Gera lemaradt a WBA-ról, Bölöni a PAOK-hoz ment

Gera lemaradt a WBA-ról, Bölöni a PAOK-hoz ment

, gj

Heti futballkrónika

A hét legfontosabb eseményei, röviden.



Hétfő

A közép-amerikai Gold Cup A-csoportjában: Costa Rica-Kuba 5-0, Mexikó-Salvador 5-0. Menesztették az egyiptomi válogatott szövetségi kapitányát, Hassan Sehatát, mivel a címvédő Egyiptom a jelek szerint nem jut ki az Afrika-kupára. Új edzők a francia élvonalban: Jean Fernandez (Nancy), Francis Gillot (Bordeaux), Laurent Fournier (Auxerre). A német Falko Götz lett a vietnami válogatott szövetségi kapitánya. A Schalke ötmillió eurót fizetett Christian Fuchsért (Mainz), az osztrák válogatott csapatkapitányáért. A Lokomotiv Moszkva vezetősége bundagyanú miatt menesztette a csapat edzőjét, Jurij Krasznozsant. A FIFA ruházata miatt nem engedte pályára lépni az iráni női válogatottat a Jordánia elleni olimpiai selejtezőn, a játékosok burkát (fejkendőt) viseltek.


Kedd

Gera Zoltánnál részleges térdszalag-szakadást mutatott ki az orvosi vizsgálat, ezért a West Bromwich Albion nem igazolja le a magyar támadót. Johan Cruijff bekerült az Ajax igazgatótanácsába. Manuel Neuer, a Schalke eddigi kapusa ötéves szerződést írt alá a Bayern Münchennel. Doppingvétségen értek öt mexikói válogatott játékost. Európa-bajnoki selejtezőn: San Marino-Magyarország 0-3, gólszerzők: Lipták, Szabics, Koman. Svédország 5-0-ra legyőzte Finnországot, a sérült Zlatan Ibrahimovic csereként beállva három gólt lőtt.


Szerda
34 évesen visszavonult Jon Dahl Tomasson, a dán válogatott történetének legjobb góllövője, aki a Feyenoorddal holland, az AC Milannal pedig olasz bajnoki címet szerzett. A Liverpool 20 millió fontért leigazolta Jordan Hendersont, a Sunderland 21 éves angol középpályását. Lemondott posztjáról Bryan Robson, a thaiföldi válogatott angol szövetségi kapitánya, akit torokrákkal kezelnek.

Csütörtök
Dzsudzsák Balázs négyéves szerződést kötött az orosz élvonalban szereplő Anzsi Mahacskalával, éves fizetése 1 milliárd forintnak megfelelő összeget tesz majd ki; a dagesztáni klub 14 millió eurót fizetett a magyar szélsőért a PSV Eindhovennek. 110 millió eurós adósságot vallott be a Real Zaragoza. A római Lazióba szerződött Miroslav Klose.

Péntek
Új edzők az olasz élvonalbeli csapatoknál: Domenico di Carlo (Chievo), Vincenzo Montella (Catania), Luis Enrique (AS Roma), Giuseppe Sannino (Siena), Gianluica Atzori (Sampdoria). A francia Paul Le Guént nevezték ki az ománi válogatott élére. Újabb botrány főszereplője lett Ryan Giggs, a Manchester United walesi középpályásáról előbb azt írták meg a lapok, hogy megcsalta feleségét egy Big Brother-lánnyal, majd kiderült, hogy éveken át viszonyt folytatott a sógornőjével (öccse feleségével) is.

Szombat
Új edzők a spanyol La Liga csapatainál: Garcia Toral (FC Sevilla), Gregorio Manzano (Atlético Madrid), Luis García (Getafe). Utóbbi egymillió eurót fizetett a Levanténak, s ezzel kivásárolta magát szerződéséből, hogy elfogadhassa a Getafe ajánlatát. Phil Jones, a Blackburn 19 éves válogatott hátvédje megegyezett a Manchester Uniteddel, vételára 16 millió font. Tizenkét játékosával nem számol a továbbiakban a Hamburger SV.

Vasárnap
A Gold Cup B-csoportjában: Honduras-Grenada 7-1. Bölöni László lett a PAOK Szaloniki új edzője. A Sunday Mirror értesülései szerint Cristiano Ronaldo csak akkor lenne hajlandó a Manchester Cityben futballozni, ha évi 21 millió fontot kapna. Befejezte pályafutását Claude Makélelé, az utóbbi évtized egyik legjobb védekező középpályása, aki a Nantes, a Marseille, a Celta Vigo, a Real Madrid, a Chelsea és a PSG csapatában alkotott maradandót.

A hét jó híre
San Marino-Magyarország 0-3.

A hét rossz híre
Súlyos zavargásokat váltott ki Kamerunban Samuel Eto’o kihagyott büntetője a Szenegál elleni Afrika-kupa selejtező utolsó percében; az incidensek során négyen életüket vesztették.

A hét nyilatkozata
"Nagyon, nagyon jól játszottunk."
Szabics Imre véleménye a San Marino-Magyarország (0-3) Eb-selejtezőről.



(gj)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább