Rooney gólja és a blackpooli buli

Rooney gólja és a blackpooli buli

, focitipp.hu

Furcsa gólok, szurkolói csetepaték, botrányok - az angol szezon ilyen is volt. Premier League-értékelés, 2. rész.



A legszebb gól

Szerzője: Wayne Rooney (ManUtd). Jellemzés: egy beadás után felugrásból, ollózva, akrobatikus mozdulattal. Szenvedő fél: Manchester City.  A februári manchesteri derbit Rooney csodaszép találata döntötte el. "Még sosem lőttem ilyen gólt. A pályán nincs idő azon gondolkodni, hogy mit fogunk tenni a következő pillanatban. Jön a labda, s te ösztönszerűen cselekszel. Ilyen mozdulattal tízből kilencszer nem találom el a kaput. Most eltaláltam" - nyilatkozta mosolyogva Rooney.

 

A legfurcsább gól

ManUtd-Tottenham (2-0). A második manchesteri gólról még napokig vitatkoztak a felek. Az egész úgy kezdődött, hogy a manchesteri Nani kezezett. A vendégek kapusa, Heurelho Gomes azt hitte, kezezés miatt szabadrúgás következik, fogta hát a labdát, maga elé tette, majd néhány lépést hátrált, hogy nekifutásból végezhesse el a szabadrúgást. S ahogy Gomes hátrált, Nani ott termett - és gólt szerzett. Mark Clattenburg játékvezető utóbb arra hivatkozott, hogy a kezezés ellenére nem ítélt szabadrúgást, tehát Nani szabályosan járt el, amikor a "játékban lévő" labdát a kapuba passzolta.

 

A legrosszabb tulaj

A Chelsea tavaly, Carlo Ancelotti irányításával - megtörve a Manchester United három éven át tartó hegemóniáját - bajnokságot és FA-kupát nyert. Rejtély, hogy Roman Abramovics klubtulajdonos ezek után miért nem hagyta nyugodtan dolgozni az olasz trénert. Abramovics elküldte a csapattól a népszerű asszisztenst, Ray Wilkinst (akkor, amikor a Chelsea a tabella élén állt), majd januárban rekordösszegért leigazolta a hullámvölgyben lévő Fernando Torrest, anélkül, hogy erről az edzővel konzultált volna. Torres ráadásul ugyanazon a poszton szerepel, mint az agilis Drogba, márpedig Ancelotti taktikája Drogbára épült...

 

A méregdrága Torres tavasszal nem vált be, a Chelsea-nek pedig csak a 2. hely jutott, úgyhogy Abramovics közvetlenül az utolsó, Everton elleni mérkőzés lefújása után kirúgta a trénert (úgyszólván az öltözőfolyosón). Hogy ki érkezik a Chelsea kispadjára, azt még nem tudni: nyilván mindenki kétszer meggondolja, igent mondjon-e Abramovics ajánlatára, elvégre az utóbbi évek azt mutatják, hogy edzőnek szerződni a Stamford Bridge-re nem éppen hosszú távú meló.

 

A legjobb szurkolók

Egyértelmű a győztes: a blackpooli tábor. A kiscsapat drukkerei érezték, hogy ezt az élvonalbeli szezont ajándékba kapták a sorstól, ezért minden percet igyekeztek emlékezetessé tenni. Ebben partnerek voltak a játékosok is, akik minden meccsen támadó szellemben fociztak (az újonc például otthon és idegenben is legyőzte a Liverpoolt); s a lelkes, hangos és hálás blackpooli szurkolók akkor is megünnepelték csapatukat, ha az éppen kikapott. Mert tudták, hogy ez "életük legjobb bulija":

 

"Come on down to the sea,

see the Blackpool FC,

come on down to the shore,

don’t want to go home,

don’t want to go home,

this is the best trip

I’ve ever been on."

 

A rekorder

Öt gól egyetlen meccsen - ez a bravúr sikerült Dimitar Berbatovnak, a Manchester United bolgár csatárának a Blackburn elleni, 7-1-es manchesteri győzelemmel végződő mérkőzésen. Berbatov az első külföldi játékos a Premier League történetében, akinek összejött az "ötös"; korábban csak angolok szereztek öt gólt egy bajnokin: Andy Cole (ManUtd, 1995), Alan Shearer (Newcastle, 1999) és Jermain Defoe (Tottenham, 2009).

 

A sors iróniája, hogy Berbatov - bár 20 találatával megszerezte a gólkirályi címet - csak a harmadik számú csatár volt az Old Traffordon, Wayne Rooney és Chicharito után...


Nem érezte jobban magát Carlos Tévez sem, a Manchester City argentin támadója, aki szintén 20 gólig jutott idén. Tévez és a klubvezetés januárban a sajtón keresztül üzengetett egymásnak; a futballista mindenáron távozni akart, mire a klub pedig a nyilvánosság elé tárta a futballista heti fizetését (200 ezer font). Hogy Tévez marad-e Manchesterben, az egyelőre kérdéses, június elején ugyanis egy argentin talk-showban úgy nyilatkozott: soha nem tér vissza Angliába, még vakációzni sem!

 

Az új csillag

Teljes nevén Javier Hernández Balcázar, a mezére viszont csak annyi van írva: Chicharito. Ferguson szimatát dicséri, hogy 7,5 millió euróért megszerezte a fiatal mexikói csatárt a Chivas Guadalajarától. Chicharitónak nem kellett sok idő az adaptálódáshoz, első szezonjában 45 tétmeccsen 20 gólt lőtt, s a májusi „bajnoki döntőn” már a 36. másodpercben betalált a Chelsea-nek...


A szezon egyik kellemes meglepetése volt Peter Odemwingie (West Brom) játéka: a 29 esztendős nigériai csatár az üzbegisztáni Taskentben született, s tavaly nyáron szerződtette őt a WBA a Lokomotív Moszkvából. A rasszista moszkvai drukkerek egy banánokkal díszített, "Köszönjük, West Brom!” feliratú transzparenst függesztettek ki stadionjukban, Odemwingie távozását ünnepelve. "Köszönjük, Lokomotiv!" - ez pedig már a West Brom-drukkerek válasza volt, miután Odemwingie 15 gólt lőtt, s kétszer is megválasztották Angliában a hónap játékosává.

 

A szezon botránya

Kezdjük a lelátón: decemberben a Birmingham City-Aston Villa (2-1) Ligakupa-derbi után a hazai szurkolók a pályára rohanva ünnepelték csapatuk továbbjutását, majd több százan a vendégszektor felé vették útjukat, és görögtüzes fáklyákkal dobálták meg az Aston Villa drukkereit, akik letört széktámlák behajigálásával válaszoltak. A rendbontásnak 14 sérültje volt. Hasonló incidensek történtek a januári Sunderland-Newcastle derbin, akkor 24 drukker végezte az őrszobán.

 

Januárban a Twitter-botrány tarolt: Ryan Babel, a Liverpool holland csatára (azóta már a német Hoffenheimben futballozik) a Manchester Utd-Liverpool (1-0) kupameccs után egy képszerkesztő program segítségével manchesteri mezbe öltöztette Howard Webb játékvezetőt (aki a meccsen vitatható büntetőt ítélt a ManU javára), a tréfásnak szánt fotót pedig kitette saját Twitter-oldalára, és szöveges magyarázatot is fűzött hozzá: "S még őt nevezik a világ legjobb bírójának? Röhej!" Az angol szövetség nem tartotta röhejesnek a megjegyzést, és 10 ezer font pénzbírsággal sújtotta Babelt.

 

Tavaly John Terry hálószobatitkait fecsegték ki az angol lapok, idén pedig Wayne Rooney és Ryan Giggs szennyesének a kiteregetése következett: Rooney-ról kiderült, hogy korábban több nővel is megcsalta várandós feleségét, a mintaférjként számon tartott Ryan Giggs pedig még most is témát szolgáltat a bulvárlapoknak, miután egymás után derül fény a különböző nőügyeire.

 
Angol leltár, 1. rész: Manchesteri örömök

 

Gazdag József

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább