Zebraünnep Udinében

Zebraünnep Udinében

, ktn

Serie A, 38. forduló

Hat év után ismét bejutott a Bajnokok Ligájába az Udinese.



A záró fordulóban: Udinese-Milan 0-0, ezzel a zebrák megszerezték azt az egy pontot, amire a BL-selejtező eléréséhez szükségük volt. Pedig a szezon nem úgy indult az Udinese számára, hogy ebből a végén örömünnep, pláne BL lesz. Az első négy meccsét a csapat elveszítette, s még október elején is a tabella utolsó helyén állt. A szezon fordulópontja talán a Milan elleni idegenbeli bajnoki volt az Udinese számára, a San Siróban játszott 4-4 az idény legjobb meccse volt - a vendégcsapatnak köszönhetően, amely olykor futballsulit tartott a későbbi bajnoknak.

Aztán jöttek sorban a jobbnál jobb meccsek
, a csapat olyan klubokat vert meg, mint az Inter (3-1), a Juventus (2-1) és a Napoli (2-1); a Cagliarit (4-0) és a Palermót (7-0) pedig idegenben is lelépte. A parádésan futballozó Alexis Sánchezt hamar össze is hozták a Barcelonával, és voltak, akik az Udinese megalkuvás nélküli támadófociját is a katalánokéhoz hasonlították. Ha volt is ebben túlzás, azért az Udinese - amely az idejétmúltnak tűnő, rendszerint 3-4-3-as vagy 3-5-2-es rendszerben játszotta végig az idényt - mély nyomokat hagyott azokban, akik szeretik a látványos, őszinte futballt.

Persze, könnyű egy olyan vezéregyéniséggel, mint Antonio Di Natale
. A 33 éves támadó sorozatban a második idényében szerzett gólkirályi címet (tavaly 29, idén 28 találattal), s immár 112 bajnoki gólnál tart az udineiek mezében, ami természetesen klubrekord. S ha már a rekordoknál tartunk: az Udinese idén szerezte a legtöbb pontot (66) és a legtöbb gólt (65) története során egy idény alatt. "Huszonöt éve vagyok az Udinesénél, nem is ünnepelhetnék szebben. Köszönöm mindenkinek azt a szeretetet, ami csapat felé árad" - üdvözölte a szurkolókat a Milan elleni mérkőzést követően Giampaolo Pozzo, az Udinese tulajdonosa.

Francesco Guidolin nem a legnagyobb sztárokat dicsérte
. Az udinei tréner szerint a gárda feltámadásának kulcsa az volt, hogy Isla és Armero személyében két univerzális szélső játszott a csapatban. "Ők alkották a mozaik egyik legfontosabb darabját" - fogalmazott az edző, akinek nem az Udinese az első csapata, amellyel csodákat vitt véghez. 2004-ben harmincöt év szünet után juttatta fel a Palermót az olasz élvonalba, majd rögtön UEFA-kupa indulást jelentő helyen zárt a rosanerókkal. S amire talán kevesen emlékeznek: Guidolin volt az edzője annak a Vicenzának, amely - ugyancsak a B ligából indulva - 1998-ban egészen a KEK elődöntőjéig jutott.

Tények & érdekességek


Az Udinese 2005 ősze után indulhat ismét a Bajnokok Ligájában. Akkor a zebráknak erős volt a BL - a gárdát a Barcelona és a Werder Bremen is megelőzte a csoportkörben, igaz, már az is nagy eredmény volt a csapattól, hogy a selejtezőben kiverte a lisszaboni Sportingot.

A Roma 3-1-re legyőzte a Sampdoriát, ezzel eldőlt, hogy a Lazio mellett a másik fővárosi csapat is indulhat az Európa Ligában. A sorozat harmadik olasz képviselője a Palermo lesz, amely bejutott az olasz kupa döntőjébe, ahol a BL-induló Interrel találkozik.

"Sánchezért már kaptunk egy 35 millió eurós ajánlatot, de elutasítottuk. Számomra Sánchez ér annyit, mint Lionel Messi, de én bevallottan elfogult vagyok. Nagyon fiatal, szeretném, ha maradna még legalább egy évet" - fogalmazott az Udinese legkapósabb játékosával kapcsolatban Giampaolo Pozzo.

Vállsérülést szenvedett az Udinese ellen Pato, a Milan brazil csatára, akinek emiatt ki kell hagynia a júliusi Copa Americát.

A Juventus lemaradt az európai kupaindulásról, és a csapat vezetői a Napoli elleni hazai 2-2-t követően menesztették Luigi Delnerit. Utódját várhatón már hétfőn megnevezik a klub egykori középpályása, Antonio Conte személyében.

A Juventus 1991 óta először nem vívta ki az európai kupaindulás jogát az olasz bajnokságban.

"Pirlo egyike az utolsó futballzseniknek. Néha tényleg olyan, mintha aludna, de az öltözőben olyan mint egy kőszikla, tíz férfit is kitesz" - búcsúztatta játékostársát Alessandro Nesta, a Milan védője. Andrea Pirlo tíz év után hagyja el a klubot.

Antonio Di Natale az első olyan játékos Olaszországban Giuseppe Signori óta, akinek két egymást követő idényben sikerült gólkirályi címet szereznie.

Mesterhármast szerzett pályafutása harmadik Serie A-mérkőzésén Francesco Grandolfo, a Bari csatára - 18 évesen és 300 naposan. Grandolfo előtt ilyen fiatalon Jeremy Menez (2005, Sochaux) triplázott az öt európai topliga (olasz, angol, spanyol, német, francia) valamelyikében.

Új edzővel, Stefano Colantuonóval vág neki a Serie A-nak a másodosztályból feljutott Atalanta. A bergamói klubot szombat este harmincezer szurkoló ünnepelte a városban a Serie B-ben elért bajnoki címet követően.

Az Atalanta mellett a Siena is visszakerült a legjobbak közé. A Varese és a Novara biztosan osztályozót játszik a feljutásért, a másik két play-off hely elérésére még négy csapatnak van esélye.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább