Ferguson beváltotta ígéretét

Ferguson beváltotta ígéretét

, focitipp.hu

Premier League, 37. forduló

Amikor Sir Alex Ferguson 25 évvel ezelőtt leült a Manchester United kispadjára, egyetlen fő célt tűzött ki maga elé: lekörözni a Liverpoolt.



Ez a kijelentése akkor poénnak tűnt. Skót humornak. A Liverpool szárnyalt azokban az években, s a bajnoki címek számát tekintve 1990-ben már 18:7-re vezetett a Manchester Uniteddel szemben.

 

Ferguson első manchesteri aranyára az 1992/93-as szezonig kellett várni (a bajnoki serleget még olyan játékosok emelték a magasba, mint Bryan Robson és Steve Bruce), de onnantól kezdve nem volt lazsálás: Fergie csapata azóta mindig a dobogón végzett, ráadásul többnyire az első helyen. A ManUtd helyezései az utóbbi 19 szezonban: 1., 1., 2., 1., 1., 2., 1., 1., 1., 3., 1., 3., 3., 2., 1., 1., 1., 2. és 1. A számsor önmagáért beszél.

 

Szombaton a klubtörténet tizenkilencedik (s a Ferguson-éra tizenkettedik) bajnoki aranyát ünnepelték a manchesteriek, miután – némi bírói segédlettel – 1–1-es döntetlent játszottak Blackburnben. A ManU elsősorban fantasztikus hazai mérlegének köszönheti az idei bajnoki címet, idegenben akadozott a gépezet; a Blackburn ellen is csak egy vitatható büntetővel tudtak egyenlíteni a manchesteriek (akik az idei szezonban csupán öt idegenbeli bajnoki meccsüket nyerték meg).

 

"Nem hiszem, hogy gyengébbek volnánk, mint az előző években. Inkább azt mondanám, hogy sokkal kiegyenlítettebb lett a mezőny. Egyvalami viszont biztosan kijelenthető: Anglia legsikeresebb csapata a Manchester United" – nyilatkozta szombaton Sir Alex Ferguson, aki beváltotta ígéretét: irányításával a ManU valóban lekörözte a Liverpoolt, már ami a bajnoki címek számát illeti (19:18).

 

Az európai trófeák számát tekintve ugyanis a Vörös Ördögök még akkor is hátrányban maradnak a Liverpoollal szemben, ha a május 28-i londoni BL-döntőben esetleg legyőzik a Barcelonát – az még mindig csak a ManUtd negyedik sikere lenne a legrangosabb európai kupában, szemben az öt liverpooli BEK/BL-győzelemmel.


Tények & érdekességek

A Manchester United tizenkettedszer lett bajnok 1992 óta: ebben az időszakban az európai csapatok közül csak a görög Olimpiakosz, a portugál FC Porto, a norvég Rosenborg Trondheim és az ukrán Dinamo Kijev szerzett több bajnoki aranyérmet.

 

A manchesteri Ryan Giggs 613. élvonalbeli mérkőzését játszotta szombaton, s mindet egyetlen klub, a Manchester United mezében. Ezzel beállította Steve Perryman (Tottenham) rekordját.

 

Mivel Edwin van der Sar, a Manchester Utd negyvenéves holland kapusa a szezon végén visszavonul, ezért a csapat a nyáron mindenképpen igazol valakit a helyére. "Tudjuk, hogy melyik kapust akarjuk, a tárgyalások már zajlanak, s minden ígéretesen alakul" – nyilatkozta ezzel kapcsolatban David Gill, a klub ügyvezető igazgatója. S bár nevet nem említett, angol lapértesülések szerint Van der Sar utódja David De Gea, az Atlético Madrid 20 esztendős spanyol kapusa lehet.

 

Paul Scholes (ManUnited) a 24. trófeát szerezte, s ezzel minden idők legsikeresebb angol futballistájának számít (megelőzte a liverpooli Phil Nealt).

 

Chelsea–Newcastle 2–2, a Szarkák először lőttek két gólt a Stamford Bridge-en 1987 óta.

 

Robin van Persie (Arsenal) eddig 17 gólt lőtt az idei bajnokságban. Ő az első holland, akinek ez sikerült.

 

Liverpool–Tottenham 0–2 , a Spurs 1993 óta először nyert az Anfield Roadon.

 

David Moyes (Everton) a negyedik tréner, aki több mint 350 PL-meccsen irányította csapatát (Sir Alex Ferguson, Arséne Wenger és Harry Redknapp után).

 

A Wolverhampton az 1981/82-es szezon óta nem szerzett ilyen sok pontot az élvonalban.

 

Az FA-kupa döntőjében: Manchester City–Stoke City 1–0. Mivel a győztes ManCity jövőre a Bajnokok Ligájában indul, ezért a Stoke a vereség ellenére kijutott az európai kupaporondra (az Európa Liga selejtezőjében indulhat).

 

Patrick Vieira, a ManCity francia középpályása az első nem-brit futballista, aki négyszeres FA-kupa-győztesnek mondhatja magát.

 

Vieira a 90. percben csereként állt be a Stoke ellen, így az utóbbi tizenöt FA-kupa-döntő mindegyikén (!) pályára lépett legalább egy francia játékos.

 

Zsinórban ötödször nyerte meg "kék csapat” az FA-kupát (Chelsea, Portsmouth, Chelsea, Chelsea, ManCity).

 

A West Ham búcsúzik az élvonaltól, a két másik kieső a Wigan, Blackpool, Birmingham, Wolves, Blackburn kvintettből kerül ki az utolsó fordulóban. Azonos pontszámnál nem az egymás elleni eredmény, hanem a jobb gólarány, majd a több lőtt gól dönt a végső sorrendről.

 

A Blackpool 53 gólt szerzett eddig. A Premier League-ben csak egyszer fordult elő, hogy ilyen sok rúgott gól ellenére kiesett egy csapat (a Middlesbrough).



G. J.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább