Németország a legjobb, Ali Daei a legeredményesebb - a vb-selejtezők számokban

Németország a legjobb, Ali Daei a legeredményesebb - a vb-selejtezők számokban

, tl

Tudta, hogy San Marinó-i játékos jegyzi a vb-selejtezők leggyorsabb gólját? Vagy azt, hogy Mexikó játszotta eddig a legtöbb mérkőzést a kvalifikációk története során? A szombati sorsolás előtt a FIFA összeállításából csemegéztünk.



19,3 millió szurkoló váltott jegyet a 2010-es világbajnoki selejtezők során, ez pedig rekordnak számító 23 ezres átlagnézettséget eredményezett. A ranglistából kiemelkedik Anglia és Mexikó: ebben a két országban átlagosan 80-82 ezren voltak kíváncsiak a hazai mérkőzésekre.

162 764-en látták minden idők legnagyobb nézőszámot hozó világbajnoki selejtezőjét, 1977-ben egy Brazília-Kolumbia találkozón regisztráltak ilyen döbbenetesen sok szurkolót a riói Maracana Stadionban.

16 448 gól született eddig a világbajnokságok selejtezőin az elmúlt 78 év során, ez átlagosan 2,92 találatot jelent mérkőzésenként.

5 602 játékos, 310 játékvezető és 650 asszisztens vett részt a 2010-es világbajnokság kvalifikációján.

1500 ember, köztük több mint 600 önkéntes segíti majd a szombati sorsolás gördülékeny lebonyolítását.

824 mérkőzésre kerül majd sor a 2014-es világbajnokság selejtezői során, ez kevesebb, mint amennyit a tavalyi dél-afrikai vb előtt rendeztek (853).

203 ország válogatottja verseng majd a kijutásért, szemben az előző világbajnokságra selejtező 200 csapattal. Mindössze öt FIFA-tagállam nem nevezett a kvalifikációra: Bhután, a Brunei Szultanátus, Guam, Mauritánia és a rendező ország, Brazília.

141 lejátszott selejtezővel Mexikó válogatottja a legrutinosabb a versengő nemzetek közül. A legkevesebb találkozót eddig a Közép-afrikai Köztársaság, a Comore-szigetek, Mianmar és Kelet-Timor nemzeti csapatai játszották, ők eddig mindössze két találkozón léptek pályára.

100 selejtezős mérföldkövet kilenc nemzet is a mostani sorozat alatt fogja átlépni: Spanyolország (99 meccs), Anglia (92), Franciaország (91), Marokkó (98), Lengyelország (96), Kanada (95), Irán (94), Ciprus (94) és Szaúd-Arábia (92).

78
évvel ezelőtt játszották le az első világbajnoki selejtezőt Stockholmban: 1933 júniusában Svédország 6-2-re verte Észtországot.

35 góljával az iráni Ali Daei a vb-kvalifikációk történetének legeredményesebb gólszerzője, a Bayern München korábbi támadója 51 mérkőzésen ért el ennyi találatot. Őt Andrij Sevcsenko (ukrán, 26), Carlos Pavon (hondurasi, 25) és Hernán Crespo (argentin, 19) követi a rangsorban.

31-0-ra verte Ausztrália 2001 áprilisában Amerikai Szamoát, ez máig a selejtezők legnagyobb arányú győzelme.

25-ször rendeztek selejtező-mérkőzést az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó között, ez volt a leggyakrabban lejátszott párosítás az eddigi kvalifikációk során.

A 19. világbajnoki selejtezősorozat veszi kezdetét 2012-ben, mindössze három nemzet vett részt eddig mindegyiken: Luxemburg, Portugália és Írország.

9 másodperc alatt született a leggyorsabb gól a vb-selejtezők során, 1993. november 17-én a San Marinó-i Davide Gualtieri a kezdés után ennyivel talált be Anglia ellen. A mérkőzést végül 7-1-re az angolok nyerték.

8 csapat vívta meg veretlenül a 2010-es világbajnokság selejtezőit: Elefántcsontpart, Németország, Olaszország, Dél-Korea, Nigéria, Spanyolország, Hollandia és a Brit Virgin-szigetek. Utóbbi együttes mégsem jutott ki Dél-Afrikába, mert kevesebb idegenben lőtt góljának köszönhetően kiesett Bahama-szigetek ellen.

7 nemzet válogatottja kvalifikálta magát a legutóbbi hat világbajnokság mindegyikére: Argentína, Brazília, Németország, Olaszország, Dél-Korea, Spanyolország és az Amerikai Egyesült Államok.

2 éven és öt hónapon át tart majd a kvalifikáció: a selejtezők 2011. június 15-én kezdődtek és 2013. november 19-én érnek véget.

2 vereségével Németország az eddigi legsikeresebb válogatott a kvalifikációk történetében. A Nationalelf eddig 74 selejtezőn lépett pályára, átlagosan 2,9 gólt lőtt és 2,46 pontot szerzett meccsenként.

(A FIFA.com összeállításának felhasználásával.)

(tl)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább