (West Brom és Blackburn otthon, Sunderland idegenben) és a Wiganre is (WHU otthon, Villa és Stoke idegenben).

 

A Blackpool egyelőre még nyújtogatja a nyakát, egy milliméterrel a vonal fölött pislog, de már nem sokáig: a Tottenham és ManU jön idegenben, ez másokat is összeroppantana, hát még a Blackpoolt, amely utóbbi 15 bajnokijából mindössze egyet nyert meg.

 

Klassz dolog, ha egy futballklubnak indiai tulajdonosa van, mint a Blackburn Roversnek, de ez önmagában kevés. Nem árt résen lenni: elég két kihagyás (WHU és Wolves idegenben, ManUtd otthon), s könnyen előfordulhat, hogy a Rovers a második ligában találja magát.

 

Gyomorgörcsük van a Birmingham City drukkereinek is, a srácok megnyerték nekik a Ligakupát, azóta viszont álomkór ütötte fel a fejét az öltözőben. A birminghami finis is zúzósnak ígérkezik: NUFC és Spurs idegenben, Fulham otthon. Ha tippelnünk kellene a kiesőkre: West Ham, Blackpool és Blackburn. Van még három meccsük a bizonyításra.

 

Tények & érdekességek

A Chelsea 1990 februárja óta nem kapott ki a Tottenhamtől a Stamford Bridge-en bajnoki mérkőzésen (21 meccsen: 15-6-0).

 

John Terry ötszázadik mérkőzését játszotta a Chelsea mezében.

 

A holland Dirk Kuijt zsinórban négy bajnokin gólt lőtt: a liverpooli játékosok közül ilyesmi utoljára Steven Gerrardnak sikerült, 2007-ben.

 

A Liverpool az egyetlen csapat a Premier League-ben, amely a 2011-es naptári évben mindegyik bajnokiján lőtt legalább egy gólt.

 

Az Arsenal-ManUtd (1-0) mérkőzés első félidejében háromszor akadt el a labda a rosszul helyezkedő Chris Foy játékvezetőben, mindháromszor az Arsenal támadása közben.

 

Ez volt a 45. alkalom, hogy Arséne Wenger és Sir Alex Ferguson csapata feszült egymásnak. A mérleg Wenger szemszögéből: 15 győzelem, 11 döntetlen és 19 vereség.

 

A Manchester United az idei szezonban a Chelsea-től (1-2), a Liverpooltól (1-3) és az Arsenaltól (0-1) is kikapott idegenben.

 

Az utóbbi két év legfiatalabb kezdőcsapatával lépett pályára az Arsenal a ManUtd ellen; az Ágyúsok legidősebb játékosa a 28 éves Sagna volt.

 

A Premier League-ből három csapat esik ki; azonos pontszámnál a jobb gólkülönbség, majd a több lőtt gól dönt a sorrendről.

 

Másodosztály: a Queens Park Rangers feljutott a Premier League-be (15 év után), a Sheffield United pedig - a Scunthorpe és a Preston csapatával együtt - kiesett a harmadik ligába.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább