Milan: egy új korszak kezdete?

Milan: egy új korszak kezdete?

, ktn

Serie A, 36. forduló

A bajnoki cím megszerzése új kezdetet jelent az AC Milannál?



Az AC Milan szurkolói 2004 óta vártak erre a pillanatra: kedvenceik a Roma elleni 0-0-t követően megszerezték történetük 18. bajnoki címét. A rossonerók ezúttal nemcsak a Scudettónak örülnek, hanem annak is, hogy a Milan az Inter öt éven át tartó sorozatát törte meg, ráadásul az örökranglistán a két klub ismét holtversenybe került az aranyérmek számát tekintve. "A scudetto végül visszakerült a San Siro vörös-fekete oldalára" - utalt az Inter-hegemónia megtörésére Silvio Berlusconi, a klub tulajdonosa.

Berlusconi mondott mást is, a Milan szurkolói számára legalábbis örömteli hírekkel szolgált. "A futballban komoly anyagi befektetés nélkül nem lehet nyerni. Remélem, a nyári átigazolási időszakban a szurkolók kedvére tehetek" - válaszolt Berlusconi arra a kérdésre, hogy mivel kívánja megajándékozni a csapat fanatikusait. Tény, hogy az AC Milan az újabb bajnoki aranyérmet nagyrészt annak köszönheti, hogy az előző két átigazolási időszakban komoly vérfrissítést hajtott végre. 2010 nyara óta olyan kulcsjátékosok érkeztek a klubhoz, mint Zlatan Ibrahimovic, Robinho, Antonio Cassano, Kevin-Prince Boateng és Mark van Bommel. Ennek az öt futballistának a Milan 37 gólt és 29 gólpasszt köszönhet az idei bajnoki szezon során.

Az "ötök" mérlege a Serie A 2009/10-es szezonjában


Zlatan Ibrahimovic 28 mérkőzés (14 gól/13 gólpassz)
Antonio Cassano 23 (8/10)
Robinho 31 (12/3)
Kevin-Prince Boateng 24 (3/2)
Mark van Bommel 12 (0/1)


A Milan bajnoki címe teljesen megérdemelt, Massimiliano Allegri csapata tavasszal két legnagyobb riválisát is 3-0-s vereséggel küldte haza a San Siróból - előbb a Napoli, majd az Inter kapott nagy pofont a Milantól. Az együttes az utolsó 19 bajnokija közül csak egyet veszített el, az utolsó tíz fellépésén három, a tavaszi idény eddigi 15 meccse során pedig csupán hat gólt kapott - ezek már egy nagycsapatra jellemző statisztikai mutatók. A cél az a klubnál, hogy a Milan ismét valódi nagycsapattá váljon, az elmúlt évek BL-kudarcai alapján ez ugyanis most egyáltalán nem mondható el a gárdáról. "A Milannak fel kell vennie a versenyt az európai élcsapatokkal, és meg kell felelnie a futballklubokkal szembeni új elvárásoknak. Az az álmunk, hogy a Milan a következő 25 évben is folytassa sikersorozatát" - foglalta össze a milánói terveket Barbara Berlusconi, akit édesapja néhány héttel ezelőtt delegált a klub igazgatótanácsába.

A 27 éves, kétgyermekes Berlusconi (aki mostanában éppen Patóval flörtöl) egyértelművé tette, hogy a Milannál a fiataloké a jövő. A fiatalításra már idén sor kerülhet, miután nyáron olyan játékosok szerződése jár le a klubnál, mint Ambrosini (33), Inzaghi (37), Pirlo (31) vagy Seedorf (35). Úgy tűnik, a Scudetto megszerzésével a Milannál egy új korszak is kezdetét veheti.

Tények & érdekességek


Massimiliano Allegri a negyedik edző a Berlusconi-korszakban, aki az első idényében bajnoki aranyérmet szerzett a Milannal. Az elődök: Arrigo Sacchi, Fabio Capello és Alberto Zaccheroni.

"Allegrinek más típusú játékosra van szüksége, olyasvalakire, aki jobban védekezik, mint Andrea" - így nyilatkozott a Milan 31 éves klasszisáról, Andrea Pirlóról Mauro Tassotti, a Milan másodedzője. Nyáron a középpályás várhatóan elhagyja a Milant, tíz év után. Pirlo első számú kérője a Juventus.

"Amikor megérkeztem, bajnoki aranyat ígértem, és betartottam a szavamat. Még hosszú ideig szeretnék a Milanban maradni" - biztatta a rossonerók szurkolóit Zlatan Ibrahimovic. A svéd csatár zsinórban a nyolcadik szezonjában szerzett bajnoki címet aktuális csapatával (beleértve a Juventustól később elvett aranyakat is).

Mark van Bommelnek
ez volt pályafutása nyolcadik bajnoki aranyérme. A 34 éves holland középpályás korábban elsőségeket szerzett a holland, a spanyol és a német élvonalban is.

Alessandro Nesta a 400., Alexandre Pato pedig a 100. Serie A-mérkőzését játszotta a Roma elleni mérkőzésen. Ugyanezen a meccsen jubilált Mirko Vucinic is, akinek ez volt a 200. mérkőzése a Roma mezében.

Az Udinese 2-1-re legyőzte a Laziót, így jelenleg a friuliak állnak a tabella BL-selejtezőt érő negyedik helyén. Az Udinesében négy meccs után kezdett először együtt Alexis Sánchez és Antonio Di Natale. Az előző négy találkozó közül az udineiek hármat elveszítettek, és csak egyet tudtak megnyerni. "Kettejükkel egészen más hangnemben játszunk" - dicsérte legjobbjait Francesco Guidolin, a csapat edzője.

Samir Handanovic kivédte Mauro Zárate tizenegyesét. Ez volt az Udinese szlovén kapusa által hárított hatodik büntető a szezon során, amivel megdöntötte az eddigi Serie A-rekordot.

Az Udinese 63 találatnál jár ebben az idényben - ezzel új klubcsúcsot állított fel.

A Bologna játékosai 510 perce nem találtak a kapuba a Serie A-ban.

Fabrizio Miccoli (Palermo) a 200. Serie A-mérkőzését játszotta a Bari ellen. A csatár eddig 78 gólt lőtt az élvonalban.

A genoai derbin a hazaiak 2-1-re verték a Sampdoriát, Boselli a 97. percben szerezte a Genoa győztes gólját. A Sampban Laczkó Zsolt 56 percet kapott kezdőként.

A Bari után a Brescia is búcsúzott az élvonaltól, miután a déliek 2-1-re kikaptak a Cataniától. A Catania 2010 februárja (24 mérkőzés óta) után nyert újra bajnoki meccset idegenben.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább