A Real Madrid két arca

A Real Madrid két arca

, focitipp.hu

La Liga, 35. forduló

Ezt hívják focinak. Gyors, szellemes és lendületes játék, semmi reklamálás, semmi brutális belépő. Pepe és Lass nem gyilkol meg senkit. Adebayor sem.



Öt mérkőzésről tiltották el José Mourinhót, a Real Madrid edzőjét, aki a Barcelonát és az UEFA-t rágalmazta. Mourinho bírói csalást emlegetett annak kapcsán, hogy eddig 14-szer játszott a Barcelona ellen, s ezeken a meccseken csapatából összesen hét játékost kiállítottak. Ami tény. Ugyanakkor tény az is, hogy ezek a kiállítások jogosak voltak: ha Asier del Horno nyújtott lábbal rárepül Messire, ha Sergio Ramos megüti ellenfelét, ha Albiol a nyakánál fogva rántja le Villát, ha Pepe az ellenfél térfelén, ártalmatlan szituációban sípcsonttörésre hajt, azért piros jár. Ha egy bilbaói védő úgy (olyan brutális mozdulattal) lépett volna oda Cristiano Ronaldónak, ahogy Pepe lépett oda Dani Alvésnek, akkor Mourinho lett volna az első, aki a bilbaói "hentes" azonnali eltiltását és példás megbüntetését követelte volna.

 

Talán ha a nagy Mou nem azzal küldi pályára játékosait, hogy vadásszák le és durva belépőikkel félemlítsék meg az ellenfelet, akkor nem lett volna ennyi kiállítás. Talán, ha. Így azonban azt láthattuk, hogy az utolsó meccsen például 31-szer szabálytalankodtak a Real Madrid játékosai: Lionel Messi egymaga tizenegy (!) kemény belépőt élt túl.

 

Vajon mi történt volna, ha Mourinho a Barca elleni meccseken nem szélsőségesen defenzív, hét védekező játékossal kalkuláló, agresszív rombolást előirányzó taktikát választ, hanem ugyanúgy küldi pályára csapatát, mint a Valencia vagy a Sevilla ellen? Lehet, hogy a Real megint kikapott volna 5–0-ra, mint novemberben (mert nyílt meccset játszani ezzel a Barcával öngyilkosság); de az is lehet, hogy láttunk volna négy nagyszerű El Clásicót (mert a Real Madridnak soha nem lehet más célja, főleg egy ilyen játékoskerettel, mint győzelemre játszani). Ahogy egy madridista blogger írta: "Akkor veszítsünk inkább tisztességesen és támadófocival, azzal is eljutottunk volna idáig, és még marad némi becsületünk, meg a múltunkat sem tagadjuk meg."

 

Mourinho novemberben csúnyán megégette a kezét a Camp Nouban, s most mindenáron el akarta kerülni az újabb blamázst: a nyílt meccs helyett ezért találta ki Real Madridhoz méltatlan (és Cristiano Ronaldo által is bírált) sündisznóállást, ezért pozícionálta magát mártírszerepbe, s kürtölte szét összeesküvés-elméletét. Ez volt a célja, ez volt az alternatív taktikája. Ez volt a B-terv. Harapjon csak rá a média, ezen csámcsogjanak, legyen botrány, legyen balhé, mindenki őt idézze – csak a játékról ne essen szó. Lehetőleg semennyi. Mert ami a pályán történt, az a legkevésbé sem volt hízelgő a Real Madridra. Ahogy Di Stéfano, minden idők legnagyobb madridi futballistája fogalmazott az első meccs után: az oroszlán (Barcelona) játszott a kisegérrel (a Reallal).

 

Persze, a Barcának is van miért szégyenkeznie: a madridiakkal ellentétben ők nem követtek el alattomos és durva szabálytalanságokat, viszont élen jártak a reklamálásban, s néha egyértelműen szimuláltak a pályán (Mascherano, Pedro, Busquets). De beszéljenek inkább a számok. Az idei öt El Clásicón a Barcelona 9, a Real Madrid 3 gólt lőtt. A labdabirtoklási arány a Barca szemszögéből (%-ban kifejezve): 63:37, 72:28, 69:31, 74:26 és 67:33. S a legbeszédesebb statisztikai adat: a Barcának 3434 pontos passza volt ezen az öt meccsen, míg a Realnak csak 940…

 

A Real Madridnak azonban – s ezt láthattuk szombat este – van egy szebb arca is. Amikor nem gyilkolja, hanem játssza a focit. Mint két legutóbbi idegenbeli bajnokiján, amikor Valenciában 6–3-ra, Sevillában pedig 6–2-re nyert. Ezt a focit – az El Clásicókon látott madridi hisztériázással ellentétben – öröm volt nézni. Gyors, szellemes és lendületes futball, semmi reklamálás, semmi brutális belépő, Pepe nem hergelte obszcén gesztusokkal az ellenfél szurkolóit (mint a kupadöntőn), Lass sem akarta felöklelni az ellenfelet, és Adebayor sem kapta el senkinek a nyakát. Hanem fociztak. S máris új rekordot állítottak fel: a Real az első csapat a La Liga történetében, amely két egymást követő idegenbeli meccsen 12 gólt szerzett.

 

Cristiano Ronaldo pedig, aki a barcelonai BL-elődöntőben egyetlen egyszer sem lőtt kapura, szombaton négyet vágott a Sevillának, s az idei szezonban már 46 gólnál tart a Real mezében (minden tétmeccset figyelembe véve), s már csak egy találatra van a Puskás Ferenc által tartott klubrekordtól. A sevillai hatossal azonban a Real nem került közelebb a Barcelonához, a katalánok a városi derbin 2–0-ra legyőzték az Espanyolt, s a bajnoki címhez elég egy pontot szerezniük a hátralévő három fordulóban.

 


Tények & érdekességek

Sevilla–Real Madrid 2–6; ez volt a sevillai csapat legnagyobb arányú hazai veresége élvonalbeli meccsen.

 

Cristiano Ronaldo a második játékos, aki idegenbeli meccsen négy gólt lőtt a Sevillának – erre csak Peiró (Atlético) volt képes 1962-ben.

 

Cristiano Ronaldo másodszor lőtt négy gólt az idei szezonban: októberben a Racing Santander elleni 6–1-es madridi győzelem során talált be négyszer. Ronaldo előtt az argentin Mario Kempes (Valencia) volt az utolsó, aki ugyanabban az idényben két La Liga-meccsen is négy gólt lőtt (az 1977/78-as szezonban).

 

Cristiano Ronaldo a harmadik játékos a La Liga történetében, aki öt meccsen is legalább három gólig jutott. Korábban ötször triplázott Lángara (Oviedo, 1935/36) és a brazil Romário (Barcelona, 1993/94).

 

Cristiano Ronaldo és Messi is több mint harminc gólt lőtt bajnoki meccsen az idei szezonban (33 és 31). Utoljára az 1989/90-es idényben fordult elő, hogy két játékos is túllépte a 30-gólos határt: a mexikói Hugo Sánchez (Real Madrid, 38) és az osztrák Toni Polster (Sevilla, 33).

 

Ronaldo a Sevilla elleni meccs második félidejében a 65., a 70. és a 75. percben is betalált; Real Madrid játékosai közül utoljára Fernando Hierro triplázott gyorsabban, 1992 áprilisában mindössze hét perc alatt mattolta háromszor az Espanyol kapusát.

 

Kaká (Real) a hetedik gólját szerezte a La Ligában idén, pedig mindössze 682 percet töltött a pályán.

 

Iker Casillas eddig 419 bajnoki mérkőzésen védte a Real Madrid kapuját, az aktív játékosok közül ő lépett pályára a legtöbbször a La Ligában. Casillas 1999. szeptember 12-én debütált, azóta 37 500 percet védett.

 

Ismeretlen tettesek betörték a Real Madrid autóbuszának ablakait a sevillai San Pablo repülőtéren, személyi sérülés nem történt – írta a Marca.

 

Atlético–Málaga 0–3; az Atléticónak ez volt a hatodik veresége hazai pályán az idei szezonban, s ezzel a csapat beállította a klubtörténet negatív rekordját. A Málaga viszont zsinórban a negyedik élvonalbeli bajnokiját nyerte meg (ez is klubrekord).

 

Barcelona–Espanyol 2–0, a Barca utóbbi 15 hazai bajnokiját megnyerte! A katalánoknak utoljára 1974-ben volt ilyen győzelmi sorozatuk a Camp Nouban.

 

A Barcelona négy gólt szerzett a bajnokságban szöglet után, ebből hármat Piqué, egyet pedig Thiago.

 

Mallorca–Villarreal 0–0, ez volt a Villarreal első gólnélküli döntetlenje az idei szezonban. A La Liga mezőnyében már csak három olyan csapat van, amely idén még nem játszott 0–0-s meccset: a Barca, a Bilbao és a Real Sociedad.

 

Zaragoza–Osasuna 1–3, a hazaiaknál Pintér Ádám nem lépett pályára, a vendégcsapatban Vadócz Krisztián az 55. percben váltotta Damiát, s gólpasszt adott Camunasnak.

 

A La Ligában azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntenek.

 

A hét jó híre: alig egy hónappal azután, hogy megműtötték (májáról rosszindulatú daganatot távolítottak el), ismét pályára lépett Eric Abidal, a Barcelona francia hátvédje.


 

G. J.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább