"Magyar csapatok" csődje

"Magyar csapatok" csődje

, ktn

Serie A, 37. forduló

Három élvonalbeli olasz klubban szerepelt magyar játékos a tavaszi idény során - mindhárom kiesett.



A Barinak már rég befellegzett. A déliek tavaly meglepték a ligát a villámgyors kontrafocival, idén azonban szinte momentumuk sem volt. A klub télen kölcsönvette Rudolf Gergelyt a Genoától, de az exdebreceni csatár sem tudta kihúzni a slamasztikából a gárdát. Rudolf tizenkét meccsen lépett pályára tavasszal a Bariban, s lőtt két gólt, a Juventus és a Milan ellen. A legemlékezetesebb mégis az az alakítása is, amikor a Cagliari elleni, sorsdöntő hazai bajnokin büntetőt rontott.

B, mint Brescia, azaz B liga. A lombard klub egy évet töltött a legjobbak között, s immár tizenegyedik alkalommal került a kiesők közé. A Bresciában Vass Ádám próbálkozott, az egész idény során 22 bajnokin lépett pályára. A La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján megelőzte De Rossit és Kraszicsot is, a szánk íze mégis keserű.

A hangulat Genovában a leggyászosabb,
a Sampdoria a Palermo elleni hétvégi veresége miatt búcsúzott az élvonaltól. A Sampnál két magyar légiós is szerepelt. Az idény elején Koman Vladimirnek többször lapot osztottak, de a magyar válogatott középpályása Alberto Cavasin érkezése után már a kispadra sem fért oda. Ne hibáztassuk azonban csak az edzőt, Koman az osztályzatai alapján a liga leggyengébb fedezetjei közé tartozott. A télen igazolt Laczkó Zsolt a szezon végén hatszor is kezdőként kapott lehetőséget. Ott volt.

Pedig a Sampdoria a szezont még a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdte. A bajok ősszel kezdődtek. Előbb Cassano hisztizte át magát a Milanhoz, januárban pedig Pazzinit adta el a klub az Internek. A Sampdoria, amely 2002 óta szerepelt a legjobbak között, 2011-re összeomlott a két legnagyobb sztárja nélkül. A csapat január 16-a óta 13 vereség mellett csupán két mérkőzést tudott megnyerni. "Egy sor hibát elkövettünk, és ezért vállaljuk a felelősséget. A szurkolóink nem ezt érdemelték" - nyilatkozott a Palermo elleni 1-2-t követően Riccardo Garrone, a klub elnöke. A Samp szurkolói a stadionban példásan viselték az újabb arculcsapást, a beszámolók szerint megtapsolták a könnyeikkel küszködő játékosokat.

Ki tudja, hányadik mélypontján a Juventus, amely kikapott Parmában, s ezzel szinte biztossá vált, hogy a zebrák jövőre még az Európa Ligában sem indulhatnak. A kiábrándító produkció ellenére Luigi Delneri ugyanazt a nótát fújja: "Nem mondok le!". Ennél sokkal őszintébb az, amit Giorgio Chiellini nyilatkozott a lefújás után. "Soha nem alkottunk csapatot" - mondta megtörten a bekk. A Juventus már csak akkor szerezheti meg az EL-indulást jelentő hatodik helyet, ha az utolsó körben a Roma nem szerez legalább egy pontot odahaza a már kiesett Sampdoriával szemben.

Ami pedig a Bajnokok Ligáját illeti: a Napoli és az Inter döntetlenje azt jelenti, hogy a déliek megszerezték a BL-csoportkört érő harmadik helyet. A negyedikért két csapat csatázik, az Udinese és a Lazio. Lépéselőnyben az Udinese, amelynek egy pont is elég lehet jövő héten a Milan elleni hazai bajnokin a BL-selejtezőhöz.

Tények & érdekességek


A Napoli 1987 és 1990 után harmadszor indulhat a bajnokcsapatok európai sorozatában. A déliek még soha nem léptek pályára a Bajnokok Ligájában, ahol a Napoli a kilencedik olasz klubként mutatkozhat be. A nápolyiak az utolsó BEK-meccsüket Moszkvában játszották. Az 1990/91-es szezon nyolcaddöntőjében a csapat két 0-0-s döntetlent játszott a Szpartak Moszkvával, majd tizenegyesekkel kiesett.

A Napoli az utolsó 19 hazai mérkőzése közül csak egyet veszített el - az Udinese ellen, áprilisban.

Az Inter 1997 óta először szerzett gólt Nápolyban Serie A-meccsen.

Leonardónak a Napoli elleni volt a 21. mérkőzése a Serie A-ban az Inter edzőjeként - s ez volt a második döntetlenje a klub kispadján. A brazil edzőként és játékosként összesen nyolcszor találkozott a Napolival, mérlege két győzelem és hat döntetlen.

Walter Mazzarrinak
nem megy az Interrel szemben, az edző nyolc döntetlen és hét vereség mellett csupán egyszer győzte le a nerazzurrikat: 2009-ben, a Sampdoriával, olasz kupamérkőzésen.

A Milan még nem kapott ki 2011-ben hazai pályán, 409 perce pedig gólt sem kapott a Serie A-ban.

A Milan három játékosa, Ibrahimovic, Pato és Robinho is 14 bajnoki gólnál tart.

A Sampdoriának tavaly a 37. forduló után 28-cal több pontja volt, mint idén.

2008 ősze óta először fordult elő a Cagliarival, hogy a csapat négy egymást követő bajnokit is elveszítsen.

19 győzelemnél jár a Lazio, s ezzel új klubrekordot állított fel. Akárcsak az Udinese, amelynek a Chievo elleni volt a huszadik sikere az idény során.

A Fiorentina-Bologna mérkőzésen Marco Di Vaio kihagyott egy tizenegyest. Idén harmadszor rontott - négy kísérletből.

Beállította a klubrekordot a győzelmek számát tekintve a Lecce, amely a 2003/04-es idényben is 11 sikert aratott a bajnokságban.

A Bari 24 vereségnél tart - ez is klubrekord-beállítás. Utoljára a 2000/2001-es szezonban zárt ilyen gyenge mérleggel a klub.

Gonzalo Bergessio (Catania) sorozatban a harmadik bajnokiján volt eredményes. A szicíliai csapatnak ez volt a tizenegyedik hazai győzelme a szezon során.

A Parma Sebastian Giovinco találatával verte a Juventust. A játékos a Juventustól érkezett kölcsönbe a pármai klubhoz, s ez volt pálayfutása harmadik gólja a torinói csapat ellen.

Hatodszor fordult elő a Bresciával, hogy a csapat újoncként rögtön búcsúzott a Serie A-tól.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább