Stieber a legjobbak között, Komannak elege lett

Stieber a legjobbak között, Komannak elege lett

, gj

Heti futballkrónika

A hét legfontosabb eseményei, röviden.



HÉTFŐ

Az UEFA fair play-rangsora alapján Norvégia, Anglia és Svédország kapott egy-egy pluszhelyet az Európa Liga selejtezőjében. Ötvenöt nap után lemondott posztjáról Christoph Daum, aki nem tudta bent tartani az Eintracht Frankfurtot a Bundesligában. Alessandro Nesta után Filippo Inzaghi is egy évvel meghosszabbította szerződését az AC Milannal. Tizenkettedszer lett izraeli bajnok a Maccabi Haifa.

KEDD

A Magyar Kupa döntőjében: Kecskemét-Videoton 3-2. A mérkőzésen egy kihagyott helyzet után kis híján összeverekedett egymással két kecskeméti játékos, Tököli és Litsingi - mindketten sárga lapot kaptak. Spanyolország vezeti a FIFA világranglistáját Hollandia előtt, Magyarország az 52. helyen áll. Antonio Conte lesz a Juventus edzője, a zebramezesek egykori csapatkapitánya két évre írt alá, évi 1,5 millió eurós fizetésért. Philippe Mexés, az AS Roma ingyen igazolható francia hátvédje négy évre szóló szerződést kötött az AC Milannal. A Genk-Standard Liége (1-1) mérkőzésen súlyos fejsérülést szenvedett a liége-i Mehdi Carcela. Az El Mundo Deportivo úgy tudja, az FC Barcelona 35 millió eurót, valamint Ibrahim Afellayt és Bojan Krkicet adná Cesc Fábregasért az Arsenalnak.

SZERDA

Andrea Pirlo tíz év után elhagyja az AC Milant, olasz sajtóértesülések szerint a tapasztalt középpályás a Juventusszal egyeztet. Az FC Porto egyszer lőtt kapura az Európa Liga döntőjében, abból gól lett: Porto-Braga 1-0. A portói Falcao 17 találatával az EL gólkirálya lett. A Bundesliga II edzői közül öten is a szezon legjobb három játékosa közé jelölték Stieber Zoltánt (Aachen), aki nyártól a Mainz játékosa lesz. "A FIFA korábban már hívott minket tárgyalásra, de úgy döntöttünk, nem veszünk részt rajta, hanem írásban tájékoztatjuk a bizottságot" - idézte az NSO a bíróbotrányban érintett játékvezetők jogi képviselőjét, Dányi Szilárdot.

CSÜTÖRTÖK

Csehországban 20 000 koronára büntették a Mladá Boleslav futballistáját, Jan Chramostát - szimulálásért. A bochumi bíróság öt és fél éves börtönbüntetésre ítélte a fogadási csalásokat szervező Ante Sapinát, aki a tárgyalások során beismerte, hogy magyar érdekeltségű mérkőzések eredményét is manipulálta. A négy "magyar összecsapás", amely a bochumi nyomozati anyagban szerepelt: Debrecen-Fiorentina (BL, 3-4), Vasas-Debrecen (NB1, 1-3), Újpest-Honvéd (NBI, 3-0) és Debrecen-Young Boys Bern (UEFA-kupa, 1-4, 2-3). A Bundesligáért játszott osztályozó első mérkőzésén a Mönchengladbach egy 93. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte a Bochumot. Edinson Cavani 2016-ig meghosszabbította szerződését a Napolival. Az AS Bari feljelentette az Olasz Szövetség fegyelmi bizottságánál a magát Budapesten kezeltető magyar csatárt, Rudolf Gergelyt, a klub álláspontja szerint Rudolf engedély nélkül távozott.

PÉNTEK

Hamit Altintop, a Bayern 28 esztendős török középpályása négyéves szerződést kötött a Real Madriddal. Fatih Terim a Galatasaray új edzője. A Chelsea szurkolói internetes szavazáson a kapus Petr Èechet választották a csapat legjobbjává. Szabics Imre és Németh Krisztián is bekerült a Luxemburg elleni felkészülési mérkőzésre, valamint a San Marino elleni Eb-selejtezőre készülő magyar válogatott keretébe. A paraguayi Cerro Porteno, az argentin Vélez Sarsfield, a brazil Santos és az uruguayi Penarol jutott be a Libertadores Kupa elődöntőjébe. "Elég volt. Besokalltam" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Koman Vladimir, akinek tavasszal csak epizódszerep jutott a Sampdoriában.

SZOMBAT

Cseh bajnok a Viktoria Plzeò, története során először; a csapat 7 millió korona prémiumot kapott az aranyért. "Chovanec ven!" - skandálták a Sparta Praha drukkerei az Ústí elleni mérkőzés során, az edző távozását követelve. A Német Kupa döntőjében: Schalke-Duisburg 5-0. A kupa után a szlovák bajnokságot is megnyerte a Slovan. A Real Madrid 8-1-re legyőzte az Almeríát, a két gólt szerző Cristiano Ronaldo rekordot döntött: ő a spanyol élvonal történetének legtöbb találatig jutó gólkirálya. A Skót Kupa döntőjében: Celtic-Motherwell 3-0. Ötvenhét év után ismét francia bajnok az OSC Lille. A Standard Liége nyerte a Belga Kupát, miután a döntőben 2-0-ra legyőzte a Westerlót. A román bajnokság 2. helyén végzett a Temesvár, s így a BL-selejtezőben indulhat.

VASÁRNAP

Nézőtéri rendbontás miatt félbeszakadt a Huracán-Estudiantes argentin bajnoki mérkőzés. A Sahtar Donyeck 7,5 millió euróért megszerezte a brazil Dentinhót (Corinthians). A Ferencváros 3-0-ra megverte a Pápát, ezzel megszerezte a bajnoki bronzérmet az NB I-ben, s kivívta az Európa Liga-indulás jogát. Az olasz liga negyedik helyén az Udinese végzett, így a friuliak indulhatnak a BL-selejtezőben. A West Ham után kiesett az angol bajnokságból a Birmingham és a Blackpool is. Menesztették Carlo Ancelottit, a Chelsea menedzserét. Jövőre nem indulhat a nemzetközi kupában a Juventus. Török bajnok a Fenerbahce. Története első aranyérmét szerezte Boszniában a Borac Banja Luka. Albán kupagyőztes az FK Tirana.

A hét jó híre

Belga bajnok lett Tőzsér Dániel a Racing Genk csapatával. A magyar középpályás - aki a csapatkapitányi karszalagot is viselhette - az idei szezonban 8 gólt lőtt és 11 gólpasszt adott.


A hét rossz híre

A 26. percben, 0-2-es állásnál félbeszakadt a Rapid-Austria bécsi derbi, miután a Rapid-drukkerek berontottak a pályára.


A hét nyilatkozata

"Tíz másodperc alatt kiütlek."
Wayne Rooney szólt vissza saját Twitter-oldalán egy Liverpool-szurkolónak. "Te kövér gyökér, a fejedbe állítok egy kapát" - írta a drukker Rooney-nak, mire a futballista elhívta edzésre. "Tudod, hogy hol tréningezünk, gyere el, és próbáld meg. Sok sikert!" Miután a liverpooli drukker megígérte, hogy ott lesz ("Holnap lemegyek, öcsisajt!"), Rooney kiütéssel fenyegette a szurkolót - ezekért a Twitter-kommentjeiért büntetésre számíthat az Angol Labdarúgó Szövetségtől.


(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább