Sárga-fekete ördögöktől a csóró punkokig

Sárga-fekete ördögöktől a csóró punkokig

, ktn

Szezonértékelés

Véget ért a Bundesliga 2010/11-es idénye. Következik a focitipp értékelése csapatról csapatra.



Hogy nézett ki idén egy Dortmund-meccs? Sárga-fekete ördögök szaladgáltak a pályán. Repertoárjuk széles volt: bénító letámadások, pontos, gyors, egyérintős futball jellemezte a Borussiát. Mindegy, hogy az ellenfél a Bayer, a Bayern vagy a St. Pauli volt, a dortmundi szuperfoci mindenkit lehengerelt. Voltak olyan mérkőzések ebben a szezonban, amikor úgy tűnt, a Borussia Dortmundban legalább tizenkét mezőnyjátékos futballozik. Nem csoda, a csapat legjobbjai alig múltak húszévesek. Szubotics 22, Hummels 22, Grosskreutz 22, Götze 18, s az idény legjobbja, a Real Madrid által elhappolt Sahin is csak 22. A csúcs mégis az edző Jürgen Klopp volt. Egy lángoló szőke a Ruhr-vidékről, delejes tekintettel, törött szemüveggel, maxpontszámmal.

1997 óta az ötödik bajnoki ezüstérmét szerezte meg a Bundesligában a Leverkusen. A klubot szokás a liga lúzerének nevezni, de az idei második hely inkább siker, mint kudarc. A látványos játék ezúttal sem maradt el, de passzfoci kategóriában a Dortmund jobb volt. A Bayern München nagy nehezen harmadik lett, megelőzve a Hannovert. Rosszkedvű, zaklatott, hisztérikus idény volt ez a Bayern számára, amire rányomta bélyegét Louis van Gaal személyisége. Lehet, hogy a holland futballzseni, de az általa teremtett légkörbe nem szívesen szagolnánk bele. Nyártól Jupp Heynckesé a terep, aki elsősorban azért imádkozik, hogy Ribéry és Robben legalább a meccsek felén egyszerre legyen egészséges.


Egymás után döntötte meg a klubrekordokat a Hannover. Ha ezt Robert Enke megélhette volna... A Hannover masszív betonfocijával ellentétben a Mainz az esztétikummal is törődött. A Tuchel-fiúk az első hét meccsüket megnyerték, imponáló játékkal. A Mainz is története legjobb idényét produkálta, a Bayern München elleni idegenbeli győzelem sokáig emlékezetes marad, főleg nekünk: Szalai Ádám bombagólt rúgott. Később a magyar csatár megsérült, a "Bruchweg Boys" feloszlott, Holtby és Schürrle nem tudta megismételni az őszi formát. Jövőre a Mainz lesz a kedvencünk az Európa Ligában, Szalaival és a Bundesliga II-ből kiemelt Stieber Zoltánnal.


Tavaly csak osztályozó után biztosította elsőligás tagságát a Nürnberg, idén viszont a közelmúlt mélabús évtizedeinek legjobb eredményét szállította a klub. Azért ne ájuljunk el: a Nürnberg kilencszeres bajnok, bár az utolsó aranyérem már igencsak poros, 1968-ból való. Újoncként a hetedik helyen landolt a Kaiserslautern, amely az utolsó kilenc bajnokija közül hetet megnyert. Christian Tiffert 17 gólpasszt adott, ez volt a szezon egyik meglepetése. Piros-fehér-kék: ezek a Hamburg klubszínei. S hogy milyen volt a csapat játéka: szürke. Aki nem hisz nekünk, olvasson Kickert: osztályzataik alapján a HSV focistái csak a tökutolsó St. Pauli játékosait előzték meg. A Freiburgot viszont nemcsak a napelemes stadion miatt dicsérhetjük. A csapat végig focizni próbált, Robin Duttra már szezon közben lecsapott a Leverkusen, a szenegáli Papiss Demba Cissé pedig 22 találatával minden idők legeredményesebb afrikai játékosa lett egy idényen belül. Bravó.


Tavasszal csak két döntetlent játszott a Köln, ez a legtöbb pozitívum, amit el tudunk mondani a csapatról. Ja, persze, Podolski feltámadt. A lengyel-német csatár a Bayern Münchenben három idény alatt tizenöt bajnoki gólt szerzett, idén tizenhármat. A Hoffenheim vesztét a játékosok krónikus koncentrációzavara okozta: a Hoffenheim 32 pontot szórt el az idei szezon meccsein azok után, hogy megszerezte a vezetést (ez abszolút Bundesliga-rekord). 32 pont: éppen ennyivel szerzett többet a Hoffenheimnél a bajnok Dortmund... Büszkén jelenthetjük ki, hogy a Stuttgart túlélésében hatalmas szerepe volt Hajnal Tamásnak. A Dortmund télen adta kölcsön a magyart a VfB-nek - Hajnal mérlege három gól és négy gólpassz, Kicker-átlaga pedig a legjobb volt a stuttgarti mezőnyjátékosok között.


Werder, Schalke, Wolfsburg - a középmezőny legalján, a szégyenpadon. A Werder Bremennél lassan véget ér egy korszak. Az attraktív, látványos támadófoci a múlté - tavaszra már csak a színtelen döntetlenek maradtak. Pizarróék csupán 47 gólt szereztek, ami az 1998/99-es idény óta a legkevesebb. A Schalke bejutott a legjobb négy közé a BL-ben, miután agyonverte az Intert. De a Bundesligában nem kedvetlen dél-amerikai holdkórosok kergetik a labdát, Németországban a Schalke könnyűnek találtatott. A Wolfsburgról legyen elég annyi, hogy a klub összesen 55 millió eurót költött igazolásokra az előző szezon során. Aztán majdnem kiesett.


Szenvedélyes tavaszi játékával kiharcolta az osztályozós helyezést a Mönchengladbach. Lucien Favre kinevezése telitalálat volt, a Gladbach az utolsó hat bajnokiján 14 pontot szerzett, a play offban pedig legyűrte a Bochumot. Éppenhogy a tavasz okozta a Frankfurt vesztét, amely a téli szünetben még a hatodik helyen állt. A téli álom azonban túl hosszúra nyúlt, az Eintracht az első nyolc bajnokiján nem rúgott gólt 2011-ben, s később is csak egy győzelmet szerzett. Nem tudott csodát tenni a St. Pauli. A hamburgi hippik az egész szezon során mindössze 200 ezer eurót költöttek el a játékospiacon, legjobb támadójuk pedig az a Gerald Asamoah volt, aki már tíz éve is reménytelen esetnek tűnt. A St. Pauli február 16-án idegenben megverte a Hamburgot, s ezzel a presztízsgyőzelemmel a játékosok számára véget is ért a szezon - az utolsó tizenkét forduló során a barnamezesek csak egy pontot szereztek. Ilyen az igazi punk virtus.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább