Manchesteri örömök

Manchesteri örömök

, focitipp.hu

Milyen volt az angol szezon? Történelmi. Manchesteri szempontból mindenképpen. Premier League-értékelés, 1. rész.



A bajnoki címek számát tekintve a Manchester United megelőzte az örökranglistán a Liverpoolt (19:18), a Manchester City pedig megnyerte az FA-kupát (s így harmincöt év szünet után ismét trófeának örülhetett).


Ha a csapatorvosokat kérdeznénk arról, hogy milyen volt a szezon, azt felelnék: borzasztó. Sok sztárjátékos - Didier Drogba, Frank Lampard, Rio Ferdinand, Steven Gerrard, Cesc Fábregas, Marouane Fellaini vagy Gareth Bale - sérülés miatt kihagyta a szezon egy részét.


Ha pedig az angliai szurkolókat kérdeznénk arról, hogy milyen volt a szezon, azt felelnék: drága. Egy átlagos belépő (az olcsóbbik fajtából) 45-50 fontba került - akárcsak egy Pozsony-London retúr repülőjegy…

 

A legjobb csapat

A Manchester United és a Stoke City. A ManU azért, mert a szezon előtt csak a 3-4. helyre várták a szakemberek, ehhez képest viszonylag simán bajnok lett, a májusi "döntőben” 2-1-re legyőzte a Chelsea-t, s az Old Traffordon lehengerlő volt, a megszerezhető 57 pontból 55-öt begyűjtött hazai pályán (mérlege 18-1-0), ami rekord a Premier League-ben.  A Stoke Cityt pedig azért emelnénk ki, mert Tony Pulis kezei alatt ügyes kis középcsapattá nőtte ki magát (már nem Rory Delap bedobásai jelentik az egyetlen veszélyt a Stoke City részéről).

 

A legjobb edző

Sir Alex Ferguson egy zseni, ez kétségtelen; minden idők egyik legsikeresebb edzője. A szezon legjobb trénere címet mégsem ő, hanem Kenny Dalglish érdemelte ki. Dalglish több mint tíz év után tért vissza a profi futballba, hogy megmentse az agonizáló Liverpoolt, amely januárban 4 pontra volt a kiesőzónától. Dalglish munkához látott, felrázta az enervált csapatot, beépített néhány lelkes fiatalt (Kelly, Flanagan, Spearing), a Liverpool pedig tavasszal legyőzte a Chelsea-t (1-0, idegenben), a Manchester Unitedet (3-1, Kuijt triplázott) és a Manchester Cityt is (3-0). Ha januárban kezdődött volna a bajnokság, a Liverpool ezüstérmet szerez.


Ki volt a szezon legrosszabb edzője? Ha a kérdést télen tesszük fel, mindenki Roy Hodgsont nevezi meg. Nyárra a helyzet megváltozott: a legrosszabb edzőből az egyik legjobb lett. Miután Hodgson csúnyán megbukott az Anfield Roadon (ő az első liverpooli edző 1959 óta, aki úgy távozott a csapattól, hogy egyetlen trófeát sem nyert a Vörösökkel), februárban dupla-vagy-semmi alapon elvállalta a kiesés elől menekülő West Bromwich irányítását. Azzal a tudattal, hogy vagy visszaszerzi edzői renoméját, vagy teljes buktával zárja a szezont. Hodgson kockáztatott, és nyert. Irányítása alatt a West Bromwich megkapaszkodott a középmezőnyben, számokban kifejezve: Hodgsonnal 13 bajnokit játszott a WBA, s csak kétszer kapott ki!


A legjobb edző kategóriában a blackpooli Ian Holloway kapja a szimpátia-díjat: a szókimondó, karakán Holloway majdnem csodát művelt a mezőny legszegényebb csapatával, amely az utolsó mérkőzés utolsó percéig harcolt a bent maradásért. A Blackpool végül kiesett, s mi hiányolni fogjuk Holloway klisémentes, lényegre törő nyilatkozatait.

 

A legjobb játékos

Egy szerb kőszikla, akit úgy hívnak: Nemanja Vidics. A Manchester United sokat köszönhet neki idén, a szezon nagy részében Rio Ferdinand nélkül kellett állnia a sarat. Vidics évről évre megbízhatóbb, s nagy erénye, hogy olykor fontos gólokat fejel - mint májusban a Chelsea ellen.


Sokak szerint (s itt Sir Alex Ferguson véleményét is idézhetjük) egy Tottenham-játékos volt a szezon legjobbja. De nem Gareth Bale, aki elsősorban ősszel remekelt, hanem Luka Modric. A horvát spíler lát a pályán, nagyszerűen osztogat, s a Spurs felkészülhet arra, hogy nyáron több csapat is megpróbálja elcsábítani Modricot. A licitálást a Chelsea kezdte, 22 millió fonttal - az ajánlatot Harry Redknapp komolytalannak nevezte.

 

A legjobbak között kell említenünk a Blackpool kiváló rúgótechnikájú irányítóját, Charlie Adamet, vagy azt a Scott Parkert, aki egymaga próbálta bent tartani a West Hamet, és zakatolt tizenhatostól tizenhatosig (angol szakszóval: box-to-box). Érdemes figyelnünk a középpályás Jack Wilshere-re is: még csak 19 éves, de már az Arsenalban és az angol válogatottban is alapembernek számít.

 

A nagy csalódás

Fernando Torres. Egykoron hős volt, mára antihős lett. A spanyol csatár írásbeli kérvényt nyújtott be a Liverpoolnak, hogy érvényes szerződése ellenére távozni szeretne az Anfield Roadról (nem túl elegáns nyilatkozataiban személyes ambícióit emlegette, melyeket a liverpooli klub - Torres szerint - már nem tud kielégíteni). A depressziós támadó Londonba költözött, miután a Chelsea brit rekordot jelentő 50 millió fontot (58,5 millió eurót) fizetett érte, csakhogy Torres a klubváltás után is ugyanolyan búvalbéleltnek tűnik, mint korábban: a Chelsea-ben 14 meccsen lépett pályára, s mindössze egy gólt lőtt (egy pocsolya hathatós segítségével a West Hamnek). Nem egy fényes mérleg.


Valahol a szuterénben megtaláljuk Joe Cole-t is. Csalódást keltett a játéka, mondhatnánk, de már ez is túlzás lenne: Joe Cole, aki egykor vígan vágtatott a széleken, jó ideje nem játszik: lelassult, elfásult, kisiklott. Új klubjában, a Liverpoolban azzal nyitott, hogy első meccsén (az Arsenal ellen) kiállították. A folytatás már csak jobb lehet, gondolták Liverpoolban, de tévedtek: a heti 90 ezer fontot kereső Cole többnyire a kispadon ülte végig a meccseket.  „Joe Cole nagyszerű futballista, ugyanazt meg tudja csinálni a labdával, mint Lionel Messi” - mondta róla tavaly nyáron Steven Gerrard. Ez volt az év vicce.

 

A legjobb meccs

Szombat délutáni őrület a Goodison Parkban: Everton-Manchester Utd (3-3). Volt minden, mi szem-szájnak ingere. Szép gólok, drámai hajrá, őrjöngő szurkolók. Az utolsó percben még 1-3 volt az állás, akkor jött Tim Cahill (2-3), majd Mikel Arteta (3-3). Eufória, eksztázis, delírium.

 

A Manchester Unitednek két további mérkőzését említhetnénk: a West Ham ellenit, amikor a Vörös Ördögök 0-2-es félidő után fordítottak 4-2-re Londonban (gólszerzők: Rooney, Rooney, Rooney és Chicharito), vagy a Blackpool elleni idegenbelit, amikor szintén 0-2-ről győztek 3-2-re.

 

Érdekes koreográfiája volt a Newcastle-Arsenal (4-4) mérkőzésnek is: tíz perc elteltével 0-3, a félidőben pedig 0-4 volt az állás. Minden eldőlt, vélték a hazai drukkerek, s bosszúsan hazaindultak a szünetben. Döntésüket utóbb megbánták: Abou Diaby kiállítása után ugyanis az Arsenal megroggyant, a Newcastle pedig vérszemet kapva gyorsan berámolt négy gólt, s egészen valószerűtlen körülmények között egálra mentette az elveszettnek hitt meccset.

 

A legkülönösebb meccs

A februári Ligakupa-döntő, amelyen az esélytelen Birmingham City 2-1-re legyőzte az Arsenalt, egy óriási potyagóllal (a 89. percben egymásra várt a kapus és a középhátvéd, ezt a "kommunikációs zavart" használta ki Obafemi Martins a gólszerzésre). S hogy miért volt különös ez a meccs? Mert mindkét csapat szezonját "elvágta".

 

Az Arsenal nem tudta kiheverni ezt a pofont, a folytatásban kiesett a BL-ből és az FA-kupából is, a bajnokságban pedig (ahol februárban még az első helyről vizionált) a hátra lévő 11 meccséből csupán 2-t tudott megnyerni, s végül visszacsúszott a 4. helyre, ami azt jelenti, hogy lemaradt az automatikus BL-indulásról is, s a készülhet a selejtezőre. A Birmingham City pedig mintha túl sokáig ünnepelte volna a kupagyőzelmet (amely 1963 óta a klub első trófeája volt): onnan kezdve a "másnaposság” végig érezhető volt a Kékeken, s az a csapat, amelynek a nevek alapján (Foster, Dann, Zsigics, Bentley, Martins, McFadden) a középmezőnyben lett volna a helye, szégyenszemre kiesett az élvonalból.

 

Angol leltár, 2. rész: Rooney gólja és a blackpooli buli 

 

Gazdag József

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább