Hétvégi hősök: Totti, Seedorf, Pazzini, Feczesin

Hétvégi hősök: Totti, Seedorf, Pazzini, Feczesin

, ktn

Serie A, 35. forduló

Egyetlen pont - ennyi kell az AC Milannak ahhoz, hogy meglegyen a 18. bajnoki cím.



A Milan vasárnap délután 1-0-ra legyőzte a Bolognát, és ezzel továbbra is nyolc pont az előnye az Interrel szemben az olasz élvonal táblázatán. Mivel már csak három mérkőzés van hátra a bajnokságból, így egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Milané lesz idén a scudetto. A nagy fordulatot az Inter elleni 3-0-s győzelem hozta meg a Milannak, Allegri csapata azóta további négy meccset nyert meg zsinórban, s a rossonerók játéka is egyre jobban összeállni látszik - mindegy, hogy Ibrahimovic vagy Pato, netán mindkettő hiányzik az együttesből. A Milan ezúttal a Robinho-Cassano duóval támadott, de a gárda legfontosabb játékosa hetek óta Clarence Seedorf, aki ősszel még kerékkötőnek számított. "Clarence 52 éves koráig is futballozik majd" - dicsérte játékosát Silvio Berlusconi, aki múlt héten új szerződést kínált a 35 éves középpályásnak. S ha már Seedorfnál tartunk: a focistát lovaggá ütötték Hollandiában, amit főleg annak köszönhet, hogy alapítványán keresztül elkötelezett támogatója a harmadik világban élő, nehéz sorsú gyerekeknek.

Bajnokavatásra is sor kerülhetett volna a San Siróban a Bologna ellen, a Cesena-Inter mérkőzés hajrájában történtek miatt azonban ez elmaradt. A szombat esti találkozón az okosan és lelkesen futballozó Cesena a rendes játékidő leteltekor még vezetett, majd jött a csereként beállt Pazzini, aki a 91. és a 95. percben is szerzett egy gólt, az Inter így fordított. Ez azonban nem tévesztheti meg az Inter szurkolóit. A nerazzurrik az utóbbi tíz-tizenöt évben csak a Mourinho-korszakban alkottak igazi csapatot (meg is nyertek minden lehetséges trófeát), a Leonardo-éra inkább a Mancini-korszakra emlékeztet, amikor nem a csapatmunka, hanem a sztárok egyéni képességei, pillanatnyi formája döntött. "Mindent pontosan megterveztünk" - viccelődött a lefújás után Leonardo, akitől azt nehéz lenne elvitatni, hogy fanatizálni tudja a kék-feketéket. Erről tanúskodnak az olyan bravúrok, mint a Bayern kiverése a BL-ből, vagy a múlt heti, Lazio elleni fordítás - tíz emberrel. A bajnoki címhez azonban, úgy tűnik, nem elég mindig rögtönözni.

Ejtsünk szót a Serie B-ről is. A hétvégi rangadón a Novara 2-2-re végzett a Torinóval szemben, s egyre biztosabbnak tűnik, hogy két tavaly kiesett klub azonnal visszakapaszkodik a legjobbak közé. A közvetlen feljutást jelentő első két helyen a Siena és az Atalanta áll, s négy fordulóval a zárás előtt előbbinek tizenkettő, utóbbinak tíz pont az előnye a harmadik helyezett Novarával szemben. Dicsérhetjük Feczesin Róbertet is, az Ascolinál kölcsönben szereplő magyar csatár tizenegyesből szerzett gólt a Frosinone ellen 3-1-re megnyert kiesési rangadón. Könnyen lehet azonban, hogy mire Feczesin visszakerül eredeti klubjához, addigra már az is a Serie B-ben szerepel majd. A pillanatnyilag még Serie A-s Brescia ugyanis hiába vezetett háromszor a Sampdoria vendégeként, meg kellett elégedjen a 3-3-as döntetlennel. A bresciaiak hátránya így továbbra is öt pont a még túlélő helyen álló genovai csapattal szemben.

Tények & érdekességek


"Hülyék lennénk, ha ezek után nem nyernénk meg a bajnoki címet" - mondta a Bologna legyőzése után Massimo Ambrosini, a Milan középpályása.

Massimo Allegri (Milan) edzőként hatodszor nézett szembe a Bolognával, és még továbbra is veretlen.

Francesco Totti (Roma) a Bari ellen megszerezte pályafutása 205. és 206. Serie A-találatát, ezzel megelőzte Roberto Baggiót. A Roma támadója ezzel feljött az örökranglista ötödik helyére.

"Róma királya nem halt meg" - ez a felirat szerepelt Francesco Totti atlétáján a Bari elleni mérkőzésen, ahol a támadó kétszer is eredményes volt. Akár mesterhármast is szerezhetett volna, de kihagyott egy tizenegyest.

A Bari utoljára 1992-ben verte meg a Romát. Azon a meccsen a vendégek szereztek vezetést Rudi Völler góljával, a Bari részéről azonban David Platt duplával válaszolt.

Az Inter ellen játszotta a 100. hivatalos mérkőzését a Cesena színeiben Emanuele Giaccherini, a csapat támadója. Ugyanezen a mérkőzésen szerepelt 300. alkalommal az Inter mezében Esteban Cambiasso, a nerazzurrik argentin középpályása.

Az Inter az idei szezonban már hat gólt szerzett a rendes játékidő letelte után. A Cesena ellen két gólt szerző Giampaolo Pazzini nem először lő győztes gólt a ráadásban, ezt korábban már a Sampdoria ellen is megtette a Giuseppe Meazza stadionban.

A Napoli megszerezte a 21. győzelmét a szezonban, amivel beállította az 1989/90-es idényből származó klubrekordot.

Catania-Cagliari 2-0. A szicíliai csapat az utolsó hat bajnokija közül ötöt megnyert.

A Fiorentina-Udinese (5-2) mérkőzésen duplázó Alessio Cerci az utolsó két bajnokiján három gólt lőtt - az azt megelőző 41 Serie A-fellépésén összesen csak kétszer volt eredményes.

Gyenge formában az Udinese, a csapat mérlege az utolsó öt bajnokin: 1-0-4.

Parma-Palermo 3-1. Egymás után három élvonalbeli meccset nyert meg a Parma, ilyesmire ezt megelőzően 2007 áprilisában került sor. A Palermo még sosem győzött Serie A-mérkőzésen Parmában.

Sampdoria-Brescia 3-3. A Brescia a szeptember 19-e óta lejátszott tizenhat idegenbeli bajnokija közül egyet sem tudott megnyerni. A mérleg: 0-6-10.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább