Tíz érv a Manchester Utd mellett

Tíz érv a Manchester Utd mellett

, focitipp.hu

Premier League, 36. forduló

Egyetlen pont kell a Manchester Unitednek a bajnoki címhez. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért érdemlik meg a Vörös Ördögök az aranyérmet.



1.

Mert az Old Trafford bevehetetlen! A Manchester United több mint egy éve (2010 áprilisa óta) nem kapott ki bajnoki meccsen saját pályáján. Az idei szezonban csak a West Bromwichnak sikerült pontot szereznie az Old Traffordon, egy 2-2-es döntetlenért. A ManUtd hazai mérlege: 17-1-0.

 

2.

Mert Ferguson játékosai elviselték a rájuk nehezedő nyomást - főleg miután 15 pontos előnyük a bajnokság hajrájához érkezve 3 pontra olvadt. Nem rezeltek be, vasárnap levették a pályáról a Chelsea-t.

 

3.

Mert a ManU minden fronton jobbnak bizonyult legfőbb riválisánál: vasárnap a "bajnoki döntő" első félidejében olyan iramot diktált, hogy Lampardék beleszédültek. A Chelsea-nek legalább ennyire (ha nem jobban) fáj, hogy a BL-ből is a ManUtd ejtette ki őket (kettős győzelemmel).


4.

Mert Chicharito a szezon felfedezettje! A 22 éves mexikói csatár (rendes nevén Javier Hernández Balcázar) 7,5 millió euróért érkezett a Chivas de Guadalajara csapatából, és első angliai szezonjában eddig 43 tétmeccsen 20 gólt lőtt. "Az évszázad legjobb húzása volt, hogy őt leigazoltuk" - mondta róla Wayne Rooney.

 

5.

Mert nemcsak Chicharito, hanem Smalling, Fabio és Rafael is gond nélkül beépült a csapatba. Pedig ez - "beépülni a csapatba" - csak első hallásra tűnik könnyűnek. Kérdezzük csak meg erről az utóbbi évek sztárigazolásai közül Aquilanit, Torrest, Santa Cruzt, Zsirkovot vagy Chamakhot...

 

6.

Mert Giggs még mindig aranyat ér! A walesi középpályás (aki novemberben lesz 38 éves) főleg a rázós meccseken kamatoztatta rutinját: a Schalkénak fontos gólt lőtt, a Chelsea ellen gólpasszt adott. Giggs a legnagyobb király.

 

7.

Mert olyan kiegyensúlyozott a játékoskeret, hogy Rio Ferdinand vagy Antonio Valencia sérülései meg sem kottyantak a csapatnak.


8.

Mert a manchesteriek akkor sem roppantak össze, ha idegenben kétgólos hátrányba kerültek. Így mentettek pontot az Aston Villa ellen (0-2-ről 2-2), s így fordítottak Blackpoolban (0-2-ről 3-2) vagy a West Ham otthonában (0-2-ről 4-2).

 

9.

Mert a csapat túlélte Rooney őszi hisztijét, aki addig-addig fenyegetőzött azzal, hogy nem hosszabbít szerződést, és átpártol a rivális ManCitybe, mígnem heti fizetését megduplázták, így bírván őt maradásra. "Na, most ki a kurva, Wayne?" - a United-szurkolók egy ilyen feliratú transzparenst feszítettek ki az Old Traffordon a Bursaspor elleni BL-meccsen. Azóta leszedték.

 

10.

A legfontosabb érv persze továbbra is az, hogy Ferguson egy zseni: a skót tréner tizenkettedik bajnoki aranyát szerezheti a Manchester Uniteddel. Tudhat valamit.

 


Tények & érdekességek

A Manchester United 2-0-s félidő után 2-1-re verte a Chelsea-t. A ManU még soha nem kapott ki olyan meccsen a Premier League-ben, amelyen kétgólos előnyre tett szert: a manchesteri mérleg 260 ilyen mérkőzésen: 254 győzelem és 6 döntetlen.

 

Javier Hernandez (ManUtd) már a 35. másodpercben betalált a Chelsea ellen. Ezt megelőzően utoljára 2004 augusztusában kapott gólt a Chelsea a mérkőzés első percében, akkor a Southampton csatára, James Beattie már 12 másodperc elteltével beköszönt Petr Cechnek.

 

A hátralévő két meccsen (Blackburn idegenben, Blackpool otthon) egyetlen pont is elég a Manchester Unitednek a bajnoki elsőséghez.

 

A Manchester United 400 napja, 2010. április 3. óta nem veszített bajnoki meccset odahaza.

 

Az idei szezonban még egyetlen vendégcsapat sem szerzett gólt az Old Traffordon az első félidőben (ez utoljára Joe Cole-nak sikerült, még a Chelsea játékosaként).

 

Frank Lampard szerezte a Chelsea szépítő gólját vasárnap. Lampard az utóbbi nyolc szezonban mindig lőtt legalább 10 gólt a bajnokságban. Ennél jobb sorozata a Premier League történetében csak Alan Shearernek volt (11 szezon zsinórban minimum 10 lőtt góllal).

 

A West Ham társtulajdonosa, David Gold úgy nyilatkozott: amennyiben a csapat kiesik az élvonalból, a válogatott játékosok (Robert Green, Matthew Upson, Scott Parker és Carlton Cole) távozhatnak a nyáron.

 

Megkönnyebbülhetnek a Birmingham City szurkolói, a klub megkapta az engedélyt az UEFA-tól a nemzetközi kupaszereplésre. Az angol Ligakupát megnyerő BCFC-nél attól tartottak, hogy a klub kedvezőtlen gazdasági helyzete miatt kizárhatnák őket az Európa Ligából.

 

A West Bromwich Albion nigériai csatárát, Peter Odemwingie-t választották április legjobbjává a Premier League-ben.


G. J.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább